Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ..οι συνένοχοι μακελάρηδες ...αναγνωρίζουν:

ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ...Και κάποτε και τη σφαγή των Ποντίων... ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΘΕΙ ΤΟ... ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΣ ΑΥΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΜΕΜΕΤΗΔΩΝ, που άγνωστο γιατί απολαμβάνει ασυλίας!Μετά τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ στον καθεδρικό ναό του Βερολίνου,  «στη μνήμη των Αρμενίων, των Αραμαίων και των Ελλήνων του Πόντου», όπου αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία και έθεσε θέμα συνενοχής της χώρας του ως συμμάχου τότε της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ για πρώτη φορά και χρησιμοποίησε κι αυτός τη λέξη «γενοκτονία». Έτσι συντελείται όχι μόνο ρητορικά αλλά και επί της ουσίας για πρώτη φορά αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, που επί χρόνια απέφευγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη αυτή για να μην διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία. 


Στη συζήτηση στη Βουλή, που ήταν παρούσα και η Μέρκελ, τον λόγο πήραν μόνο βουλευτές. «Η τύχη των Αρμενίων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιστορίας των μαζικών εξοντώσεων, των εθνοκαθάρσεων, των εκτοπισμών, των γενοκτονιών, που στιγμάτισαν με τόσο φοβερό τρόπο την ιστορία του 20ου αιώνα», υπογράμμισε ο γερμανός πρόεδρος.Γερμανική συνενοχή 

​Bουλευτές από την αντιπολίτευση καταλόγισαν στα κυβερνητικά κόμματα ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν υπερβολικά υπόψη τις ευαισθησίες των Τούρκων
Ο Λάμερτ, όπως και ο Γερμανός Πρόεδρος έκανε λόγο -για πρώτη φορά- και για συνενοχή των Γερμανών, διότι το 1915 ως σύμμαχοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν παρενέβησαν. «Η παραδοχή της συνενοχής αποτελεί προϋπόθεση για την αξιοπιστία μας απέναντι στην Αρμενία αλλά και την Τουρκία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε στη βουλή, στη βάση σχετικού ψηφίσματος, βουλευτές από την αντιπολίτευση καταλόγισαν στα κυβερνητικά κόμματα ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν υπερβολικά υπόψη τις ευαισθησίες των Τούρκων. 


Η Ούλα Γιέλπκε, από το κόμμα «Η Αριστερά», κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει ανοιχτά και καθαρά με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. «Αυτό το κρυφτούλι πίσω από λεκτικές ακροβασίες προκαλεί ντροπή. 
Ακόμη και ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ ΄Εζντεμιρ επέκρινε τη μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι αποτελεί χρέος απέναντι στα θύματα να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους.

Τουρκικές επικρίσεις

 Οι αντιδράσεις από πλευράς άρθρων και σχολίων ήταν αιχμηρές στον τουρκικό τύπο. Η Χουριέτ, στη διαδικτυακή της έκδοση χαρακτήρισε «σοκαριστικά» όσα είπε χθες ο πρόεδρος Γκάουκ, ενώ η κυβερνητική Σαμπάχ κατηγόρησε το γερμανό πρόεδρο ότι περιέγραψε την Οθωμανική Αυτοκρατορία με «άσχημα λόγια». Αντίθετα καμιά κριτική δεν προήλθε μέχρι τώρα από κυβερνητικές πηγές.

Κείμενο: Κώστας Μπετινάκης 
Πηγή: dw, dpa, afp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου