Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ για το Σχολικό Εκφοβισμό - Παναγιώτα Βασιλοπούλου


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ για το Σχολικό Εκφοβισμό - Επιστημονικό Αρθρο 










Αποκλειστικά Για την Ένωση Συντακτών Διαδικτύου : Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αξιωματούχος Δημοσιογράφος της ΕΣΔ : Αστυνομικός & Δικαστικός Ρεπόρτερ : Σχολική Ψυχολόγος 



Το μοντέλο του γονέα , έχει αλλάξει στην εποχή μας, και χρειάζεται μεγάλη πληροφόρηση για να αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα , τα νέα προβλήματα της Σχολικής κοινότητας . Οι τύποι της οικογένειας έχουν αλλάξει, και για κάθε κατάσταση πλέον ως γονείς με σωστή ενημέρωση θα έχετε την επιλογή μιας πιο βελτιωμένης μεθόδου που θα αναθρέφεται τα παιδιά σας, και αυτό θέλει ενημέρωση , ενημέρωση όμως όχι παραπληροφόρηση . Η Επιστήμη μας δεν παραμένει στα βιβλία μας , στα πτυχία μας , αλλά εδώ μαζί σας , για να σας ''εκπαιδεύσουμε'' πως είμαστε εδώ σε επαφή με σας , με τους Εκπαιδευτικούς , με την τάξη , με το Σχολείο, με την οικογένεια του παιδιού και σας δίνουμε κάτι που στην Ψυχολογία λέγετε κίνητρο για να γίνεται πιο σύγχρονοι γονείς. Το ότι ασχολείστε με την τεχνολογία , δεν σημαίνει πως είναι λάθος μιας και η πληροφόρηση πλέον είναι αναγκαία , όμως εμείς έχουμε χρέος ,μέσα από την επιστημονική μας ιδιότητα να σας δώσουμε κίνητρα για να γίνετε το νέο μοντέλο γονέων , σύγχρονοι και στο παλμό των νέων συνθηκών . Όλοι αλλάζουμε, όλα αλλάζουν , και η επιστήμη είναι πάντα σύμμαχος!!!! Αν δεν σας κάλυψα μπορώ να συνεχίσω να μιλάω χωρίς σταματημό( το είπα κάνοντας χιούμορ και γέλια ακούστηκαν ξανά στην αίθουσα)

Λοιπόν τι κάνουν οι γονείς που θα πέσει στην αντίληψη τους πως το παιδί τους εκφοβίζει τα άλλα παιδιά;

Αν καταλάβετε πως το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα σε άλλα παιδιά αρχίστε να διερευνάτε τους λόγους γιατί συμβαίνει αυτό. Δείτε την εκδοχή μήπως μιμείται τη συμπεριφορά άλλων παιδιών που κάνει παρέα και το επηρεάζουν . Μήπως τον τελευταίο καιρό , βλέπει βίαια έργα ή παίζει παιχνίδια βίας; Μήπως το κάνει για να τραβήξει την προσοχή σας ; Μήπως πιστεύει πως έτσι θα γίνει αρεστό; Υπάρχει κάτι που μπορεί να το κάνει να νιώθει θυμωμένο και να θέλει να εκδικηθεί μη γνωρίζοντας πως ακριβώς μπορεί να κατανοήσει τι του συμβαίνει; 

Γιατί σας τα λέω αυτά , γιατί εφόσον διερευνήσετε όλα αυτά , τις αιτίες δηλαδή , μπορείτε να συνεχίσετε με το επόμενο βήμα. Σε περίπτωση που το παιδί σας , εκφοβίζει για να κεντρίσει την προσοχή , δείτε και ερευνήστε ποια ανάγκη υπάρχει πίσω από αυτό που δεν καλύπτει το ψυχισμό του παιδιού.
Με όμορφο και ήρεμο τρόπο εξηγήστε και να το εννοείτε πως αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να συνεχιστεί , και δεν είναι πλέον αποδεκτή. Καλλιεργήστε στο παιδί σας το να αισθανθεί πως θα ένιωθε το ίδιο αν ήταν στη θέση των άλλων παιδιών και αφήστε το να μιλήσει για το πως θα ένιωθε. Μέσα από τον διάλογο με το παιδί σας , δείξτε του με κατανοητό τρόπο και λέξεις πως αν τώρα νιώθει δυστυχισμένο για κάποιο λόγο υπάρχουν τρόποι να αλλάξει μέσα του αυτό που νιώθει . Εναλλακτικοί τρόποι να λύνονται οι συγκρούσεις , είναι πολύτιμοι. Δοκιμάστε να σας λέει πως νιώθει όταν του μιλάτε ευγενικά και ήρεμα για να βοηθήσετε να αρχίσει να νιώθει ενσυναίσθηση . Οι τρόποι επικοινωνίας με θετική συμπεριφορά , αξίζει να ενισχύονται . Δείτε ποιες θετικές δραστηριότητες του αρέσουν και στηρίξτε το για να συμμετέχει σε τέτοιες δραστηριότητες .
Όμως να ξέρετε πως αν δεν υπάρξει μετά από όλα αυτά αλλαγή θετική , η συμβολή του ειδικού είναι απαραίτητη. Συχνά για μας τους ειδικούς , η επιθετική συμπεριφορά , ξέρουμε πως μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλων ψυχοκοινωνικών δυσλειτουργιών , που θα αντιμετωπιστούν θετικά σε ένα Θεραπευτικό Πλαίσιο.



Φωτογραφίες από την google 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου