Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Σε τεντωμένο σχοινί! Σήμερα το βράδυ η Συνάντηση Κορυφής που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας- 

55588

Δυο είναι τα σενάρια για το τι θα αποφασισθεί απόψε στις Βρυξέλλες όταν Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ,Ντάισελαμπλουμ και Ντράγκι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Η μια εκδοχή, η απευκτέα, είναι οι Γερμανοί να επιμείνουν στην γραμμή Σόιμπλε η οποία λέει: «δεν ακούμε τίποτα, θα κάνετε την αξιολόγηση, θα ολοκληρώσετε το Μνημόνιο αυτό που υπάρχει και όχι κάτι καινούριο και βλέπουμε. Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα αν δεν ολοκληρώσετε το Μνημόνιο και δεν πάρετε σκληρά και βαριά μέτρα.»
Όσα θα αποφασισθούν απόψε θα αποτυπωθούν όλα στο χαρτί, αφήνοντας πίσω την προβληματική «δημιουργική ασάφεια»
Η άλλη εκδοχή που είναι και αυτή που οδηγεί στον έντιμο συμβιβασμό είναι αυτή που λέει ότι θα αποφασισθεί ένα νέο πρόγραμμα, κάτι πιο ήπιο από το τρέχον, το οποίο μπορεί και να βαφτισθεί και απόψε.
Σε αυτη τη νεα συμφωνία περιλαμβάνονται παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Θα πούμε ότι το τρέχον πρόγραμμα τρέχει όπως έχει και πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα το οποιο δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, θα έχει νέους όρους και στόχους, δεν θα λέγεται Μνημόνιο και θα έχει άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που ζούμε.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι έχουμε αυτή τη νέα συμφωνία και θα περιλαμβάνει:
Φορολογικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν ότι η χώρα θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα μέσω φόρων οι οποίοι θα γεμίζουν τα ταμεία του κράτους. Μεταξύ αυτών των μέτρων θα είναι ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα διατηρηθεί για ακόμα έναν χρόνο. Αυτό, θα είναι δύσκολη άσκηση για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά οι δανειστές θα το απαιτήσουν αφού είναι από τα σίγουρα μέτρα που θα γεμίζουν τα ταμεία με σχεδόν 3 δισ.
Επίσης, θα ζητηθεί να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Οι δανειστές θα είναι ανυποχώρητοι ειδικά στο θέμα των αεροδρομίων. Εκεί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του διαδικτυακής εφημερίδας, η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει το εξής: να δώσουν όσοι έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό κάτι παραπάνω.
Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσα θα αποφασισθούν απόψε θα αποτυπωθούν όλα στο χαρτί, αφήνοντας πίσω την προβληματική «δημιουργική ασάφεια», ενώ μοιραία για την κυβέρνηση Τσίπρα η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.
προηγούμενη ενημέρωση
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε χτες την πραγματοποίηση συνάντησης για σήμερα στις 21.00 το βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ – Με την καγκελάριο Μέρκελ επικοινώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το left.gr,ζητώντας μια «ρεαλιστική συμφωνία» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης
«Κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ θα οργανώσει μια συνάντηση για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Μάριο) Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ», ανέφερε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διευκρίνισε πως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «θα είναι επίσης παρών» στη συνάντηση.( ΜΑΚΕΛΕΙΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου