Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ...ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ...ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ! Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΕΔΩ


Κων. Μπακούρης-συνέντευξη>
Η Βιοχάλκο δεν φεύγει από την Ελλάδα.
Πιστεύουμε στη χώρα και τις δυνατότητές της και εξακολουθούμε να επενδύουμε
Για πρώτη φορά μετά την απόφαση που προκάλεσε αίσθηση στα οικονομικά πράγματα της χώρας, τοποθετείται επισήμως η διοίκηση του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας. Ο πρόεδρος της Σωληνουργεία Κορίνθου και ανώτατο στέλεχος του ομίλου της Βιοχάλκο Κωνσταντίνος Μπακούρης, μιλώντας στο Capital.gr ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για μετασχηματισμό της εταιρείας συμμετοχών ήταν μια κίνηση ανάγκης για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Το μόνο μήνυμα πίσω από την απόφασή μας είναι ότι συνεχίζουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας, τονίζει.
- Κύριε Μπακούρη, οι  τελευταίες αποφάσεις του ομίλου της Βιοχάλκο προκάλεσαν αίσθηση και ερμηνεύτηκαν ποικιλοτρόπως.

Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Βιοχάλκο δεν φεύγει από την Ελλάδα. Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους ανθρώπους μας, τις εταιρείες μας,  τα εργοστάσιά μας αλλά και την οικονομία της χώρας, έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις που θα βοηθήσουν τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων μας. Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι πήραμε μια απόφαση που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια του παραγωγικού δυναμικού μας στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ και οι ξένες τράπεζες δεν εμπιστεύονται ακόμη τις ελληνικές εταιρείες. Η μόνη μας διέξοδος λοιπόν ήταν να μετασχηματίσουμε το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα παραμένουν στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μετασχηματίζεται μια εταιρεία χαρτοφυλακίου. Τα περιουσιακά μας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των συμμετοχών παραμένουν εδώ.

- Ποιοι ήταν οι λόγοι λοιπόν που οδήγησαν τον όμιλο στην απόφασή του; 
Ο βασικός λόγος είναι η αμεσότερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Θα πρέπει να τονίσω δε ότι από τη στιγμή που κάναμε την ανακοίνωση, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς τράπεζες να μας χρηματοδοτήσουν. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Και πρέπει να πούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες μας έχουν στηρίξει πολύ. Όμως έχουμε επιπλέον ανάγκες τόσο σε κεφάλαια κίνησης όσο και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών μας στην Ελλάδα που ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ στην  τριετία.

- Πως όμως η Βιοχάλκο ενισχύει τις δυνατότητες χρηματοδότησης αφού η δραστηριότητά της παραμένει στην Ελλάδα;
Εδώ εντοπίζεται η καρδιά του θέματος. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες το 85% των εσόδων του ομίλου Βιοχάλκο προέρχεται από το εξωτερικό. Δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό των χρηματοροών μας προέρχεται από εξαγωγές. Τα έσοδα αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως χρηματοδοτικό όχημα για τις δραστηριότητές μας. Υπό την προϋπόθεση όμως η αγορά να μας εκλάβει ως διεθνή όμιλο. Στην πραγματικότητα εξαργυρώνουμε την εξωστρέφειά μας για να αποκτήσουμε καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και με μικρότερο κόστος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που, επαναλαμβάνω, είναι ανάγκη να γίνει αυτή η κίνηση.

- Υπήρξε συσχέτιση της απόφασής σας με το θέμα του ενεργειακού κόστους;
Είναι αλήθεια ότι επιχειρήθηκε η σύνδεση με το θέμα του κόστους της ενέργειας, που είναι πράγματι σημαντικό. Ωστόσο τονίζω ότι το κόστος της ενέργειας δε συναρτάται καθόλου με αυτήν την κίνηση, που έχει καθαρά ως στόχο την εξεύρεση ρευστότητας και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Μακάρι αλλάζοντας την έδρα να μπορούσαμε να πάρουμε φθηνότερο ρεύμα. Όμως τα εργοστάσιά μας είναι εδώ, η παραγωγή ενέργειας είναι εδώ και δεν μπορούμε να φέρουμε ρεύμα από το Βέλγιο. Και εάν θέλετε η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας, που ήδη γίνεται προσπάθεια σε αυτό το θέμα.

- Τι σημαίνει η απόφαση της Βιοχάλκο για τους μετόχους;
Επιλέξαμε μετά από πολλή σκέψη τη συγκεκριμένη διαδικασία με γνώμονα να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση για τους μετόχους μας. Ως γνωστόν θα υπάρξει ανταλλαγή για κάθε μία μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο με μία μετοχή εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. Και όπως είπαμε πρόθεσή μας είναι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κίνηση αυτή, να επανεισαχθούν οι μετοχές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και για αυτό τονίζουμε την εμπιστοσύνη μας και στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

- Θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους εργαζόμενους;

Για τους εργαζόμενους θα υπάρξει θετική επίδραση. Θα διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και δημιουργούμε προϋποθέσεις για αύξηση της απασχόλησης. Αυτό θα συμβεί μέσω της αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αργία αλλά και με νέες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργοστάσιά μας που λειτουργούν στο ένα τρίτο της παραγωγικής δυναμικότητάς τους, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

- Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε ως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας

Ακούστηκαν πολλά, ερήμην της Βιοχάλκο και των μετόχων της. Υπήρξε εκμετάλλευση μιας καθαρά επιχειρηματικής απόφασης, με τρόπο που σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζει με τις πραγματικές προθέσεις της εταιρείας. Η Βιοχάλκο δε φεύγει, μένει στην Ελλάδα. Το μήνυμα που περνάμε είναι ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη βιομηχανία στη χώρα μας. Η διαδικασία που ξεκινήσαμε θα βοηθήσει ακριβώς να μπορούμε να καταστήσουμε τις εταιρείες μας πιο βιώσιμες και να μεγαλώσουμε την παραγωγή μας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύουμε στη χώρα και τις δυνατότητές της και εξακολουθούμε να επενδύουμε όπως κάνουμε αδιάκοπα επί 75 χρόνια. Και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας καθώς και την κρίσιμη προσπάθεια της χώρας σε αυτήν την κατεύθυνση.


Πηγή:www.capital.gr

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου