Τρίτη 21 Μαΐου 2013

EYTYXΩΣ ΟΙ ΗΠΑ...ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ!


Η ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΠΟΥ "ΚΑΙΕΙ" ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Dikaiofilax Στις .
pomakoi-thraki

Η έκθεση του State Department αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία, αφού ξεγυμνώνει τον ρόλο της Άγκυρας και τις πρακτικές εκτουρκισμού των Ελλήνων μουσουλμάνων, επιβεβαιώνοντας τα επί χρόνια καταγγελόμενα σχετικά με τις πιέσεις που δέχονται οι Πομάκοι της Θράκης για να αρνηθούν την ταυτότητά τους και να δηλώσουν Τούρκοι. 

Στο σχετικό της απόσπασμα η έκθεση του State Department αναφέρει:

"Η επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα των περίπου 150.000 άτομων που κατοικούν στη Θράκη, αποτελούνται κυρίως από εθνικά τουρκικής, πομακικής και από κοινότητες των Ρωμά. Ορισμένα μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστή από την τουρκική ταυτότητα. Ορισμένοι Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητας των Πομάκων έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι".

Μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν γνωριζουμε τι ακριβώς προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο. Όμως, αυτή η χωρίς αμφισβήτηση "παρατήρηση" του αμερικανικού παράγοντα, αποτελεί ένα όπλο για την Ελληνική διπλωματία, το οποίο δεν επιτρέπεται να μείνει ανεκμετάλλευτο και μαζί με τις προ μηνός δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα πως οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι, σε συνδυασμό με την καταγεγραμμένη στραφή στην εκπαίδευση των Ελλήνων Πομάκων (εγκαταλείπουν τα μειονοτικά σχολεία και εγγράφονται στα Δημόσια Ελληνικά σχολεία) ίσως να δίνεται μοναδική προς εκμετάλλευση δυνατότητα θέματος παύσης λειτουργίας του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να τεθεί θέμα απέλασης όλων όσων προσπαθούν με όποιεσδήποτε πράξεις τους να δημιουργήσουν αναστάτωση στους κατοίκους της Θράκης και λειτουργώντας με δόλο να υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ελληνική ακριτική περιοχή.

Η μέχρι σήμερα παθητική στάση, η επιλογή της ήπιας και χαμηλών τόνων άσκηση εξωτερικής πολιτικής και γενικότερα η ασκούμενη πολιτική και διπλωματία της Ελλάδας που κινείται μοναχικά μέσα σε ένα ανύπαρκτο πλαίσιο Ελληνοτουρκικής φιλίας, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα (π.χ. Ρόδος, νησίδες και ξερονήσια του Αιγαίου, Καστελλόριζο κ.α.) στην Ελλάδα, αφού η Τουρκία αντιλαμβάνεται την "καλή θέληση" ως αδυναμία. Ίσως, λοιπόν, δίνεται μία λαμπρή ευκαιρία για μία στροφή  180 μοιρών στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκειμένου να δοθεί ένα νέο στίγμα για την αντίληψη και τις διαθέσεις της Ελλάδας απέναντι στους ισχυρισμούς και τις γενικότερες  μεθοδεύσεις και λειτουργίες της Άγκυρας.

Μπορεί η Τουρκία την χρονική αυτή περίοδο να εμφανίζεται ως ισχυρή (λόγω κυρίως της συμφωνίας της με τους Κούρδους και της -προσωρινής έστω- απαλλαγής ενός σημαντικού προβλήματος και μετώπου συγκρούσεων), αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Ελλάδα είναι αδύναμη. Εξάλλου (κι επειδή είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -λόγω κοινής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ- πέραν ενός θερμού επεισοδίου) ο σημερινός χώρος αντιπαράθεσης των δύο χωρών είναι στην διπλωματία. Η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιεί τα απροσδόκητα δώρα του διεθνούς παράγοντα, τα οποία είναι απολύτως αξιοποιήσιμα προς την ενίσχυση των Ελληνικών θέσεων και συμφερόντων. Και η τελευταία έκθεση του State Department στην αναφορά της για τον ρόλο της Τουρκίας στην Ελληνική Θράκη, χρήζει άμεσης και πλήρους εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου