Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΆΚΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ...

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ!

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο, καθιστώντας την Άγκυρα υπόλογη για τις χριστιανικές περιουσίες στην Τουρκία και την Κύπρο. Ζητά το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και την επιστροφή των εκκλησιών, των χριστιανικών ιδρυμάτων και κειμηλίων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές της Κύπρου, καθώς επίσης και να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, του Ρεπουμπλικανού Εντ Ρόις (από την Καλιφόρνια), και του επικεφαλής της μειοψηφίας, του Δημοκρατικού Έλιοτ Ένγκελ (από τη Νέα Υόρκη), υιοθετήθηκε το νομοσχέδιο, με αριθμό 4347, που φέρει την ονομασία «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς», το οποίο ενισχύει παλαιότερο νόμο που ενέκρινε η Βουλή, το Δεκέμβριο του 2011.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιστρέψει κατασχεμένες περιουσίες χριστιανικών εκκλησιών και να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα των Χριστιανών να εξασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω νομοσχέδιο ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να συντάσσει ετήσια έκθεση προς το Κογκρέσο, στην οποία θα αναφέρεται στα «πεπραγμένα της κυβέρνησης» των ΗΠΑ ως προς «την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της επιστροφής, προστασίας και αποκατάστασης των κλεμμένων, κατασχεμένων ή με άλλον τρόπο μη επιστραφέντων χριστιανικών περιουσιακών στοιχείων στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, που βρίσκεται σήμερα υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα».
Επίσης, καλεί τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να περιγράφει το αποτέλεσμα των επαφών, στη διάρκεια του παρελθόντος έτους, αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αντιπροσώπους της Τουρκίας, ζητώντας επίσης σύνοψη αυτής της ενημέρωσης να συμπεριλαμβάνεται στις ετήσιες εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανησυχώ γιατί οι τόποι χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία επιδεινώνονται και εξαφανίζονται εξ αιτίας των εχθρικών κυβερνητικών πολιτικών. Παρά τους αισιόδοξους ισχυρισμούς των Τούρκων ηγετών, η πλειοψηφία των εκκλησιαστικών ιδιοκτησιών δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Επίσης, έχει κατατεθεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο νομοθεσία για τη μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος. Οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν τους Τούρκους ηγέτες υπόλογους για τις υποσχέσεις τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εντ Ρόις, σε δηλώσεις του μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.
Ο κ. Ρόις επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «οι ΗΠΑ στέλνουν στην Τουρκία μήνυμα πως πρέπει να επιστρέψει τις εκκλησιαστικές περιουσίες στους δικαιούχους ιδιοκτήτες τους, παρέχοντας αντικειμενικό μέτρο της προόδου που σημειώνεται ετησίως».
Την υιοθέτηση του νομοσχεδίου χαιρετίζουν με ανακοινώσεις τους ελληνοαμερικανικοί και αρμενοαμερικανικοί φορείς, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο «έλαβε ευρεία» διακομματική υποστήριξη, παρά την εκστρατεία του «τουρκικού λόμπι» και τις προσπάθειες τουρκικών οργανώσεων με στόχο να μην εγκριθεί.
Για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου υπήρξε «συντονισμένη και ενωτική» προσπάθεια από ομογενειακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), της ΑΧΕΠΑ, του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) και του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας (AHC), σε συνεργασία με φορείς της αρμενικής κοινότητας και θρησκευτικούς ηγέτες.
Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής και συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου» στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα) χαιρέτισε την έγκριση του νομοσχεδίου, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, «χωρίς προϋποθέσεις» και «περαιτέρω καθυστέρηση», και ζητώντας από την Άγκυρα να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) κάνει λόγο για ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την Τουρκία για τις θρησκευτικές ελευθερίες. «Οι Αμερικανοί Αρμένιοι, Έλληνες, Ασσύριοι, απόγονοι εκείνων που υπέφεραν από τις γενοκτονίες των Οθωμανών Τούρκων, καλωσορίζουν την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σταματήσει την αντι-χριστιανική συμπεριφορά της και να αρχίσει να συμφιλιώνεται με την ηθική και τις νομικές υποχρεώσεις της έναντι των Αρμενίων, Συρίων, Κυπρίων, Ποντίων και άλλων θυμάτων των εγκλημάτων γενοκτονίας που μένουν ακόμη ατιμώρητα», σημειώνουν.
koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου