Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 
ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 
ΕΔΑΦΟΣ


Λαφαζάνης: Ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική - Δεν είμαστε υποτελείς κανενός

Στην απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συλλογικά της κυβέρνησης παρέπεμψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης τη στάση που θα κρατήσει η χώρα απέναντι στον ρωσικών συμφερόντων αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου "Turkish Stream".

Λαφαζάνης: Ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική - Δεν είμαστε υποτελείς κανενός
Ο κ. Λαφαζάνης που επέστρεψε από τη Μόσχα για την προετοιμασία της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 8 Απριλίου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τάχθηκε υπέρ του "Νότιου Διαδρόμου" μεταφοράς αερίου στην Ε.Ε. που σχεδιάζουν η Gazprom και η ρωσική κυβέρνηση. 

"Εμείς επιδείξαμε ζωηρότατο ενδιαφέρον γι' αυτόν τον αγωγό και την επέκτασή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος", σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. "Πιστεύουμε ότι η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας", πρόσθεσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε την ανάγκη προώθησης του "Turkish Stream". Μάλιστα ενδεικτικό των προθέσεών του είναι και το σημείο που δήλωσε ότι "λάθος που ονομάστηκε Turkish Stream. Εμείς προτείναμε στους Ρώσους να δώσουν άλλη ονομασία". Εξήγησε λοιπόν ότι αποτελεί το "Νότιο Διάδρομο" μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της FYROM, της Σερβίας έως την Ουγγαρία και την Αυστρία. Προσπάθησε δε, να επιχειρηματολογήσει ακόμη περισσότερο υπέρ του αγωγού και, υπαινισσόμενος την απόφαση των Ρώσων να διακόψουν μετά το 2019 τη διάθεση των ποσοτήτων στην Ε.Ε. μέσω των αγωγών επί ουκρανικού εδάφους, τόνισε:
"Η διέλευση του αερίου μόνο μέσω του "North Stream" - "Βόρειου Διαδρόμου" που περνάει από τη Γερμανία, θα βοηθούσε στη... Γερμανοποίηση της Ευρώπης... Η Ε.Ε. έχει ανάγκη το ρωσικό αέριο και τους εναλλακτικούς διαδρόμους του".
Βέβαια, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ στήριξε και τον αγωγό TAP που θα μεταφέρει ποσότητες αερίου στην Ε.Ε. από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας. "Στηρίζουμε τον TAP και η κατασκευή του θα αρχίσει από το 2016".
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στον "Turkish Stream" σημείωσε ότι "κάθε χώρα μπορεί να έχει οποιαδήποτε άποψη για τους ενεργειακούς διαδρόμους. Εμείς συνεκτιμούμε όλες τις απόψεις. Δεν είμαστε όμως υποτελείς κανενός. Η χώρα πρέπει να ανοίξει νέο κεφάλαιο με ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική", επισήμανε.
Ο κ. Λαφαζάνης έκανε γνωστή τη θετική ανταπόκριση μεγάλων ρωσικών εταιριών στο διεθνή διαγωνισμό για τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια "οικόπεδα" του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Τη σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο υπουργός στις συναντήσεις που είχε με τον κ. Νόβακ και Μίλερ.
Ο ίδιος ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει νέο διαγωνισμό για έρευνες στο Αιγαίο τόνισε ότι "όπου δεν χρειάζεται οριοθέτηση ζωνών στο Αιγαίο η Ελλάδα έχει αυτή τη δυνατότητα". Ταυτόχρονα απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με τις ΗΠΑ: "Δεν σχολιάζω δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών".
Τέλος ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, υποστήριξε ότι η Gazprom δέχθηκε να εξετάσει με θετικό πνεύμα τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για νέα μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου καθώς και για μείωση του πέναλτι που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ για ποσότητες ρωσικού αερίου που δεν κατάφερε να καταναλώσει. Άφησε δε, να εννοηθεί ότι το πρόστιμο, που ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να μειωθεί πολύ πιο κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η ΔΕΠΑ και η Gazprom, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσουν άμεσα πιο εξειδικευμένες συζητήσεις για το θέμα των τιμών αλλά και για τη νέα σύμβαση που θα έχει ισχύ από το 2016 μέχρι το 2019.
Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε μεν, ότι το θέμα των τιμών και του πέναλτι "δεν συνδέονται με τον αγωγό "Turkish Stream", σημείωσε δε, πως "αν ευδοκιμήσει ο αγωγός και ληφθεί απόφαση για κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους τότε θα υποβοηθηθούν και οι άλλες αποφάσεις".
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου