Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΓΙΑ ,ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ...αλλα μην βιαζομαστε! ΔΕΝ ΞΈΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΙ ΘΑ ΦΕΞΕΙ...Mετά από 85 χρόνια η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας επέτρεψε και αναγνώστηκαν αποσπάσματα του Κορανιού στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας 
Στην Κωνσταντινούπολη, την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, την ώρα δηλαδή που στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν η περιφορά του Επιταφίου.
Πρόκειται για μία ενέργεια προάγγελο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία βέβαια θα σημάνει casus belli μεταξύ της Ορθοδοξίας και του ισλαμισμού.

Το Κοράνι αναγνώστηκε στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας, στη διάρκεια των εγκαινίων έκθεσης με τίτλο «Η αγάπη του προφήτη» και θέμα τον προφήτη Μωάμεθ.
Στα εγκαίνια ήταν παρόντες πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκορμέζ δίνοντας την κυβερνητική κάλυψη σε μία ενέργεια-ύβρι σε βάρος της Ορθοδοξίας.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», την ανάγνωση του Κορανίου έκανε ο Αλί Τελ, ιμάμης του τεμένους Αχμέτ Χαμντί Αξεκί της Άγκυρας.
Αναμένεται αντίδραση της ελληνικής πλευράς...
Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στην σημερινή συγκυρία, καθώς οι Τούρκοι θέλουν να εκμεταλλευθούν τους θρύλους γύρω από την "Εκκλησία των Εκκλησιών".
Πριν από λίγο καιρό σε μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, στην İnternethaber, δημοσιεύτηκε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Ayasofya efsaneleri», δηλαδή « Οι Θρύλοι της Αγίας Σοφίας».
Το άρθρο αυτό παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα της Αγίας Σοφίας με άγνωστες ιδιότητες όπως η θαυματουργική και ιαματική της χάρη την εποχή που ήταν ... τζαμί!
Το άρθρο επικαλείται τα γραπτά του γνωστού Οθωμανού περιηγητή, ποιητή και συγγραφέα, του Ελβιά Τσελεμπή, ο οποίος ασχολήθηκε και έγραψε για τα «φυλακτά», «tılsımlar», της Αγίας Σοφίας.
Τα «φυλακτά» αυτά με τον ιαματικό τους χαρακτήρα, θεράπευαν τους περασμένους αιώνες δεκάδες ασθενείς όταν αυτοί είχαν την δυνατότητα να τα πλησιάσουν, να τα ακουμπήσουν και να προσευχηθούν στην ιαματική τους δύναμη.
Όταν η Αγία Σοφία έγινε μετά την πτώση της Πόλης τζαμί, ο πρώτος μουσουλμάνος ιεροδιδάσκαλος που άρχισε να κηρύττει στους οπαδούς του μέσα στο τζαμί ήταν ο Akşemseddin.
Ο μουσουλμάνος αυτός θεολόγος λέγεται πως έκανε το κήρυγμα του όρθιος πλάι σε ένα θαυματουργικό παράθυρο του ναού, που είχε την συμβολική ονομασία, «Το Κρύο Παράθυρο». Από το παράθυρο αυτό, συμφωνά με τον θρύλο, φυσούσε ένας ιδιαίτερα δροσερός, αναζωογονητικός αέρας.
Ο εξισλαμισμένος για πέντε αιώνες μεγαλοπρεπής ναός, το αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, προκαλούσε πάντα το δέος ακόμα και σε μουσουλμάνους και οι θρύλοι του σκορπούν μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο για το θαυματουργό αυτό κτίσμα που περιμένει υπομονετικά την πνευματική του απελευθέρωση και την επιστροφή του στην Ορθόδοξη λατρεία.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου