Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΧΙΣΑΝ ...

OI ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ!- ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ!
Κυπριακό: Παρτίδα «σκάκι» στη Γενεύη με παρασκήνιο και πάρε-δώσε

Tην πρώτη ημέρα επαφών δεν προέκυψαν σημαντικές συγκλίσεις - Επί τάπητος σήμερα τα πέντε κεφάλαια πλην του εδαφικού και των εγγυήσεων - Η διάσκεψη θα έχει επιτυχία αν σημειωθεί πρόοδος μέχρι την Πέμπτη λέει ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ

Με πολλές ώρες συζητήσεων και ακόμη περισσότερες ώρες παρασκηνίου κύλησε η χθεσινή πρώτη μέρα των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Πληροφορίες του protothema.gr, αναφέρουν ότι τόσο στη πρωινή συνάντηση που συζητήθηκε το περιουσιακό και η διακυβέρνηση, αλλά και στην απογευματινή στην οποία συζητήθηκαν θέματα εγγυήσεων - ασφάλειας δεν προέκυψαν σημαντικές συγκλίσεις με τις δύο πλευρές να παραμένουν στις γνωστές θέσεις τους.

Πηγή της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη Γενεύη εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την διαρροή εγγράφου που αφορά τις διαφορές στα θέματα περιουσιών και διακυβέρνησης, σημειώνοντας πως αποτελεί ένδειξη της ανευθυνότητας. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι επί της ουσίας το έγγραφο δεν αποκαλύπτει κάτι που δεν ήταν γνωστό, αλλά ενδεχομένως η διαρροή να χρησιμοποιηθεί από τη τουρκική πλευρά για να εκθέσει τον Νίκο Αναστασιάδη και τη διαπραγματευτική του ομάδα. Μέρος του περιεχομένου του εγγράφου δημοσιοποίησε κυπριακή ιστοσελίδα.

Χθες μετά τις συνομιλίες οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζίπαρακάθισαν σε δείπνο που τους παρέθεσε η Ελβετική Κυβέρνηση και αμέσως μετά ο Κύπριος Πρόεδρος συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις χθεσινές συνομιλίες.

Τεστ την Τετάρτη

Και η σημερινή μέρα θα αξιοποιηθεί για να συζητηθούν εκκρεμότητες στα πέντε κεφάλαια πλην του εδαφικού και των εγγυήσεων, με αμφίβολες προσδοκίες ως προς το αποτέλεσμα. Και οι δυο πλευρές κρατάνε ανοικτά θέματα ώστε να τα διαπραγματευθούν σε ένα τελικό παρε-δώσε. Μεθαύριο θα είναι η στιγμή της αλήθειας ως προς τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς αφού θα πρέπει να καταθέσει χάρτη με τα εδάφη που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο χάρτης θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και να μην προνοεί ποσοστο εδάφους πέραν του 29,2% για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Σήμερα η κατεχόμενη Κύπρος αποτελεί το 36,7% του συνολικού εδάφους της Κύπρου. Αν ο χάρτης που θα καταθέσει ο κ. Ακιντζί είναι εκτός των κριτηρίων που έχουν τεθεί τότε δημιουργούνται σοβαρά θέματα που θα δυσκολέψουν την διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Κινητοποίηση παρασκηνίου

Την ώρα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη βρισκόταν σε εξέλιξη σε διάφορες πρωτεύουσες έντονο παρασκήνιο για τη σύνθεση της διάσκεψης της Πέμπτης. Εξασφαλίστηκε η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το επίπεδο συμμετοχής των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Όλα εξαρτώνται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αν αποφασίσει να μεταβεί στη Γενεύη τότε είναι σίγουρο ότι το παρόν τους θα δώσουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και η ομολόγος του της Βρετανίας Τερέζα Μει. Ακόμα και μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τσίπρα, το τοπίο παρέμεινε θολό. Το πιθανότερο, όπως εκτιμούσε πηγή της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας, είναι να υπάρξει εκπροσώπηση σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, αφού όλα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει κατάληξη και η διαδικασία θα συνεχιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η ίδια πηγή σημείωνε πως «αν υπάρξει δραματική αλλαγή στη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό και την ασφάλεια, τότε θα πρέπει να αναμένεται και μια κίνηση εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, κάτι που επί του παρόντος φαίνεται απομακρυσμένο». Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και την υστάτη ενδεχομένως να αποφασιστεί η παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων στο υψηλότερο επίπεδο.


Είντε: Βαρόμετρο η πρόοδος πριν τη Πέμπτη 

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ανέφερε πως η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν υπάρξει επιτυχία μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου.

Ο κ. Έιντε ανέφερε πως η Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου που θα προσπαθήσει να λύσει τα “μεγάλα και γεμάτα προκλήσεις ζητήματα σχετικά με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων” θα πραγματοποιηθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και πως η ΕΕ θα έχει “έναν ειδικό ρόλο παρατηρητή”.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως “βρισκόμαστε τώρα στην τελική στιγμή, βρισκόμαστε τώρα πραγματικά στη στιγμή της αλήθειας”, σημειώνοντας πως η διαδικασία είναι ανοικτού τέλους αφού η Διάσκεψη θα ξεκινήσει τη 12η Ιανουαρίου αλλά δεν έχουν πει πότε θα τελειώσει.
Ο κ. `Ειντε είπε πως η δική του αίσθηση είναι πως “αυτό θα είναι δύσκολο”, αλλά “είναι δυνατό”.

Ανέφερε πως θα είναι δύσκολο γιατί ακόμη και εάν η πλειοψηφία των θεμάτων έχουν λυθεί σε όλα τα κεφάλαια, "δεν είναι τα ευκολότερα θέματα που έχουμε αφήσει για το τέλος”.

“Όπως είναι φυσιολογικό, είναι μερικά από τα πιο περίπλοκα ή πιο συναισθηματικής φύσεως θέματα που έχουμε αφήσει για το τέλος και αυτή είναι η φύση αυτού του είδους των συνομιλιών”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως “έχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνημένη δομή για το πώς θα οργανώσουμε τις ώρες που έχουμε για όλα τα ζητήματα γιατί σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει ένα ή περισσότερα θέματα που πρέπει να λυθούν”.
Είπε πως οι δυο ηγέτες επιδεικνύουν πολύ θάρρος, πολλή θέληση και ηγετικότητα, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι εύκολο να γίνουν οι τελικές συμφωνίες που προσπαθούν να επιτύχουν αυτές τις ημέρες.
Ο κ. `Ειντε σημείωσε παράλληλα πως δεν γνωρίζει κανένα θέμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που πραγματικά δεν μπορεί να λυθεί, εάν υπάρχει επαρκής θέληση.

Ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως “είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτές τις συναντήσεις και βρίσκονται εδώ, και είναι οι πλευρές, τα μέρη σε αυτή τη Διάσκεψη”.

Έκανε λόγο για εναλλακτικές ερμηνείες για το τί σημαίνει αυτό, προσθέτοντας πως “γνωρίζετε ακριβώς ποιοί είναι και γνωρίζουμε ακριβώς τί εννοούν”. Πρόσθεσε πως ούτε αυτοί έχουν προσκληθεί στη Διάσκεψη ούτε ο ίδιος έχει προσκληθεί αφού “είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο Ακιντζί που αποφάσισαν μαζί του τη διεξαγωγή αυτής της Διάσκεψης” και είναι αυτοί που προσκαλούν τους άλλους.

Ερωτηθείς για το Περιουσιακό, είπε πως αυτό είναι μεγάλο και πολύπλοκο θέμα και πως εδώ και καιρό υπάρχουν οι γενικές αρχές μιας συμφωνίας αλλά έχουν κολλήσει σε ορισμένα θέματα “μικρά και μεγάλα αναλόγως του τρόπου που θα τα δει κανείς” όπως ο τρόπος καθορισμού της έννοιας του συναισθηματικού δεσμού και άλλα θέματα.

Ερωτηθείς σε ποιά ζητήματα βρίσκονται κοντά σε κατάληξη, ο Ειδικός Σύμβουλος είπε πως θεωρεί ότι στα θέματα της Οικονομίας και της ΕΕ δεν υπάρχει πραγματικά κάτι δραματικό που απομένει να γίνει.

Εξάλλου ο κ. `Ειντε υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής της λύσης και είπε πως συζητούν και για αυτήν εκτός από τις συζητήσεις που έχουν για την πολιτική συμφωνία.

Ερωτηθείς αν οι συγκλίσεις που υπάρχουν είναι οι ίδιες με αυτές που υπήρχαν πριν το Μοντ Πελεράν, ο κ. `Ειντε είπε πως κατά την άποψή του υπήρξε ένας αριθμός νέων συγκλίσεων σε θέματα όπως η αστυνόμευση ή άλλες πτυχές της εσωτερικής ασφάλειας και πως υπήρξε πρόοδος κατά τη συζήτηση για την εφαρμογή της λύσης καθώς και στο κεφάλαιο της Οικονομίας.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποια θέματα που δεν θα λυθούν πάρα μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον “όταν το ρολόι θα χτυπά”.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατάθεσης των χαρτών από τις δυο πλευρές στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. `Ειντε είπε πως "αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος (της διαδικασίας) που θα λάβει χώρα στις 11 Ιανουαρίου."T

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου