Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΣΟΦΟΥ: "ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΤΑ"

ΕΠΤΑ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ''ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ'' ΤΟ ΣΤΡΕΣ...
Δεν μας έφταναν οι δυσκολίες της καθημερινότητας και οι απρόοπτες ατυχίες, υπάρχουν και πολλές συνήθειες που, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μας κάνουν ...
να νιώθουμε ακόμα πιο αγχωμένοι με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία μας.

Δείτε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες, που είναι στο χέρι μας να τις περιορίσουμε και να νιώσουμε ίσως λίγο καλύτερα.

Είστε online όλο το 24ωρο

Οι παντός είδους ηλεκτρονικές συσκευές που μας κρατάνε σε επαφή με όλους και με όλα, είναι αποδεδειγμένο ότι αυξάνουν το στρες. Έρευνα του Southern California Marshall School of Business, υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2015 ο μέσος άνθρωπος θα ξοδεύει 16 ώρες την ημέρα στα ηλεκτρονικά μέσα. Τα social media όπως το Facebook αυξάνει σε πολλές περιπτώσεις το αίσθημα μοναξιάς, ενώ η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί υπερκόπωση και εθισμό.

Αποφεύγετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την ψυχολογία σας, από ένα θέμα που σας απασχολεί και δεν το αντιμετωπίζετε, αλλά το αποφεύγετε σαν να μην υπάρχει. Όταν καταπιέζει κανείς τα συναισθήματά του το μόνο που καταφέρνει είναι να πληγώνει ψυχική και νοητική του υγεία, σύμφωνα με τον David Spiegel, επικεφαλής του κλάδου ψυχιατρικής και συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο του Stanford.

Είστε ο τύπος «του καναπέ»

Η ακινησία και η απραγία αυξάνουν τα συναισθήματα άγχους και στρες. Η άσκηση και άλλες δραστηριότητες που θα σηκώσουν από τον καναπέ, θα απελευθερώσουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας, οι οποίες θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και ταυτόχρονα θα μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) στο σώμα σας.

Σκοτώνετε τα όνειρά σας για έναν μισθό

Δεν σας προτρέπει φυσικά κανείς να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας. Ωστόσο υπάρχουν πλείστες ψυχολογικές έρευνες που επιβεβαιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους που φέρνει η «ανάγκη» για ολοένα και μεγαλύτερο μισθό ή μεγαλύτερα έσοδα. Το στρες δεν κρύβεται τόσο στο τι κάνουμε για να κερδίσουμε περισσότερα λεφτά, αλλά στο τι αφήνουμε στην άκρη ή παραμελούμε για να το πετύχουμε αυτό.

Είστε τελειομανείς

Όταν προσπαθείτε να κάνετε το κάθε τι με τέλειο τρόπο ή πασχίζεται για να έχει το τέλειο αποτέλεσμα, τότε μοιραία διάγετε μια αγχωτική ζωή. Όταν αναβάλετε κάποια δραστηριότητα ή υποχρέωση, επειδή προσπαθείτε να την προετοιμάσετε άψογα, κουράζετε αχρείαστα τον εγκέφαλό σας που «δουλεύει υπερωρίες» για να ικανοποιήσει αυτή την «ανάγκη» σας.

Υπερ-αναλύετε το παραμικρό

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να χειροτερέψετε μια κατάσταση απλά και μόνο επειδή δείξατε εμμονή ή φερθήκατε υπερβολικά; Και μόνο οι διαρκείς αγχωτικές σκέψεις είναι αρκετές για να σας στρεσάρουν πολύ. Έρευνα έδειξε ότι ειδικά στις γυναίκες, η τάση για υπερ-ανάλυση μιας κατάστασης τους προκαλεί μεγάλο άγχος σε ποσοστό 42%.

Υπερ-καταναλώνετε

Είναι ένα πράγμα να κάνετε λίγο «shopping therapy» πού και πού για να γεμίσετε έστω και πρόσκαιρα με όμορφα συναισθήματα και άλλο πράγμα να έχετε μανία κατανάλωσης. Σύμφωνα με έρευνα στου πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τα άτομα που είναι περισσότερο υλιστές, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα μετα-τραυματικού στρες.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου