Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -ΕΠΈΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 1953 !

Ανταπόκριση από τον συνεργάτη μας ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΩΚΑ 



Οι πληγές του σεισμού παραμένουν ανοιχτές στην Κεφαλονιά.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ!

 ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ: Οι μηχανικοί δεν πέρασαν ακόμη για ελέγχο, πολλά σπίτια χωρίς στέγη, υπάρχει κίνδυνος  τα σχολεία να λειτουργούν και πάλι σε κοντένεϊρ..οι  Εκκλησίες είναι παρατημένες στο έλεος των ...πιστών... Άστεγοι ζούν κάτω από άθλιες συνθήκες...Kαταγγελίες ξενοδόχων


 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ!





Η ιστορία επαναλαμβάνεται

ΉΤΑΝ 12 Αυγούστου 1953 όταν χτύπησε ο καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της Κεφαλονιάς μεγέθους 7,2 Ρίχτερ και ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έζησε ποτέ η Ελλάδα, το νησί κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε, εκατοντάδες τα θύματα και οι τραυματίες,στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι κάτοικοι έμειναν άστεγοι, άνθρωποι σε απόγνωση που έπρεπε να επανεκινήσουν την ζωή τους με το πείσμα και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τον Κεφαλονίτη, κόντρα στην καταστρεπτική μανία του εγκέλαδου, να δημιουργήσουν ξανά από τις στάχτες της την μετασεισμική Κεφαλονιά.

Μόλις 61 χρόνια πέρασαν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Κεφαλονιάς, ένα νησί που είχε εξαλείψει πλήρως τα σημάδια του καταστρεπτικού σεισμού και μόνο οι μνήμες των παλιών για το σεισμό τον θύμιζαν, μνήμες που αντηχούσαν στα αυτιά των νέων ως ... μια παλιά ιστορία.

Ο εγκέλαδος όμως είχε διαφορετική άποψη, ήρθε να γράψει ξανά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, χωρίς καμία προειδοποίηση χτύπησε μανιωδώς και ανελέητα την Κεφαλονιά στις 26 Iανουαρίου και 03 Φεβρουαρίου 2014, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 1.100 με σοβαρές βλάβες, 1.400 με ελαφριές βλάβες και σοβαρά προβλήματα σε δημόσιες υποδομές , οδικό δίκτυο, δημόσια κτίρια και λιμάνια.Τα χωριά της Παλλικής και το Ληξούρι βρέθηκαν στο επίκεντρο και υπέστησαν τις περισσότερες ζημιές.

Τα κτίρια στην πλειονότητά τους άντεξαν, παρά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, με επιταχύνσεις σχεδόν διπλάσιες της ελάχιστης που λαμβάνει υπόψη ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός και το μικρό εστιακό βάθος. Ο κυριότερος λόγος που αυτή την φορά δεν θρήνησε θύματα το νησί από τους ισχυρούς σεισμούς ήταν ότι οικοδομήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του αντισεισμικού οικοδομικού κανονισμού που εφαρμόζεται από το 1959


Έξι μήνες μετά και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές


Η Παλλική συνεχίζει να είναι τραυματισμένη από τον σεισμό, οι επιφανειακές ζημιές μπαλώθηκαν άρον – άρον λόγω της τουριστικής περιόδου , έμειναν όμως οι ουσιαστικές, οι πιο σοβαρές, με υποδομές, οδικό δίκτυο, δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες να μην έχουν επισκευασθεί, με σπίτια λαβωμένα από το σεισμό λες και δεν πέρασε μια μέρα.

Μετά από επικοινωνία με κάτοικους της περιοχής έγινε γνωστό ότι στα περισσότερα σπίτια δεν έχουν περάσει ακόμα οι μηχανικοί προκειμένου να ελέγξουν - εγκρίνουν τις εργασίες αποκατάστασης, πολλά σπίτια έχουν πρόβλημα στέγης και οι ένοικοι αγωνιούν για την έλευση του χειμώνα. 

Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι έχουν κριθεί ακατάλληλες (κόκκινες), και οι ένοικοι τους  ζητούν διαγραφή των στεγαστικών δανείων και αναζήτηση - απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν κατεδαφιστεί.

Οι ζημιές στα περισσότερα σχολεία στην Παλλική δεν έχουν αποκατασταθεί και αναμένεται η νέα σχολική χρονιά να βρει τους μαθητές σε κοντέινερ, οι εκκλησίες στην Παλλική αλλά και σε άλλες περιοχές είναι παρατημένες “στο έλεος των πιστών”, καμία παρέμβαση από την πολιτεία δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί.

Οι αντιδράσεις
Κινητοποίηση των σεισμόπληκτων – αστέγων έγινε εντός του μηνός Ιουλίου με συμβολικό κλείσιμο του γραφείου του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ ) στο Ληξούρι, η επιτροπή αγώνα μεταξύ άλλων κατάγγειλε ότι υπάρχουν άστεγοι που μένουν σε άθλιες συνθήκες , ζήτησαν την διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης για όλους τους πληγέντες και την επίσπευση των διαδικασιών δήλωσης ζημιών.

Ο πρόεδρος της ΝΕ ΤΕΕ Κεφαλλήνιας και Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι: “ οι τράπεζες γνωστοποιούν στους πληγέντες ότι δεν έχουν λάβει ακόμα εντολή για χορήγηση άτοκων δανείων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δικαιούχοι θα λάβουν 90% δάνειο με 10% αρωγή αντί του εξαγγελθέντος 80% αρωγή και 20% δάνειο..
Αυτό αποτελεί ντροπή και έλλειψη σεβασμού προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς και ειδικότερα της Παλικής”. Καλεί επίσης τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες και να μην μείνουν στις εντυπώσεις.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μέλη της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Κεφαλονιάς και ιθάκης, ο κ. Βασιλάτος επισήμανε ότι πως παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ότι κανείς Κεφαλονίτης δε θα πληρώσει χαράτσι το 2014 λόγω σεισμού, τελικά: “ΕΝΦΙΑ δε θα πληρώσουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα έχουν κόκκινα και κίτρινα χαρακτηρισμένα σπίτια. Οι υπόλοιποι θα πληρώσουν κανονικά. Αυτό που γίνεται είναι μια ληστρική επιδρομή στην Κεφαλονιά”.


Τέλος, μικρή αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό καταγράφεται το τελευταίο τετράμηνο στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς δείγμα του ότι οι σεισμοί δεν απέτρεψαν τους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί, με την ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης να καταγγέλλει την πολιτεία για έλλειψη: ουσιαστικής προβολής, βελτίωσης υποδομών, αξιοποίησης του περιβάλλοντος , αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και επιτόπιων υπηρεσιών.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΚΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου