Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΕΘΝΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ= ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ!

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ :
74 χρόνια μετά το έπος στην Αλβανία Έλληνες πεσόντες παραμένουν άταφοι!


Παρέμβαση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκπληρωθεί, όπως αναφέρουν, "ένα ιστορικό και ανθρωπιστικό χρέος"
Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, σχετικά με την εφαρμογή της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας για την έρευνα, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην Αλβανία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41, κάνουν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή αναφέρουν:

"Πέρασαν 74 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός με τα στρατευμένα παιδιά του έδωσε τη μάχη στα βουνά της Αλβανίας εναντίον των επίδοξων φασιστών κατακτητών δημιουργώντας το περίφημο Έπος του 40. Και όμως 74 χρόνια μετά οι πεσόντες στρατιώτες παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι.
Στις 23.03.2010 η Αλβανική Βουλή κύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την έρευνα, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή στρατιωτικών νεκροταφείων στην Αλβανία (Βουλιαράτες-Κλεισούρα). Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει οι ομαδικοί τάφοι και δεν έχει γίνει ο ενταφιασμός.
Αρμόδια για την υλοποίηση της ανωτέρω συμφωνίας ορίστηκε η Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας, η οποία συνήλθε μόνο μια φορά (23.04.2012). Η μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας δυσχεραίνει τις διαδικασίες εύρεσης και ταυτοποίησης των οστών υπενθυμίζοντας, ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Ήρθε η ώρα να αποδοθεί η τιμή σε αυτούς, που έδωσαν τη ζωή τους σε σημαντικές μάχες εναντίον του φασισμού. Σε ένα καιρό, που ο φασισμός στην Ευρώπη ξυπνάει, η απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του αντιφασιστικού αγώνα, γίνεται πιο επιτακτική. Η ικανοποίηση του αιτήματος των συγγενών και φίλων των πεσόντων αποτελεί τόσο πατριωτικό, όσο και ανθρωπιστικό χρέος.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Πώς προτίθεται να κινηθεί η Κυβέρνηση, προκειμένου η εν λόγω συμφωνία να εφαρμοστεί και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα περισυλλογής και του ενταφιασμού των πεσόντων του 1940-41, ώστε να εκπληρωθεί ένα ιστορικό και ανθρωπιστικό χρέος".
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Δελημήτρος
Βάλια Βαγιωνάκη
Κωνσταντίνος Ζαχαριάς
Ζήσης Ζάννας
Ηλίας Ιωαννίδης
Ιωάννης Καραγιάννης
Μάριος Κατσής
Κωνσταντίνος Μπάρκας
Δημήτριος Ρίζος
Γιάννης Σταθάς
Βασίλειος Τσίρκας
Αναρτήθηκε από ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου