Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΠΑΜΑ

ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΖΕΙ ΟΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ  ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ 




Πρόθυμος να δώσει μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία, διατηρώντας ωστόσο την πίεση για την χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του συριακού καθεστώτος, εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά το 16λεπτο διάγγελμά του προς τον αμερικανό λαό.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί εάν μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να παραδώσει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον έλεγχο των χημικών όπλων της χώρας, θα είναι επιτυχής, αναφερόμενος στη ρωσική πρωτοβουλία.
«Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ασαντ», είπε.


Παρότι ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο κ. Ομπάμα έσπευσε  να τονίσει ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι.
«Έδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία», προειδοποίησε.

«Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Ασαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
«Δεν πιστεύω ότι οφείλουμε να ανατρέψουμε ακόμη έναν δικτάτορα δια της στρατιωτικής βίας», δήλωσε από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, απ΄ όπου είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2011 την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ανέφερε ακόμη ότι οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν...Η κατάσταση όμως άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδεος.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ενώ έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση της Δαμασκού. «Τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», τόνισε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. ΠρακτορείοReuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου