Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΖΗΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ...,.

ΠΩΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΙΡΑΚΗΣ-ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Άγγλοι, Γάλλοι Γερμανοί, ολοι τους ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ ελληνικων μνημείων!αυτοί είναι οι κωλοφίλοι μας... 
Νίκη της Σαμοθράκης
niki samothrace

«Πόλεμος» μέσω facebook μεταξύ Ελλήνων και ξένων για το μοναδικό άγαλμα που εκτίθεται και πάλι στο Λούβρο

«It is stolen,bring it back». «Η Νίκη ανήκει στην πατρίδα της την Σαμοθράκη» λένε οι Έλληνες χρήστες τουδιαδικτύου.
Είναι «ηλίθιοι και αστείοι όσοι ζητάνε την επιστροφή της», απαντούν οι Γάλλο, στον διαδικτυακό- μέσω Facebook- πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες. Συγκεκριμένα, εδώ και δέκα μήνες, ενώ η Νίκη της Σαμοθράκης δέχονταν μια σειρά από εργασίες συντήρησης.
Η είδηση ότι το γλυπτό θα επιστρέψει στη γνωστή – περίοπτη- θέση στο Μουσείου του Λούβρου ήταν η αφορμή για τα εκατοντάδες δεκάδες σχόλια από Έλληνες που μιλάνε για ένα κλεμμένο αρχαίο άγαλμα, η θέση του οποίου είναι στη Σαμοθράκη, ζητώντας την επιστροφή του.
Πολλά είναι και τα σχόλια που μιλούν για τον τρόπο κλοπής του γλυπτού.
Στην… πολεμική αυτή διαδικασία λαμβάνουν μέρος και φιλότεχνοι πολίτες από όλον τον κόσμο που τάσσονται και με τις δύο πλευρές. Να σημειωθεί ότι άγαλμα το οποίο βρίσκεται εδώ και ακριβώς 130 χρόνια στο Μουσείο και κανείς δεν γνωρίζει το όνομα του γλύπτη -βρίσκεται εκεί από το 1884- και το έχουν δει εκατομμύρια επισκέπτες, το οποίο ανά καιρούς συναγωνίζεται σε επισκεψιμότητα, την Αφροδίτη της Μήλου και τη «Μόνα Λίζα». («Tous Mecenes!»).
«Όλοι Μαικήνες!», ήταν ο τίτλος της καμπάνιας του Μουσείου για να συγκεντρωθούν τα χρήματα για τις εργασίεςαποκατάστασης του αγάλματος. Συγκεντρώθηκε τελικά το ποσό 5.000.000 ευρώ από περίπου 6.700 ιδιώτες, οι οποίοι προσέφεραν από 1 μέχρι και 8.500 ευρώ.
Η ιστορία της μεταφοράς στο Λούβρο
«Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα»!, είπε το πρωινό της 15ης Απριλίου του 1865 ο Έλληνας εργάτης που δούλευε στις ανασκαφές της αρχαιολογικής αποστολής του Γάλλου υποπρόξενου Καρόλου Σαμπουαζό. Μόλις είχε βρει τα πόδια και τον κορμό της Νίκης της Σαμοθράκης. Μιας και η Σαμοθράκη βρισκόταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο Σαμπουαζό ζήτησε και πήρε την άδεια της Υψηλής Πύλης, για να μεταφέρει το γλυπτό στη Γαλλία, αφήνοντας πίσω την πλώρη γιατί πίστευε ότι ανήκει σε κάποιο άλλο γλυπτό. Ένα μήνα αργότερα , 11 Μαΐου ο άγαλμα έφτασε στο Λούβρο.
Παρά τις προσπάθειες οι εδικοί δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο το άγαλμα να σταθεί όρθιο, μιας και ήταν έτσι κατασκευασμένο από τον γλύπτη να στέκεται στην πλώρη, για να υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία. Λύση δόθηκε από Αυστριακούς αρχαιολόγους το 1875, όταν συνειδητοποίησαν ότι τελικά η πλώρη ήταν μέρος της σύνθεσης της Νίκης. Ο Σαμπουαζό κατάφερε να πάρει και αυτό το κομμάτι στη Γαλλία. (http://www.paraskhnio.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου