Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑρΡΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ...


ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ..

Βιντεοσκοπούσε τα πάντα ο παιδεραστής προπονητής στην Κέρκυρα..
Η υπόθεση του Γιώργου Προσωπάρη έχει αποτελέσει... παράδειγμα για τους ερευνητές της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ασφαλείας για τη χρήση του Διαδικτύου στη χώρα. Παρότι του επεβλήθη το 2000 απαγόρευση ακόμη και... να σερφάρει στο Ιντερνετ για τρία χρόνια, μέχρι τη σύλληψή του ο ίδιος ήταν πολύ ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου που καταγράφει το αστυνομικό δελτίο μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια.
Ο Γιώργος Προσωπάρης συνελήφθη το Σάββατο στο σπίτι του στην Κέρκυρα επ' αυτοφώρω να ασελγεί σε βάρος ανηλίκου. Είχε προηγηθεί η καταγγελία γονιών ότι ο 49χρονος ασελγούσε κατ' επανάληψη κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο 17χρονο παιδί τους, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας θέλησαν να εξακριβώσουν αν οι καταγγελίες των γονέων ίσχυαν. Αρχισαν να παρακολουθούν το σπίτι του 49χρονου και διαπίστωσαν ότι νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο ανήλικος επισκέφθηκε τον προπονητή του. Τότε οι αξιωματικοί αποφάσισαν να μπουν στο διαμέρισμα. Στην οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση παρών ήταν και δικαστικός λειτουργός.
Είδη για ερωτικές πράξεις με ενδείξεις χρήσης, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, σεξουαλικά βοηθήματα και ξυπνητήρι με κρυφή ενσωματωμένη κάμερα ήταν κάποια από τα υλικά που εντόπισαν και κατέσχεσαν οι Αρχές.
Ο 49χρονος συλληφθείς, Γιώργος Προσωπάρης
Από το σπίτι κατασχέθηκαν επίσης και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων που έχουν σταλεί στα ειδικά εργαστήρια για να διαπιστώσουν τυχόν ύπαρξη υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Σε βάρος του Γ. Προσωπάρη σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου και ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής, κατ' εξακολούθηση. Η έρευνα της Ασφάλειας συνεχίζεται και εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή του συλληφθέντα και σε άλλες συναφείς περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη γνωστή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, ο Γιώργος Προσωπάρης είναι βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα Κρίκετ. Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ, ο 49χρονος δεν φέρει την ιδιότητα του προπονητή της Εθνικής ομάδας.
«Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα, το Διοικητικό Συμβούλιό της αποφασίζει ομόφωνα την απομάκρυνση του Γ.Π. από τον χώρο του κρίκετ και διευκρινίζει ότι δεν φέρει την ιδιότητα του προπονητή της Εθνικής ομάδας», ήταν η σύντομη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο 49χρονος είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα, αλλά είχε μεταναστεύσει κατ' αρχάς στην Αυστραλία και μετά στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα για παρόμοια κατηγορία είχε καταδικαστεί από δικαστήριο των ΗΠΑ. Είκοσι χρόνια πριν επέστρεψε στην πατρίδα του και λίγο μετά άρχισε να δουλεύει στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Κέρκυρας.
Ο ίδιος υπήρξε παίχτης κρίκετ και μάλιστα είχε λάβει δύο πτυχία προπονητή στην Αγγλία. Με αυτές τις ιδιότητες, ο Προσωπάρης προσφέρθηκε να προπονεί εθελοντικά παιδιά ηλικίας από 10 ετών στο κρίκετ. Ηταν μάλιστα και διαιτητής. Το όνομά του φιγουράρει ανάμεσα σε διακεκριμένους αθλητές του είδους στην Ελλάδα.
Τίποτα στη συμπεριφορά του δεν είχε προδώσει το κρυφό του πάθος. Η είδηση για τη σύλληψή του σόκαρε την τοπική κοινωνία. «Κανείς, ούτε γονιός, ούτε συναθλητής, ούτε και προπονητής δεν μας έχει καταγγείλει τίποτα σε σχέση με επιλήψιμη συμπεριφορά του συγκεκριμένου», δηλώνει στο «Εθνος» ο Ιωσήφ Νικήτας, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ.
«Ποτέ δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Ηταν μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Πραγματικά, για όλους μας ήταν ένα ισχυρό σοκ», τονίζει ο πρόεδρος.
Καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση 13χρονου μέσω ίντερνετ
Η σύλληψη στο Λος Αντζελες 13 χρόνια πριν
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Κέρκυρα η είδηση για τον παιδόφιλο προπονητή που συνελήφθη επ' αυτοφώρω στο σπίτι του να ασελγεί σε βάρος 17χρονου αθλητή. Κανείς δεν περίμενε ότι ο επί 20 χρόνια προπονητής και διαιτητής του κρίκετ, γνωστός κι αγαπητός στην κοινωνία, θα μπορούσε να σχετίζεται με υπόθεση παιδεραστίας.
Κι, όμως, με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα μπορούσε κανείς να εξακριβώσει το παρελθόν του Γιώργου Προσωπάρη, ο οποίος έχει συλληφθεί ξανά πριν από 13 χρόνια για παρόμοια υπόθεση στο Λος Αντζελες. Η περίπτωσή του μάλιστα, η οποία έχει δημοσιευτεί σε πλήθος μέσων ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, αποτέλεσε παράδειγμα σε μελέτες αυστηροποίησης των κανόνων κατά της παιδοφιλίας στο Ιντερνετ και χρήσης του Διαδικτύου γενικότερα!
Σύμφωνα με δημοσίευμα που χρονολογείται τον Αύγουστο του 2000 στους έγκριτους «The Times» του Λονδίνου, ο Γιώργος Προσωπάρης συνελήφθη στο Λος Αντζελες την ώρα που πήγαινε να συναντήσει ένα 13χρονο αγόρι με το οποίο διατηρούσε επαφή μέσω chat room στο Ιντερνετ. Ο 35χρονος -τότε- δράστης αναφέρεται ως Αυστραλιανός που ζει στην Αγγλία και φέρεται να γνώρισε το παιδί μέσω ιστοσελίδας με το όνομα «gaydads4sons».
Ποινή
Μόνο που πίσω από τον 13χρονο κρυβόταν μία πράκτορας του FBI. Μόλις πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ, ο Προσωπάρης συνελήφθη. Ο ίδιος μάλιστα είπε στον δικαστή ότι «λυπόταν που συνέβη αυτό». Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης με αναστολή, με την υποχρέωση να βρίσκεται υπό επιτήρηση για τρία χρόνια ως δράστης σεξουαλικής επίθεσης. Επίσης, του απαγορεύτηκε να σερφάρει στο Ιντερνετ, να έρχεται σε επαφή με οποιοδήποτε άτομο κάτω των 18 και να περιφέρεται άσκοπα σε περιοχές που συχνάζουν παιδιά!
Η υπόθεση του Γιώργου Προσωπάρη, που συνομιλούσε με «ανήλικο» ενώ ζούσε στην Αγγλία και συνελήφθη τελικά στις ΗΠΑ, αποτέλεσε παράδειγμα για τους ερευνητές σχετικά με το «ντιμπέιτ για τον κυβερνητικό έλεγχο στο Ιντερνετ», προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί για τους χρήστες του Διαδικτύου και στη Μεγάλη Βρετανία.
«Ο Γ. Προσωπάρης, ένας Αυστραλός που ζει στη Βρετανία, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο Λος Αντζελες. Από το σπίτι του στην Αγγλία έσπασε έναν αμερικανικό νόμο...», αναφέρει στη μελέτη του ο διευθυντής του Κέντρου Διαδραστικότητας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Χάρολντ Θίμπλεμπι. «Το θέμα είναι ότι χωρίς τη βελτίωση της νομοθεσίας, αυτό που φαίνεται μια λογική δραστηριότητα για εμάς εδώ μπορεί να είναι παράνομη και σε άλλες χώρες. Απαιτείται η εναρμόνιση της νομοθεσίας μας, ας μην προσποιούμαστε ότι αυτή η ρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε εμάς», σημειώνει -μεταξύ άλλων- ο συγγραφέας.
ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ
Οι υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο
Ο 49χρονος Κερκυραίος είναι ο τέταρτος προπονητής που συλλαμβάνεται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οπως λένε οι ειδικοί, οι παιδόφιλοι συχνά επιλέγουν επαγγέλματα που έχουν σχέση με παιδιά, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την οικειότητα μαζί τους...
Τον Δεκέμβριο του 2011, το πανελλήνιο είχε σοκαριστεί με την υπόθεση του προπονητή μπάσκετ Νίκου Σειραγάκη στο Ρέθυμνο. Ο 49χρονος σήμερα Σειραγάκης, η δίκη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν άτομο υπεράνω υποψίας για τους γονείς που του εμπιστεύονταν τα παιδιά τους. Ως αφοσιωμένος εκπαιδευτικός είχε καταφέρει να «μαγέψει» μικρούς και μεγάλους. «Πού να φανταστούμε όταν του εμπιστευόμασταν παιδιά στον ερασιτεχνικό ΑΓΟΡ ότι θα μπορούσε έστω να διανοηθεί να τα "πειράξει"», είχε πει γονιός στο «Εθνος».
Ο ίδιος είναι παντρεμένος με παιδιά... Μόνο μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψή του -στο κρεβάτι του σπιτιού του με δύο παιδιά, με τα οποία επιδίδονταν σε σεξουαλικές περιπτύξεις- αποκαλύφθηκε η ειδεχθής δράση του Νίκου Σειραγάκη.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, ο Σειραγάκης επέλεγε παιδιά από την μπασκετική ομάδα αλλά και από αλλού. Το κριτήριο ήταν ο χαρακτήρας τους και η σχέση με τους γονείς τους. Τα αδύναμα παιδιά, με προβληματικές οικογενειακές σχέσεις μπορούσαν πιο εύκολα να τον εμπιστευτούν και να τον πιστέψουν.
Μόλις 20 μέρες μετά τον «κρότο» από την υπόθεση Σειραγάκης, ακόμη μία περίπτωση παιδοφιλίας έσκασε σαν βόμβα στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Ακόμη ένας προπονητής στίβου, ο 50χρονος Λεωνίδας Ασβεσταδέλης, συνελήφθη για ασελγείς πράξεις σε ανηλίκους. Η κατηγορία της ασέλγειας έπεσε βαριά στον καθηγητή φυσικής αγωγής: κατά τη σύλληψή του βρήκε τη δυνατότητα να αυτοτραυματιστεί. Τελικά, παρά το πολύωρο χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε, κατέληξε στη Εντατική του νοσοκομείου Ρεθύμνου όπου νοσηλευόταν.
Τον Απρίλιο του 2012 ακόμη ένας προπονητής συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου. Ο 57χρονος Δημήτρης Λιγομένος, προπονητής στον «Πήγασο Πατησίων», συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Από τα «χέρια» του είχαν περάσει μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου και σε βάρος του 57χρονου ποτέ δεν είχε ακουστεί τίποτα...
Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 57χρονος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως προπονητή, κέρδιζε την εμπιστοσύνη ανήλικων παιδιών της ομάδας. Τους υποσχόταν ότι θα τους αξιοποιήσει και -σε κάποιες περιπτώσεις- τους προσέφερε και χρηματικά ποσά πριν προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους. Με εισαγγελική διάταξη τα στοιχεία ταυτότητας και η φωτογραφία του δόθηκαν στη δημοσιότητα, «για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας, για τον κολασμό των αδικημάτων που κατηγορείται, σε βάρος των ανήλικων παιδιών».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου