Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: "ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ISIS ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΜΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ"

Η διεθνής τρομοκρατία έχει όνομα και λέγεται «ακραία ισλαμική» και δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ και τη Δύση, ενώ χρηματοδοτείται από την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ,  είναι το γενικό συμπέρασμα του...αντιστράτηγου Igor Sergun  (Ίγκορ Σεργκούν - Αριστερά στην φωτό  μαζί με τον Ρώσο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Valery Gerasimov) διευθυντή του κλάδου της στρατιωτικής κατασκοπείας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων GRU.
Ο Ρώσος αντιστράτηγος αναφέρθηκε στο θέμα της ISIS και των κινδύνων που αντιμετωπίζει πλέον η Ευρώπη αλλά και η Ασία μιλώντας στο IV Συνέδριο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας που διοργάνωσε το  ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
Όπως είπε ο Σεργκούν αυτό που καταγράφεται από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι «η τάση προς την παγκοσμιοποίηση των δραστηριοτήτων των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Αυτό σημαίνει τόσο μια ευρύτερη γεωγραφική εξάπλωση, όσο και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ομάδων. Κυρίαρχο ρόλο όμως σε αυτό παίζουν πλέον οι ριζοσπάστες ισλαμιστές», σημείωσε για να συνεχίσει: «Οι ηγέτες τους αναπτύσσουν στενή συνεργασία και επιδιώκουν να δημιουργήσουν ζώνες αστάθειας, σε πολλά σημείου του κόσμου οι οποίες περιλαμβάνουν, όχι μόνο χώρες, αλλά ολόκληρες περιοχές».
Ο Ρώσος αντιστράτηγος αναφέρθηκε στις τρεις κυριότερες ισλαμικές οργανώσεις οι οποίες απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια αλλά και στο πως δημιουργήθηκαν:
 «Μια από τις πιο σημαντικές  τρομοκρατικές οργανώσεις παραμένει η al-Qaeda.  Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες, η οργάνωση δεν αποτελεί για τους ισλαμιστές παρά «το λάβαρο του πολέμου κατά των απίστων». Σήμερα, οι σχετιζόμενες με αυτήν περιφερειακές ομάδες, λειτουργούν σχεδόν ανεξάρτητα».
Αναφερόμενος στη γένεση του προβλήματος, ο Σεργκούν, τόνισε: «Με την υποστήριξη των Δυτικών, ο ισλαμικός εξτρεμισμός από τη δεκαετία του 1980 αναπτύχθηκε γρήγορα και βγήκε από τα στενά όρια των τοπικών συρράξεων. Είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι ΗΠΑ, άλλα ΝΑΤΟϊκά κράτη, καθώς και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας».
Για την αντιμετώπιση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, οι Δυτικοί εξόπλισαν με βαρύ οπλισμό τις διάσπαρτες ομάδες των Μουτζαχεντίν, οι οποίες «στη συνέχεια συνενώθηκαν σε μεγαλύτερες τρομοκρατικές ομάδες και κινήματα. Πατώντας στο ίδιο –δοκιμασμένο στα βουνά του Αφγανιστάν- μοντέλο, με την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της, για να εκδιώξουν το ανεπιθύμητο στη Δύση καθεστώς στη Συρία, δημιουργήθηκαν η ISIS και η οργάνωση της al-Nusra. Σε ανάλογα αποτελέσματα οδήγησε και η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη».
Ο αρχηγός της GRU τόνισε ότι «οι τρομοκράτες της ISIS έχουν ανακηρύξει τα κατεχόμενα από αυτούς εδάφη ως Ισλαμικό χαλιφάτο και προχώρησαν στη διαμόρφωση των δικών τους «κρατικών θεσμών», περιλαμβανομένων του οικονομικού και δικαστικού συστήματος, αστυνομίας αλλά και θρησκευτικής αστυνομίας,. Οργανώθηκε επίσης, μια σταθερή κεντρική δομή διοίκησης των ένοπλων σχηματισμών».
Ο κίνδυνος για Ευρώπη και Αμερική
Στη συνέχεια ο αρχηγός της GRU αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και η Αμερική: «Τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιστροφή από τα «καυτά σημεία» του πλανήτη μαχητών οι οποίοι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την αποκτηθείσα εμπειρία «ασύμμετρων» κτυπημάτων στο έδαφος της πατρίδας τους. Μόνο στη Γερμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν επιστρέψει πάνω από 600 τζιχαντιστές», είπε ο Σεργκούν.
Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο, στη σφαίρα ενδιαφέροντος των εξτρεμιστών έχουν μπει προσφάτως και ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής. «Σαν βάση τους στην Λατινική Αμερική, οι εξτρεμιστές θεωρούν την περιοχή του «τριπλού συνόρου» στη ζώνη που τέμνονται τα σύνορα της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Παραγουάης», είπε οΣεργκούν.
Ναρκωτικά και ΜΚΟ
Εκεί όμως που ο Ρώσος αρχηγός ήταν αποκαλυπτικός ήταν στη διασύνδεση των ισλαμικών οργανώσεων με το εμπόριο ναρκωτικών και τις ΜΚΟ!
Αναφερόμενος στα οικονομικά της τρομοκρατίας, ο Σεργκούν σημείωσε ότι «ανάμεσα στα αξιόπιστα κανάλια εισροής πόρων περιλαμβάνονται διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αρκετά ΙδρύματαΓια παράδειγμα, στα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου λειτουργούν περίπου 200 τέτοιες δομές».
Πρόκειται ουσιαστικά για τις ίδιες «δομές» που χρηματοδοτούν το κύμα «προσφύγων» μουσουλμανικού θρησκεύματος μόνο προς την Ευρώπη.
Επιπλέον είπε, «σημαντική πηγή εισοδήματος είναι ο έλεγχος της παραγωγής και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Έτσι, οι ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία έχουν απ’ αυτόν τον τομέα δραστηριότητας κέρδη της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».
Στην ουσία, είπε ο αντιστράτηγος, η διεθνής τρομοκρατία, υπό το σύνθημα του «αγώνα για καθαρό Ισλάμ», γίνεται μια ακόμα μορφή του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.
«Στην πραγματικότητα, η διεθνής τρομοκρατία έχει γίνει μια επικερδής υπερεθνική επιχείρηση με τζίρο δισεκατομμύρια δολάρια, που δραστηριοποιείται, ανάμεσα στα άλλα, στο εμπόριο ναρκωτικών, στις απαγωγές ομήρων, στο λαθρεμπόριο όπλων και πολύτιμων μετάλλων», είπε. Επίσης, προσπαθώντας να βρουν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης, οι τζιχαντιστές αναπτύσσουν δεσμούς με αντικαθεστωτικές οργανώσεις, πειρατές και αυτονομιστές».
Η κατάσταση σε Αφρική και Ασία
Στη συνέχεια ο Ρώσος αρχηγός της GRU αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άλλα μέρη του κόσμου από την ισλαμική ακρία απειλή.  
Η ενίσχυση της ISIS έχει αποσταθεροποιήσει σοβαρά την κατάσταση στην Αφρική εξηγεί.
«Οι ντόπιοι εξτρεμιστές λαμβάνουν από την ισλαμική οργάνωση  σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, ενώ ενισχύονται με ενόπλους από τους μαχητές της Συρίας και του Ιράκ».
Ειδικότερα, τη στήριξη αυτή, όπως σημείωσε ο Σεργκούν, απολαμβάνει η ομάδα “Ansar al-Sharia”, που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη και η “Boko haram” στα δυτικά της ηπείρου. Στην Ανατολική Αφρική, τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής αποτελεί η σομαλική τρομοκρατική οργάνωση “al shabab al mujahidin”, υπεύθυνη για μια σειρά «ηχηρών» ενεργειών.
Το ίδιο ανησυχητικά εξελίσσεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Εκεί, σημείωσε ο αρχηγός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, διατηρούν σε  υψηλά επίπεδα τις μαχητικές τους δυνατότητες εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως οι «Ταλιμπάν», η “ hizbut-tahrir” και το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν.
«Σήμερα, μόνο στο Αφγανιστάν πολεμούν περίπου 50 χιλιάδες μαχητές. Στο έδαφος τόσο του Αφγανιστάν, όσο και του Πακιστάν, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών αυτοκτονίας».
Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σεργκούν, η ενεργός διάδοση των ιδεών του ριζοσπαστικού Ισλάμ «έχει αρνητική επίδραση στην εξέλιξη της κατάστασης στη Νοτιοανατολική Ασία».
Ειδικότερα, οι δραστηριότητες της εξτρεμιστικής οργάνωσης “jamaa islamiya” μπορούν να επιφέρουν απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή. Κύριος στόχος της JI είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους με θεοκρατική μορφή διακυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τις επικράτειες του Μπρουνέι, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και τις μουσουλμανικές επαρχίες της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων»δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Έτσι, προβλέπει ο επικεφαλής της GRU, θα πρέπει να περιμένουμε ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το επίπεδο της ισλαμικής τρομοκρατικής απειλής στον κόσμο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Η διεύρυνση της κλίμακας δράσης των εξτρεμιστικών ομάδων, ανάμεσα στα άλλα και με τη «βοήθεια» των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την εξαγωγή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, και στην περιοχή Ασίας –Ειρηνικού».
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου