Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του NATO, και αποδεικνύει τα τεράστια γεωπολιτικά παιχνίδια που «παίζονται» πάνω στις πλάτες των Ελλήνων τόσα χρόνια.
Η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα και η Σουηδία είναι οι δύο χώρες οι οποίες έχουν στην κατοχή τους νησιά τα οποία έχουν τεράστια γεωστρατηγική αξία. Και η αξία αυτή χρησιμεύει ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη σε σχέση με την μεγάλη προσοχή της Ρωσίας ειδικά σε αυτές τις δύο χώρες.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανοίγματα προς την Ελλάδα και απειλές για την Σουηδία, η γεωγραφία είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί οι δύο χώρες διαδραματίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Για να είναι σε θέση για να αποτραπεί αποτελεσματικά η ρωσική επέκταση, το ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσει πληρέστερα τη σημασία αυτών των νησιών, γράφει το άρθρο.
Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω της χειρότερης οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Παρά το γεγονός ότι μια άμεση έξοδο από την ευρωζώνη έχει αποτραπεί, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι τουλάχιστον τραγικές.
Εκτός από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, η Ελλάδα (μαζί με την Τουρκία), αποτελούν τις σημαντικότερες στρατιωτικές «βάσεις» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Η γεωστρατηγική σημασία της διατήρησης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η παραγωγική συνεργασία της ως μέλος της συμμαχίας, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την δύση.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί φοβερές περικοπές στον προϋπολογισμό τους που φθάνουν στο 54 τοις εκατό από το 2009, ο ελληνικός στρατός εξακολουθεί να αποτελεί μια τρομερή δύναμη.
Το πιο σημαντικό είναι, ότι η χώρα κατέχει την βάση «κλειδί» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης.
Αυτή η βάση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της συμμαχίας και της στρατιωτικής επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μεσογείου, και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ έχει περίπου 380 άτομα προσωπικό στην βάση Ναυτικής Υποστήριξης της Σούδας, η οποία αποτελείται από μια ναυτική βάση, ναύσταθμο, και αεροπορική βάση.
Για επιχειρήσεις όπως «Desert Shield/Storm» στο Ιράκ και «Enduring Freedom» Αφγανιστάν και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, η βάση αυτή είχε θεμελιώδη σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ειδικά σε αποστολές αναγνώρισης και ανεφοδιασμού.
Η βάση αυτή επίσης, μαζί με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία, αποτελούν τις μοναδικές μεγάλες βάσεις του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πλευρά του.
Με πολλούς τρόπους, η Σουηδία κατέχει ανάλογη προς την Ελλάδα θέση, με μια εξίσου σημαντική γεωστρατηγική θέση στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες της περιοχής.
Παρότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διαθέτουν ποιότητα η χώρα δεν ανήκει σε καμία συμμαχία δεδομένου ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Το Νησί Γκότλαντ, το οποίο που βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της Σουηδίας στο επίκεντρο της Βαλτικής Θάλασσας, αποτελεί ουσιαστικά ένα ακίνητο αεροπλανοφόρο.
Με την τοποθέτηση σύγχρονων αντιεροπορικών συστημάτων άμυνας , το νησί είναι κρίσιμης σημασίας για τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας, από τη νήσο Bornholm της Δανίας, στα νότια των νησιών Aland στα βόρεια και στις χώρες της Βαλτικής.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι καθόλου ασήμαντες. Η Ελλάδα κατέχει μακρόχρονους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ρωσία.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι Ρως του Κιέβου ήταν μέρος της Ανατολικής Ορθόδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας, καθώς επίσης η Ρωσία βοήθησε την Ελλάδα στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το τελευταίο αντηχεί έντονα τώρα, διότι πολλοί Έλληνες βλέπουν την ΕΕ και την τρέχουσα κρίση ως μια ακόμη μορφή αποικιοκρατίας. Η Ελλάδα βασίζεται, επίσης, εκτενώς σε ρωσικά οπλικά συστήματα και εξοπλισμό για τον στρατό της.
Η Σουηδία από την άλλη πλευρά διαθέτει ισχυρή οικονομία και καλό σύστημα διακυβέρνησης. Επιπλέον, η Σουηδία έχει μια μακραίωνη ιστορία σχέσεων αντιπαλότητας με τη Ρωσία και στερείται τους στενούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, τους οποίους απολαμβάνει πλήρως η Ελλάδα.
Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία έχουν όλη την προσοχή της ρωσικής ομοσπονδίας. Η Ελλάδα φλερτάρει με την Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό, με υπαινιγμούς για χορήγηση σημαντικής οικονομικής βοήθειας.
Η Ρωσία, επίσης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αναπτύξει μόνιμα 10 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του νέου ναυτικού δόγματος της .
Η Σουηδία έχει λάβει επίσης αξιοσημείωτη και αυξανόμενη προσοχή από τη Ρωσία. Οι ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της Σουηδίας έχουν αυξηθεί δραματικά και δεν μπορούν να ερμηνευθούν με οποιοδήποτε τρόπο εκτός από πολεμικές προετοιμασίες.
Ο Ρώσος πρέσβης στη Στοκχόλμη έχει ακόμη δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία θα απαντήσει με στρατιωτικά αντίμετρα, αν η Σουηδία «κινηθεί» για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς μας δίδαξε ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ στρατιωτικής στρατηγικής και της πολιτικής. Και η ιστορία έχει δείξει ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ποτέ αυτό. Έτσι, επίσης, σε αυτή την περίπτωση.
Δεν αγνοούμε την αυξημένη προσοχή της Ρωσίας στην Ελλάδα, και πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το Κρεμλίνο; Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ σύντομα, κυρίως επειδή θεωρεί ότι η συμμαχία είναι κρίσιμη για τη σχέση της με την Τουρκία.
Ωστόσο, ένα διαφορετικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα θα αποτελέσει μια γκρίζα ζώνη θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, το 1974 η Ελλάδα αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και εντάχθηκε μετά από πιέσεις το 1980.
Μία ακόμη ελληνική στρατιωτική απόσυρση από την στρατιωτική δομή της Συμμαχίας, αλλά όχι εξ ολοκλήρου από την συμμαχία, είναι μια πραγματική δυνατότητα, αναφέρει το άρθρο!
ΕΠΙΣΗΣ…μια αιφνιδιαστική ρωσική ναυτική «επίσκεψη» στην Ελλάδα, και στον κόλπο της Σούδας, θα αποτελέσει μεγάλο θέμα για το ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι δύο κοινές συνιστώσες και με γνώμονα μια πιθανή ελληνική γκρίζα ζώνη στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ή στην Σουηδία, θα αποτελούσε μείζων πρόβλημα για την βόρειο ατλαντική συμμαχία και στο τομέα λήψεως αποφάσεων.
Αν η Ρωσία εισχωρήσει έστω και λίγο με επιτυχία στην Ελλάδα , αυτό θα διαιρέσει την Ευρώπη, και θα συντρίψει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, διαβρώνοντας την ενότητα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις ασκήσεις τους στη Βαλτική Θάλασσα, ιδιαίτερα στο Gotland. Οι ασκήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και αμφίβιες επιχειρήσεις.
Τα μέλη της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης να εξετάσουν με μεγαλύτερη σημασία την πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Όσο για την Ελλάδα, θα πρέπει να ενισχυθεί η αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας, και να «θυμίζουν» οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, τα σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η χώρα ως πλήρες μέλος της συμμαχίας.
Ενώ η στενότερη συνεργασία της Ελλάδος με την ΕΕ θα κρατήσει την Αθήνα από μια πιθανή «κίνηση» προσχώρησης στην Ανατολική συμμαχία της Ρωσίας.
Αυτές οι προληπτικές κινήσεις θα επιτρέψουν στην συμμαχία να ανακτήσει ελαφρώς την πρωτοβουλία και να αποκαταστήσει την σταθερότητας στην Ευρώπη.
Ο Halford Mackinder, ένας από τους πατέρες της γεωπολιτικής, δήλωσε ότι ο έλεγχος της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο από τη Ρωσία, (από την αποκαλούμενη δύναμη «Heartland»), κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει μαζί της και τον έλεγχο του Πλανήτη!
Ενώ η Ρωσία φλερτάρει με την Ελλάδα με «συμπάθεια» και τηλεφωνήματα μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την ίδια στιγμή απειλεί τη Σουηδία.
Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία είναι σημαντικές, η γεωγραφία και η γεωστρατηγική εξακολουθούν να κατέχουν θεμελιώδη σημασία για να κατανοήσουμε τις δύο καταστάσεις.
Η γεωπολιτική έχουν επανέλθει στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής και το ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσει την σημασία της γεωγραφίας ως οδηγό πίσω από δράσεις σε κράτη μέλη στο διεθνές σύστημα.
Αυτή είναι η αξία της μικρής και ταπεινής Ελλάδος για τεράστιες συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Για αυτό και διακινούνται τα διάφορα σενάρια που εμφανίζουν την χώρα μας «κουτσουρεμένη» και την Κρήτη ανεξάρτητη! (ΜΑΚΕΛΕΙΟ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου