Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΔΕΗ...ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ...ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ!

ΜΕ 51 ΨΗΦΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ"

Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης με 51 «ναι», 46 «όχι» και 1 «παρών» το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 120 υπογραφές.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας «ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα» την πώληση της ΔΕΗ. Τόνισε ότι το κόμμα του ζητάει δημοψήφισμα όχι για να καλύψει την «κακή» ΔΕΗ ή τους συνδικαλιστές, αλλά για να προστατευθεί η περιουσία του ελληνικού λαού.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε το βράδυ της Τρίτης σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».
Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις και πιο ξεκάθαρες ιδεολογικές προσεγγίσεις, απαιτεί απόλυτη σαφήνεια αν η μεταρρύθμιση αυτή βοηθά ή όχι τη ΔΕΗ, αν βοηθά τα κοινωνικά στρώματα» επισήμανε ο κ. Μανιάτης.
Ακόμα, ο υπουργός μίλησε για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και για προνομιακές δεσμεύσεις υπέρ των τοπικών κοινωνιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να θιγεί ούτε κατά κεραία το κοινωνικό τιμολόγιο».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι «η ΔΕΗ είναι αυτή που θα κάνει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, η ίδια θα επιλέξει τον ανεξάρτητο, παγκόσμιου κύρους εκτιμητή που θα δώσει στο ΔΣ της εύλογη τιμή». Τόνισε δε, ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα πάνε ούτε στους δανειστές ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο ταμείο της ΔΕΗ για επενδύσεις και αναβάθμιση των υποδομών της.
Η μάχη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της
«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο 'όχι' στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο 'ναι' στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ο κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί -όπως είπε- απαξιώνει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καλώντας τα δυο κόμματα να μην διαφοροποιηθούν, διότι «έτσι, θα αποδεχτεί ότι παίζουν το παιχνίδι της μνημονιακής χούντας».
«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα 'φιλέτο' για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.
«Απόλυτα ικανοποιημένος» με το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Π.Κουκουλόπουλος.
Αποσαφηνίζοντας τη θέση του αναφορικά με την πρόσφατη δήλωσή του ότι «το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος», θέση που είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις για την στάση που επρόκειτο να τηρήσει, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι «σήμερα μπορώ να δηλώσω καθαρά και απερίφραστα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη του νομοσχεδίου».
«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που είχε δοθεί στην δημοσιότητα πριν τρεις εβδομάδες (σ.σ. όταν έγινε η επίμαχη δήλωση)»,είπε, σημειώνοντας ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλήρης διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και του τοπικού συμφέροντος όπως και της θέσης της ΔΕΗ στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο.
Ενώ επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν δημοψήφισμα -πλην ΚΚΕ για το οποίο είπε ότι έχει το δικό του σκεπτικό αφού θέτει θέμα για όλους τους νόμους που αφορούν την απελευθέρωση της ενέργειας- κάνοντας λόγο για «προσχηματικό τρόπο αυτών που μιλάνε για δημοψηφίσματα».
Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι είναι ο μόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που εκλέγεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει ζωτικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακό και την ΔΕΗ, ενώ σχολιάζοντας την φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα ο οποίος σε ομιλία του στο Αμύνταιο μίλησε για κάποιους που τάχα διαφωνούν αλλά κρύβονται, είπε ότι «αν αναφερόταν σε μένα είμαι εδώ».
Και πρόσθεσε: «Ως μέλος της ηρωικής ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και μόνος δυτικομακεδόνας απαντώ: δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Αν είχαμε κρυφτεί η Ελλάδα θα ήταν σήμερα σαν την Αργεντινή».
koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου