Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΙΚΙΟΠΡΑΤΙΚΗ Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΥς ΓΙΑΤΡΟΥΣ Ο ΘΛΙΒΕΡΟ ΕΟΠΥΥ!

''ΟΧΙ'' ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ...-ΓΙΑ ΚΟΥΛΗΔΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ... ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!

Απορρίπτουν οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) το προσχέδιο της σύμβασης το οποίο τους έχει σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ και το οποίο καθορίζει ...
το πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών για το επόμενο έτος.

Μάλιστα, ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «αποικιοκρατική» τη σύμβαση που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς για την κάλυψη των ασφαλισμένων και καλεί τον ΕΟΠΥΥ «σε ανοικτό διάλογο με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς για την κατάρτιση μίας δίκαιης σύμβασης προς όφελος όλων».

Το προεδρείο του ΙΣΑ επισημαίνει ότι το προσχέδιο έχει μόνο υποχρεώσεις, δεσμεύσεις και ποινές για τους ιατρούς και καμία δέσμευση για τον ΕΟΠΥΥ, θεωρεί ωστόσο ότι αυτό μπορεί να αλλάξει και ζητεί να οριστεί συνάντηση εντός της εβδομάδας για το θέμα των ιδιωτών γιατρών που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό.


Τα οκτώ «μελανά» σημεία της σύμβασης κατά τον ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ παραθέτει τα οκτώ σημεία της σύμβασης που λειτουργούν εις βάρος των γιατρών, τονίζοντας ότι πρόκειται για καταχρηστικούς όρους τους οποίους και απορρίπτει ως απαράδεκτους.Οι όροι αυτοί είναι οι εξής:

1.Ο ΕΟΠΥΥ έχει το μονομερές δικαίωμα αναπροσαρμογής των όρων, τους οποίους οφείλει να αποδεχθεί ο ιατρός ενώ δεν έχει λήξει η σύμβασή του.

2.Υποχρεώνει τον ιατρό ή εργαστήριο ή πολυϊατρείο να κάνει αξιολόγηση των υπηρεσιών του, είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε μέσω άλλου φορέα αλλά το κόστος θα βαρύνει πάντα τον πάροχο υγείας.

Ο συγκεκριμένος όρος κρίνεται απαράδεκτος από τους γιατρούς όχι μόνο λόγω του ότι επιβαρύνεται ο ιατρός, αλλά διότι, αφού ο ΙΣΑ έχει εκδώσει βεβαίωση καλής λειτουργίας ενός φορέα ΠΦΥ, που είναι και ο καθ' όλα αρμόδιος, δεν υπάρχει λόγος αξιολόγησης δεδομένου ότι ο ΙΣΑ διατηρεί πλήρες αρχείο εξοπλισμού και ποιότητος για κάθε φορέα ΠΦΥ που αδειοδοτεί.

3.Η ανοιχτή δυναμική λίστα ιατρών που αναφέρεται ότι θα ισχύει και θα επικαιροποιείται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας για ελεύθερη σύμβαση όσων ιατρών επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
Η θέση του ΙΣΑ είναι ότι κάθε ιατρός που επιθυμεί να μπορεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

4.Το χρονικό όριο των 5 ημερών για διευκρινήσεις επί διαφόρων ζητημάτων που μπορεί να ζητήσει ο ΕΟΠΥΥ είναι εξαιρετικά μικρό και καταπιεστικό με δεδομένο και το φορτίο εργασίας των ιατρών.

5.Δεν διευκρινίζεται τι πρέπει να κάνει κάποιος ιατρός που εκτελεί εργαστηριακές ή παρακλινικές πράξεις μετά την λήξη του ατομικού του ορίου (πλαφόν), με δεδομένο ότι πέραν αυτού δεν θα πληρώνεται.

6. Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης  κάθε εξάμηνο από τον ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον θεωρείται καταχρηστική.  Η οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται μετά την λήξη ισχύος της σύμβασης.

7.Ο επαναπροσδιορισμός του προϋπολογισμού δεν ορίζεται με ποια κριτήρια θα γίνεται αλλά αόριστα με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών και οικονομικών ελέγχων, το κόστος των οποίων πρέπει να βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

8.Τέλος, πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει εντός 60 ημερών πέραν των οποίων πρέπει να επιβαρύνεται με τους νόμιμους τόκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου