Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝ ΚΑΙ...ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕΞΥ
Η ΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ! 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΣΒΙΓΚΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ

- Να δούμε αν μπορούμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι των εξελίξεων. Η αλήθεια είναι κα Σβίγκου ότι έχουμε προβληματιστεί όλοι, και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζετε αυτό, πάμε σε ρήξη; Πάμε σε συμφωνία; Γιατί χθες το βράδυ βγήκαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία ήταν η γραμμή του Μαξίμου ότι υπό αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τις διαφωνίες ΔΝΤ-ΕΕ, και η άλλη βγήκε από τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο που συνάντησαν τον κ. Ντράγκι και στις δηλώσεις τους είπαν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο συμφωνίας. Τι από τα δύο ισχύει;
Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να έρθουμε το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία, η οποία και θα είναι αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη, και θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες.

- Και των έξω; Και τις κόκκινες γραμμές των δανειστών;
Εκεί θέλω να καταλήξω. Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια ρητορική και από τον ξένο Τύπο, αλλά και από τα κόμματα και τον Τύπο στη χώρα μας, όπου έλεγαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομερείς μεταρρυθμίσεις, η ελληνική κυβέρνηση “δεν καταθέτει τίποτα”, “παίζει παιχνίδια” και ούτω καθ’ εξής.
Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε από τη μια πλευρά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία και προτάσεις καταθέτει και λεπτομερείς και εξειδικευμένες είναι και ευελιξία παρουσιάζει ως προς τις προτάσεις αυτές και από την άλλη έχουμε την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι δεν μπορούν να τα βρούνε καν μεταξύ τους.
Έχουμε το ΔΝΤ, το οποίο λέει εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω σε ένα πρόγραμμα με το χρέος να μην είναι βιώσιμο, οπότε κουρέψτε το, την ίδια στιγμή όμως θέλω πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Και έχουμε από την άλλη και την Κομισιόν, η οποία λέει κανένα κούρεμα στο χρέος αλλά είμαστε πολύ ελαστικοί στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Να τονίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν προσπάθησε να δείξει ποιες είναι αυτές οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, αλλά και να τις εκμεταλλευτεί για να υπάρξει ένα επωφελές αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά.
Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι πολιτικό, δεν είναι ζήτημα κάποιων τεχνικών διαφωνιών. Είναι ζήτημα πολιτικό, όχι τεχνικό…..
- Χθες βγήκε και το non paper του Μεγάρου Μαξίμου, που μιλούσε και για τεχνοκρατικές διαφορές. Το εργασιακό και τα ασφαλιστικά είναι…..
Αυτές είναι πολιτικές διαφορές. Το τι ασφαλιστικό θα έχουμε την επόμενη περίοδο είναι σαφέστατα πολιτικό ζήτημα. Το 44% των συνταξιούχων αυτή τη στιγμή ζει με συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι ζήτημα πολιτικών αποφάσεων. Δεν είναι ζήτημα κάποιων τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες.
- Ωστόσο, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγορά, επιχειρηματίες, όλοι έχουν στα χείλη τους ένα ερώτημα. Θα έρθουμε σε συμφωνία και θα πάμε παρακάτω, ναι ή όχι; Ή δεν τους ενδιαφέρει αυτό που συζητάμε τώρα, δηλαδή, το τι θα κάνει η Ε.Ε. με το ΔΝΤ που είναι μια κόντρα που κρατάει δέκα χρόνια….
Εμείς λέμε για να υπάρξει αυτή η συμφωνία – και εμείς κάνουμε τα πάντα για να έρθει αυτή η συμφωνία - …
- Ναι αλλά δε έρχεται….
…Θα πρέπει οι ίδιοι οι δανειστές να καθίσουν και οι ίδιοι σε ένα τραπέζι και να κάνουν υποχωρήσεις και μεταξύ τους. Γιατί δεν γίνεται οι μεν να βάζουν κόκκινες γραμμές σε αυτά που σας είπα, οι άλλοι να βάζουν άλλες και να έρχονται όλες απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, είναι δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε στις 25 Γενάρη, και ψήφισε αλλαγή πολιτικής. Δεν γίνεται να ζητούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να υλοποιήσουν αυτά που η ΝΔ δεν κατάφερε και καλώς έγινε και δεν κατάφερε να τα υλοποιήσει.
- Υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα; … Στελέχη σας το έλεγαν….. το είπε ο κ. Καλύβης…..
Θα σας πω το εξής. Εκλογές έγιναν πολύ πρόσφατα και είχαν ένα σαφές αποτέλεσμα, το οποίο έδινε ένα μήνυμα κατά της λιτότητας και εντός της χώρας και εκτός. Πολλοί εντός της χώρας δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα, άλλο τόσο και περισσότερο και εκτός της χώρας δεν φαίνεται ότι μπορούν να το συνειδητοποιήσουν.
Το δημοψήφισμα είναι ανοιχτό στο βαθμό που η συμφωνία η οποία θα παρουσιάσει η άλλη πλευρά δεν θα είναι συμβατή με την εντολή που μας έχει δοθεί. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχει κανένα νόημα να ψηφίζουμε και να μην γίνεται σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, Εμείς αυτό κάνουμε, τη σεβόμαστε, και δεν πρόκειται να δεχτούμε κατηγορίες τουλάχιστον σε αυτό το σημείο.
Θέλουμε τον ελληνικό λαό να είναι παρών στις εξελίξεις, θέλουμε να τις γνωρίζει, θέλουμε να τις διαμορφώνει και καθημερινά αυτός είναι που κρίνει το έργο της κυβέρνησης.
Αυτή τη στιγμή όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά και η αίσθηση που παίρνουμε και από τις εκδηλώσεις που κάνουμε και από την επαφή που έχουμε με τον κόσμο, είναι ότι οι πολίτες στηρίζουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης και θέλουν να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο.
…………………..
Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την κριτική που ασκείται από την Ν.Δ. Τη μία μέρα ακούμε τον κ. Καραγκούνη και άλλα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λένε ότι πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο….. και την επόμενη μέρα λένε ότι πάμε στη δραχμή. Αυτό δείχνει το στρατηγικό της αδιέξοδο, μετά τις εκλογές και πριν, που κάνει σαν να μην μπορεί να αποφασίσει τελικά σε τι να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί είναι αδιανόητη η έννοια της διαπραγμάτευσης για τους ίδιους, ποτέ δεν προσπάθησαν να επιχειρήσουν σοβαρά να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και επειδή κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, γιατί είναι πολύ σύντομη η περίοδος που διανύσαμε μετά τις εκλογές, τι ακριβώς θα είχε γίνει αν τελικά είχε κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ. Θα είχαμε αυτή τη στιγμή το mail Χαρδούβελη, δηλαδή μειώσεις συντάξεων, απολύσεις να είναι αυτή τη στιγμή νόμοι του κράτους…
- Ναι, αυτό είπατε και πριν, αλλά δεν μας είπατε εσείς τι θα φέρετε…
Εμείς έχουμε φέρει ήδη και το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις που προσπαθεί να δώσει μια ώθηση στην οικονομία, που όντως αντιμετωπίζει προβλήματα. Αλλά να είμαστε ξεκάθαροι και σ΄ αυτό. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει αυτή τη στιγμή ότι στους τρεις μήνες η κυβέρνηση χειροτέρεψε την κατάσταση την οποία βρήκε. Ίσα-ίσα.. Στις 28 Ιανουαρίου ήρθε στην κυβέρνηση έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που προέβλεπε ταμειακό έλλειμμα 552 εκατομμυρίων ευρώ για τις 24 του Φλεβάρη. Βλέπουμε λοιπόν ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν ήταν ειδυλλιακή και success story, όπως προσπαθούσαν να μας την παρουσιάσουν, αλλά ήταν πραγματικά δύσκολη. Αυτές τις δυσκολίες εμείς θέλουμε να επιλύσουμε, αυτόν τον κάβο θέλουμε να περάσουμε, σε αυτό θέλουμε τους πολίτες δίπλα μας…
- Υφεσιακά μέτρα θα πάρετε….
Σ΄ αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Υφεσιακά μέτρα, μέτρα λιτότητας δεν θα πάρουμε για τον απλούστατο λόγο…
- Να σας ρωτήσω.. Στο τέλος του ΄14 η Ν.Δ. έφερε ένα νέο μέτρο. Πολλοί λένε ότι είναι συνέχεια, εγώ λέω ότι είναι νέο μέτρο.. Ήταν η παράταση στην εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ήταν έκτακτη και έχει γίνει τακτική πια για μισθωτούς και συνταξιούχους.. … Η παράταση αυτού του υφεσιακού μέτρου θα συνεχιστεί; Η παράταση του ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί που ήταν υφεσιακό μέτρο;…
Αυτό που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή είναι την εκπόνηση ενός φορολογικού συστήματος, το οποίο και θα είναι αποτελεσματικό, γιατί όταν φορτώνεις με φόρους αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν, δεν είναι αποτελεσματικό φορολογικό μέτρο και ούτε καν μπορείς να εισπράξεις..
- Πάντα την πληρώνουν αυτοί που τα δηλώνουν όλα ..
Αυτό ακριβώς.. Οπότε πρέπει να έχεις ένα φορολογικό σύστημα το οποίο να είναι και αποτελεσματικό αλλά να είναι και δίκαιο.. Και για να είναι δίκαιο, θα πρέπει να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη απ΄ αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν και βέβαια δεν κρύβουν χρήματα σ΄ αυτούς που έχουν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει και η οικονομία να επανεκκινηθεί και η κοινωνία να ανασάνει.
- Φτάσαμε σ΄ ένα σημείο στελέχη της κυβέρνησης να λένε ότι δεν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ αν βρεθούμε μπροστά σε ένα δίλημμα Και επίσης χθες –ήθελα να σχολιάσετε- και το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι χθες περίμενε τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο με το non paper… που μιλούσε για…
Εσείς το λέτε αυτό για τον νον πειπερ όπως κυκλοφόρησε σε διάφορες εφημερίδες. Θέλω να σας πω το εξής, όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης που γίνονται, και οι επαφές στο εξωτερικό αλλά και οι κινήσεις εντός της χώρας με τα νομοσχέδια που καταθέτει, γίνεται για να μην βρεθούμε σ΄ αυτό το δίλημμα το οποίο αναφέρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου