Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΟΙ ΚΩΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΣ LIDL.. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΕΡΟ ΚΙ ΟΣΙΟ... ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ!

Καταγγελίες για υγειονομική «βόμβα» στα LIDL: «Θα μας ταΐσετε αρνιά με αφθώδη πυρετό»; Πληροφορίες για εμπλοκή στελέχους της ΝΔ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ

arni-lidl

3.500 αμνιερίφια στην ελκυστική τιμή των 3.99 ευρώ που προσφέρει το LIDL θα καταλήξουν στο πασχαλινό τραπέζι των Ελλήνων. Θα απαντήσουν οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του αν θα μας ταΐσουν τα ζώα που έχουν πληγεί από αφθώδη πυρετό και από την ευλογιά στην Κομοτηνή και βρίσκονται σε παράνομο σφαγείο στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας; Και βέβαια το ΜΑΚΕΛΕΙΟ επειδή θεωρεί μείζονος σημασίας το θέμα δεν αναφέρεται σε καμία περίπτωση σε νόμιμες και γνωστές επιχειρήσεις που λειτουργούν επί πολλά χρόνια στην περιοχή αλλά σε παράνομους εκδοροσφαγείς που δημιουργούν προβλήματα  σε επαγγελματίες που κάνουν αυτή τη δουλειά.

Επειδή το θέμα έχει δημιουργήσει ανησυχία στους κατοίκους,
Θέτουμε σοβαρά ερωτήματα στους Γερμανούς του LIDL το οποίο παρανομεί αφού πουλάει νωπό και κατεψυγμένο κρέας χωρίς να διαθέτει καν άδεια κρεοπωλείου: Ο Αλί από την Κομοτηνή που μετέφερε τα άρρωστα ζώα μήπως έχει σχέσεις με κομματικό στέλεχος της Κορινθίας; Σύμφωνα με καταγγελίες, τα 3.500 αμνοερίφια βρίσκονται σε συγκεκριμένο χώρο στην περιοχή . Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες το παράνομο σφαγείο  στο πρόσφατο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υγειονομικής φύσης. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, μεσάζοντες και διεκπεραιωτές στην σφαγή και πώληση των πασχαλινών φθηνών αρνιών φέρονται κομματικά στελέχη της ΝΔ αλλά και το κομματικό στέλεχος της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας. 
Αυτά κατηγγέλθησαν στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ και σε τέτοιες καταγγελίες δεν μπορούμε να μάνουμε απαθείς. Ειδικά όταν αφορούν το αγαθό της δημόσιας υγείας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι φαινόμενα παρανομιών που θέτουν σε κίνδυνο της ζωή μας δεν παρατηρούνται μόνον στην Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ας προσέξουν λοιπόν αυτή την περίοδο οι αρμόδιες αρχές κι ας επαγρυπνούν.
Μετά την διάχυση ανάλογων πληροφοριών στην κοινή γνώμη και καταγγελιών που έχουν φθάσει από νωρίς το πρωί στα αυτιά μας, θα πρέπει να υπάρξει ευθύτατη εισαγγελική παρέμβαση. Εκτός κι αν οι εισαγγελείς έχουν φόρτο εργασίας αυτές τις μέρες και δεν τους νοιάζει τι τρώμε.
Για το θέμα της ευλογιάς στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης είχε κάνει ερώττηση στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα της Θράκης, εξακολουθεί να θερίζει κοπάδια ολόκληρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Συντονιστικής Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που είναι σε συνεχή επαφή με κτηνοτρόφους της περιοχής τους, η νόσος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πανδημία, απειλώντας με αφανισμό ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες της και τους ιδιοκτήτες κτηνοτρόφους με εξαθλίωση.
Τις σχετικές καταγγελίες περιλαμβάνει σε κατεπείγουσα Ερώτηση του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε επισκεφθεί την Ξάνθη και είχε προσωπική συνάντηση με απελπισμένους κτηνοτρόφους.
Η αδιαφορία, τα ημίμετρα, η μη κρατική επιτήρηση της εφαρμογή τους, έστω κι αν είναι μέτρα λειψά, η έλλειψη κρατικού μηχανισμού πρόληψης, ενημέρωσης και καταπολέμησης ενός τόσο σημαντικού φαινομένου, η μη εκμετάλλευση σημαντικών κονδυλίων Ε.Ε. σε θέματα βιοασφάλειας, η έλλειψη κτηνιάτρων στην περιοχή, η μη στελέχωση με ειδικό προσωπικό ΥΠΑΡΚΤΩΝ και ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ εξειδικευμένων κέντρων, όπως το «Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων» Ορεστιάδας, μόνο τραγικές διαπιστώσεις είναι.
«Σχεδιάζετε μια σοβαρή αποζημίωση προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν δυναμικά στην παραγωγή;
Γιατί, ενώ είχατε υποσχεθεί 72 νέους κτηνιάτρους,50 εκ των οποίων θα προσλαμβάνατε στις 15 Νοεμβρίου, δεν το κάνατε;
Γιατί, ενώ επενδύθηκαν κονδύλια σε κτίριο, εξοπλισμό («Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων») από το 2005, δεν λειτουργεί;
Γνωρίζετε για τον Αφθώδη Πυρετό που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει σύντομα, προερχόμενος από κοπάδια που ήδη έχουν νοσήσει στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Θράκης, Χρήστου Παρασχούδη (συνέντευξη στον Status Radio 94.2,στις 14/12/2013) ; Αν ναι, γιατί δεν λαμβάνετε άμεσα μέτρα;
Τι άλλα μέτρα πρόληψης, καταπολέμησης της μάστιγας σχεδιάζετε ΑΜΕΣΑ;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ, πολύ ανήσυχος για την μάστιγα που απειλεί την ευρύτερη ελληνική επικράτεια.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κύριε Υπουργέ
Χωρίς περαιτέρω εισαγωγές, τοποθετούμαι επί του λίαν επικίνδυνου θέματος της εξάπλωσης της νόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ΚΑΙ του Ν. Ξάνθης.
Σας έχουν ήδη, εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, καταθέσει Ερωτήσεις ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης, αλλά οι απαντήσεις σας θυμίζουν την σιωπή των αμνών.
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες της Συντονιστικής Ξάνθης, η νόσος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πανδημία, απειλώντας με αφανισμό τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και τους ιδιοκτήτες κτηνοτρόφους με εξαθλίωση.
Ακολουθούν στοιχεία-καταπέλτες από την επιστολή της Συντονιστικής Ξάνθης που μου παραδόθηκε στην τελευταία επίσκεψή μου στη περιοχή, έχοντας πολύ σημαντική συνάντηση με τους απελπισμένους κτηνοτρόφους:
«Ο φόβος και η απόγνωση έχουν γίνει το πέπλο των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας, λόγω των συνεχιζόμενων κρουσμάτων ευλογιάς στους νομούς της Θράκης, αλλά και της αδιαφορίας του υπουργείου για την τύχη του ζωικού τους κεφαλαίου στην περιοχή μας.
Ο αντιπρόεδρος κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Λουκμακίας Αθανάσιος μαζί με τους συλλόγους των άλλων νομών της Θράκης καταγγέλλουν πολλά κενά και ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης, για τη μετάδοση της νόσου αλλά και την απαράδεκτα αργή αντίδραση του ΥΠΑΑΤ στο πρόβλημα που προέκυψε από τον Αύγουστο και ζητούν ακόμη και τώρα να αποτραπεί η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων.
Όπως μας είπε ο κ. Λουκμακίας «Θα ήθελε να ενημερώσουμε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, σχετικά με τη δήλωσή του, οι κτηνοτρόφοι στη Βόρειο Ελλάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, έτσι κι αλλιώς, σταβλίζουν τα ζώα τους ότι στην περιφέρειά μας, όλα τα ζώα βγαίνουν καθημερινά στη βοσκή, εκτός από αυτά για τα οποία υπάρχει απαγόρευση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας είναι καλές και μάλλον η πληροφόρησή του ήταν για άλλη χώρα, που ίσως οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα ζώα τους σταβλισμένα και να τα ταΐζουν.
Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Χαρακόπουλος ανακοίνωσε ότι δίνονται 250 ευρώ αποζημίωση στα ζώα που θανατώνονται. Αυτό όμως δεν είναι όλη η αλήθεια, αφού αυτά τα χρήματα δίνονται για τα ζώα που έχουν πιστοποιητικό γνησιότητας φυλής. Στα υπόλοιπα οι αποζημιώσεις κυμαίνονται από 60 μέχρι 100 ευρώ. Εμείς ζητούμε αντικατάσταση όλων των ζώων άμεσα για να μπορέσει ο κτηνοτρόφος να λειτουργήσει την μονάδα του και όχι να περιμένουν στα μέσα του 2014 να πάρουν κάποια χρήματα.
Το ΥΠΑΑΤ, σε μια ζώνη των 3 χιλιομέτρων από την περιοχή που εμφανίσθηκε ο ιός, δίνει ενίσχυση 10 ευρώ ανά ζώο για 21 ημέρες για το σιτηρέσιο, ώστε να «κλείσει» το κοπάδι του ο κτηνοτρόφος στο στάβλο. Όμως αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό. Εμείς ζητούμε να μπει ολόκληρη η περιοχή σε καραντίνα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και να δοθούν 50 λεπτά ημερήσια ανά ζώο ώστε να μπορεί ο κτηνοτρόφος να καλύψει τα έξοδα συντήρησης του κοπαδιού του, όσο καιρό είναι σταβλισμένα».
Η ευλογιά έρχεται πάντα από την Τουρκία. Εκεί τα πρόβατα είναι φορείς της ασθένειας αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νόσημα δεν δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή και δεν την αντιμετωπίζει ριζικά. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση του προσωπικού των κτηνιάτρων του δημοσίου και έφερε την εξάπλωση της ασθένειας.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν μόνο 20 κτηνίατροι του δημοσίου σε όλη την Θράκη γιατί μόνο ένα εκατομμύριο είναι τα πρόβατα (!) Ο Υπουργός είχε υποσχεθεί 72 κτηνιάτρους και τους 50 θα τους έκαναν πρόσληψη στις 15 Νοεμβρίου, υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε. Είναι παράλογο να ζητούν από 20 κτηνιάτρους να σταματήσουν αυτό που ήρθε και αυτό που έρχεται, όσο και να προσπαθούν πραγματικά δεν μπορούν μόνοι τους!
Την ίδια στιγμή λίγα μέτρα μέσα από τα σύνορα με την Τουρκία «καιροφυλακτεί» ο αφθώδης πυρετός και ο αφθώδης πυρετός δεν ξεχωρίζει ζώα.
Ζητούμε ΤΩΡΑ την λειτουργία του Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων Ζώων στην Ορεστιάδα. Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα γι αυτό το διασυνοριακό κέντρο γιατί ο βασικός σκοπός λειτουργίας του ήταν η Παρακολούθηση και Μελέτη εμφάνισης και εξάπλωσης των Εξωτικών Νοσημάτων, όπως ο Αφθώδης Πυρετός, η Ευλογιά κλπ. Τα κτίρια και ο εξοπλισμός υπάρχουν από το 2005 αλλά δεν έχει προσωπικό. (ΓΙΑΤΙ;) Αν λειτουργούσε δεν θα φτάναμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Θα πρέπει τουλάχιστον τώρα να στελεχωθεί με προσωπικό και να γίνονται προληπτικές εξετάσεις στα ζώα.
Να σκεφτείτε κ. Υπουργέ, ότι μετά την ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ των «μέτρων» αντιμετώπισης της ευλογιάς, οι Τούρκοι έβγαλαν δική τους ανακοίνωση στην οποία υποστήριζαν ότι «η ασθένεια πήγε στη χώρα τους από την Ελλάδα»!
Ζητούμε να ξυπνήσει το κρατικός μηχανισμός πριν φτάσει ο ιός μέχρι την Θεσσαλία!
Συντονιστική Ξάνθης
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Σχεδιάζετε μια σοβαρή αποζημίωση, σε πραγματικές τιμές για το κάθε αιγοπρόβατο του ζωικού τους κεφαλαίου, προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν δυναμικά στην παραγωγή;
2. Γιατί, ενώ είχατε υποσχεθεί 72 νέους κτηνιάτρους,50 εκ των οποίων θα προσλαμβάνατε στις 15 Νοεμβρίου, δεν το κάνατε;
3. Γιατί, ενώ επενδύθηκαν κονδύλια σε κτίριο, εξοπλισμό («Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων») από το 2005, δεν λειτουργεί;
4. Γνωρίζετε για τον Αφθώδη Πυρετό που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει σύντομα, προερχόμενος από κοπάδια που ήδη έχουν νοσήσει στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Θράκης, Χρήστου Παρασχούδη (συνέντευξη στον Status Radio 94.2,στις 14/12/2013); Αν ναι, γιατί δεν λαμβάνετε άμεσα μέτρα;
5. Τι άλλα μέτρα πρόληψης, καταπολέμησης της μάστιγας σχεδιάζετε ΑΜΕΣΑ, αφού αυτά που σχεδιάσαμε στο πόδι και πολλά δεν εφαρμόζονται, έχουν πλήρη αναποτελεσματικότητα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου