Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΕΪ ΜΥΛΛΕΡ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ


ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ...ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΛΠΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Ή ΠΑΝΤΩΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

newego LARGE t 1101 54175464Συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, είχε σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom βρίσκεται στην Αθήνα για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο δίμηνο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ, για την οποία έχει εκφραστεί έντονο ρωσικό ενδιαφέρον.Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom ζητά από την ελληνική κυβέρνηση βελτίωση των όρων πώλησης της ΔΕΠΑ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός ισχυρός υποψήφιος για την εξαγορά της.

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 29 Μαΐου. Η ΔΕΠΑ, που σημείωσε κέρδη 106 εκατ. ευρώ το 2012, έχει το μονοπώλιο στη διανομή φυσικού αερίου στη χώρα.
Η Gazprom είναι ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ -κάλυψε το 60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο το περασμένο έτος. Η ρωσική εταιρεία μείωσε τις τιμές προμήθειας κατά περίπου 7% το 2011, ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας εκτιμούν ότι οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές συγκριτικά με τις χρεώσεις της Gazprom σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Gazprom, η οποία κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά με το ενδεικτικό τίμημα των 900 εκατ. ευρώ πέρυσι, πιέζει την Αθήνα για καλύτερους όρους.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Gazprom επισκέφθηκαν την Αθήνα την Τρίτη, στην τρίτη επίσκεψή τους από τον Μάρτιο, για να ζητήσουν διαβεβαιώσεις σχετικά με τη διευθέτηση των καθυστερούμενων οφειλών πελατών προς την εταιρεία ύψους 380 εκατ. ευρώ. Η Gazprom δεν θέλει επίσης να καταβάλει προκαταβολικά το 20% του τιμήματος ως εγγύηση πριν η πώληση λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές κοντά στην πώληση, που επικαλείται το πρακτορείο, η Gazprom εκφράζει ανησυχίες ότι η ΕΕ ίσως εμποδίσει την εξαγορά της ΔΕΠΑ και δεν θέλει να χάσει την εγγύηση σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.
Η μοναδική αντίπαλος της Gazprom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ είναι η M&M Gas, μια κοινοπραξία της Motor Oil και της Μυτιληναίος, λέει το Reuters προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες επικράτησης της ελληνικής επιχείρησης είναι περιορισμένες. Η αρχική προσφορά ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου ήταν πολύ χαμηλότερη της Gazprom και οι μητρικές εταιρείες είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές και οφειλέτες της ΔΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου