Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ

Αποσύρθηκε η πρόταση φορολόγησης τραπεζικών συναλλαγών

Αποσύρθηκε, μετά τις αντιδράσεις του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Αποσύρθηκε η πρόταση φορολόγησης τραπεζικών συναλλαγών
Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι:
«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών.
Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».
Παράλληλα, την καταβολή φόρου 15% για την νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και 30% για καταθέσεις σε εγχώριες τράπεζες προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διήμερο. Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα πληρωθεί κανονικά η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, αφού όπως είπε θα υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές
Η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εξωτερικού.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες του εξωτερικού o οδηγός θα είναι το μοντέλο που θα εφαρμοσθεί για τις καταθέσεις στην Ελβετία με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τις Ελβετικές αρχές. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας να τα νομιμοποιήσουν χωρίς την υποχρέωση να τα επαναπατρίσουν πληρώνοντας φόρο. Η πρόταση που θα θέσει στη διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών είναι ο φορολογικός συντελεστής για τη νομιμοποίηση των καταθέσεων αυτών να είναι 15%. Όσοι το αποδεχθούν θα μπορούν μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, να πληρώσουν το φόρο και να λάβουν κωδικό τακτοποίησης. Οι καταθέτες αυτοί θα απαλλάσσονται από διώξεις για φοροδιαφυγή, όχι όμως για άλλα ποινικά αδικήματα όπως πχ το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το ίδιο ακριβώς σύστημα νομιμοποίησης και με τον ίδιο συντελεστή θα ισχύσει για όλους όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι τράπεζες της Ελβετίας θα αποστείλουν επιστολή σε όλους τους Έλληνες πελάτες τους και θα τους καλούν να προσκομίσουν εντός ολίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα προειδοποιούνται ότι θα κλείσει ο τραπεζικός λογαριασμός τους.
Σημειώνεται ότι από το 2017 η Ελβετία, με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι υποχρεωμένη να αποκαλύπτει στοιχεία όλων των ευρωπαίων πολιτών στις τράπεζές της. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών το κοινό συμφέρον Ελλάδος και Ελβετίας από τη συμφωνία αυτή είναι μην αποδημήσουν ως το 2017 οι καταθέσεις αυτές προς φορολογικούς παραδείσους. «Για να μην συμβεί αυτό συμφωνήσαμε στη σύνταξη της συμφωνίας εθελοντικής αποκάλυψης που είναι συμφέρουσα και για τις δύο χώρες» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης
Αντίστοιχη διαδικασία θα υπάρξει και για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός συντελεστής να ανέλθει στο 30%
Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το ύψος των δύο φορολογικών συντελεστών είναι κάτι που θα αποφασισθεί μετά τη διαβούλευση η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διήμερο
Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε για άλλη μια φορά σενάρια ότι θα φορολογηθούν κεφάλαια καταθέσεων.
Τι αλλάζει στα Ι.Χ.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος είναι το νέο καθεστώς να είναι αποτελεσματικότερο και δικαιότερο. «Θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο αυτοί των οποίων το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη αξία και λιγότερο αυτοί με αυτοκίνητο μικρότερης αξίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, επιδίωξη της κυβέρνησης είπε ο υπουργός είναι η επιβράβευση όσων έχουν προχωρήσει σε μετατροπές με στόχο την εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στο ΙΧ αυτοκινητό τους. Παράλληλα δεν απέκλεισε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ούτε κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ( πχ για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας).
Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά η διαβούλευση για τις αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των εμπόρων των αυτοκινήτων.
ΦΠΑ: Δύσκολη διαπραγμάτευση για τους συντελεστές
Η κυβέρνηση παραμένει στην πρόταση των τριών συντελεστών ΦΠΑ που έχει υποβάλλει και η οποία προβλέπει την υπαγωγή όλων των τροφίμων τον χαμηλό συντελεστή. Οι τρεις συντελεστές που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι 7% 14% και 22%. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, εξετάζεται να υπάρξει χαμηλότερος συντελεστής εφόσον γίνεται χρήση πλαστικού χρήματος στην εστίαση και στον τουρισμό προκειμένου να μην πληγούν οι δύο αυτοί τομείς από τις αλλαγές. Η καθιέρωση χαμηλότερου συντελεστή με τη χρήση πλαστικού χρήματος βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και για τις πληρωμές σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ιδιαίτερα μαθήματα ως κίνητρο για να αντιμετωπισθεί η υψηλή φοροδιαφυγή που παρατηρείται στους τομείς τους.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους επιμένουν σε δύο συντελεστές οι οποίοι μάλιστα είναι αρκετά υψηλότεροι από αυτούς που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Παράταση ως 26 Ιουνίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Παράλληλα, παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως τις 26 Ιουνίου 2015 ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία σημείωσε ότι, ως τώρα, η ανταπόκριση των φορολογούμενων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Όπως είπε η υπουργός μετά από κύμα αιτημάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών και παραστάσεις φορέων, μεταξύ των οποίων και των ενώσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων, της ΓΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ, αποφασίστηκε να υπάρξει μια- τελευταία- παράταση της ρύθμισης.
Κάλεσε μάλιστα τις Δ.Ο.Υ να διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, να μπορέσουν να το κάνουν μεταφέροντας εγκαίρως τα αναγκαία ποσά από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 38 ημέρες διάρκειας της ρύθμισης μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπέρασαν τις 700.000 κι αφορούν ρύθμιση χρεών άνω των 5 δισ. ευρώ
«Σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με τα ληξιπρόθεσμα χρέη αποκλειστικά έναντι της Φορολογικής Διοίκησης να έχουν εκτιναχθεί στο 40% του ΑΕΠ, αποτυπώνεται έτσι η βαθιά κοινωνική ανάγκη για απαλλαγή απ' την ασφυκτική αιχμαλωσία των χρεών, για μια επανεκκίνηση της οικονομίας που θα επιτρέψει να παραμείνουν όλοι ενήμεροι και, βέβαια, για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα» δήλωσε η υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου