Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΙΟΛΟΓΛΟΥ, Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ 

Φωτογραφία
Συνεχίζει την τεράστια προσφορά του στο ελληνικό και δη θρακιώτικο πολιτισμό. Η μεγάλη προσφορά του, δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη σε όλο το εύρος της, αν και έχει τιμηθεί και βραβευθεί πλειστάκις από διάφορους φορείς! 

Ο Δημήτρης Βραχιόλογλου αποτελεί για τον Έβρο το μέγα κεφάλαιο στη Λαογραφία μας. ΄Ηράσθη σφόδρα τον τόπο όπου γεννήθηκε, αλλά και τους ανθρώπους του, πάμπλουτους σε μοναδικές παραδόσεις , έθιμα, μουσικά και χορευτικά ακούσματα μα και γευστικές συνήθειες που κρατάνε από τα βάθη της θρακικής αρχαιότητας και συνεχίζουν να ζουν ίσαμε τις μέρες μας σχεδόν αναλλοίωτες! 
Αν και ταπεινός δασκαλάκος, στα Δημοτικά σχολειά της Αλεξανδρούπολης, κατάφερε, χάρις στη φλόγα που κατέτρωγε τα σωθικά του, να εξελιχθεί σε αδιαφιλονίκητο Αρχιερέα, πρύτανη , μαιτρ της θρακικής –Εβρίτικης Λαογραφίας. 

Οργώνοντας τον ΄Εβρο αμέτρητες φορές και με πάθος αρχαιολόγου, σκάλισε τα πάντα από τις αρχέγονες λαϊκές παραδόσεις του Έβρου. Κατέγραψε μουσικούς ήχους, τραγουδιστικά ακούσματα με αυθεντικές γνήσιες φωνές των χωριών και των μαχαλάδων. Φωτογράφισε και κινηματογράφησε-βιντεογράφησε σχεδόν τα πάντα. Λέμε σχεδόν διότι ακόμη η περιπέτειά του στις παραδόσεις του χθες συνεχίζεται .. Ο Βραχιόλογλου συνεχίζει να σκαλίζει…να ξεψαχνίζει σαν άλλος Σέρλοκ Χόλμς. ΄Ολο αυτό το ασύλληπτα πλούσιο υλικό, που ο χρόνος θα το εξαφάνιζε, το κωδικοποίησε και το έχει παρουσιάσει σε θαυμάσια βιβλία του, αλλά και σε πολύτιμα ζωντανα DVD…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου