Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΑΦΕΡΙΜ ΡΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕ ...ΤΣΙΠΡΑ!..και λοιπά τσογλάνια της αριστεράς!

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ...ΟΙ ΜΑΣΤΟΥΡΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ-
Θα γίνουμε Ολλανδικό κωλοχανείο!

kanavi

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;; Την αντίδραση… του ΚΕΘΕΑ, του 18 ΑΝΩ και των εργαζομένων στους φορείς πρόληψης των ουσιοεξαρτήσεων έχει προκαλέσει η διοργάνωση της 1η Γιορτής της Κάνναβης, το Σάββατο 9 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος.

Οι εργαζόμενοι στις δομές απεξάρτησης επισημαίνουν την ανάγκη σφαιρικής και ισορροπημένης προσέγγισης των επιδράσεων της κάνναβης στην υγεία, ενώ οι διοργανωτές του φεστιβάλ υποστηρίζουν ότι δεν προπαγανδίζουν τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας.
Η 1η Γιορτή της Κάνναβης στην Ελλάδα υποστηρίζεται από περισσότερους από 15 φορείς, μεταξύ των οποίων η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο Τομέας Δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τα 70 χρόνια από την πτώση του Ναζισμού και όπως αναφέρεται στην σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook: «Δεν προπαγανδίζουμε τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας, αντίθετα θέλουμε να συμβάλουμε στη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και στην πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Να ενημερώσουμε ότι οι αντι-ναρκωτικές πολιτικές που ακολουθούνται κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τις ίδιες τις ουσίες, ενώ υπάρχουν άλλες δοκιμασμένες προσεγγίσεις που δίνουν έμφαση στην πρόληψη και τη θεραπεία αντί για την καταστολή και τη φυλάκιση, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των ασθενών στην επιλογή της θεραπείας τους με το φυσικό φάρμακο της κάνναβης, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει το κάθε άτομο από την αρχαιότητα να διαλέγει το ευφορικό του μέσο, από την στιγμή μάλιστα που δεν προκαλεί βλάβη σε άλλο άνθρωπο».
Ωστόσο, το ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και οι Εργαζόμενοι 18 ΑΝΩ, αντιδρώντας στη διοργάνωση του φεστιβάλ, με ανακοίνωσή τους σημειώνουν:
«Ως εργαζόμενοι/ες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη εξαρτημένων ανθρώπων αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας αλλά την απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας, της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης, της διάθεσης για ζωή, των δυνατοτήτων αναζήτησης νέων οριζόντων χειραφέτησης. Αυτή την ουσία, που δικαιούται να έχει ή να ξαναανακαλύψει κάθε μέλος της κοινωνίας μας, κάθε εξαρτημένος άνθρωπος, σε πείσμα των ανελεύθερων, ατομικιστικών καιρών. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση του εξαρτημένου, αντιπαλεύοντας στην πράξη την επιδερμική και ισοπεδωτική λογική: ‘όποιος δεν είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, είναι με την καταστολή του χρήστη’».
Και καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι «καθώς ο διάλογος για την εξάρτηση και την απεξάρτηση δεν προάγεται με τη δημόσια χρήση ουσιών, δεν σκοπεύουμε να συμβάλουμε περαιτέρω στον θόρυβο, που οι διοργανωτές της ‘γιορτής της κάνναβης’ επιχειρούν να δημιουργήσουν».
Τέλος, το ΚΕΘΕΑ υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει νομιμοποιήσει την κάνναβη, καθώς ως ψυχοτρόπος ουσία δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους. Αλλοιώνει την αντίληψη, επηρεάζει την προσοχή, την κρίση, την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μάθηση και τις εκπαιδευτικές επιδόσεις. Έχει συνδεθεί με προβλήματα σχέσεων, ανεργία και έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή. Η χρήση της επιβαρύνει τους πνεύμονες περισσότερο από το τσιγάρο και έχει σχετιστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ψυχωσικά επεισόδια, σχιζοφρένια και κατάθλιψη.
Όσον αφορά τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης το ΚΕΘΕΑ παραδέχεται ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να εξεταστεί για ορισμένες κατηγορίες ασθενών, χωρίς όμως να αποτελεί άλλοθι για την νομιμοποίηση της ουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), ένας στους εννέα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. Στους εφήβους η αναλογία είναι 1 προς 6. Επιπλέον, στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή για 8 στα 10 άτομα, κάτω των 20 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου