Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΕΠΕΣΕ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ.....

Λύκοι κατασπάραξαν 14 κριάρια έξω από το Δίστομο!


Λύκοι ρημάζουν την κτηνοτροφία στην ευρύτερη περιοχή Διστόμου, Αράχωβας, Δεσφίνας, της Δαύλειας και απειλούν πλέον ακόμα  και ανθρώπους, αφού το τελευταίο χτύπημά τους ήταν 14 κριάρια μέσα σε περιφραγμένη μάντρα μόλις 1 χιλιόμετρο από την μαρτυρική κωμόπολη το Διστόμου, μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και περιοχή περιπάτου των κατοίκων!

Η επιδρομή αυτή που έγινε την Τρίτη δεν ήταν η μόνη φέτος - ούτε η  μεγαλύτερη ή πιο κοντινή στο χωριό που κάποτε είχε ακμάζουσα κτηνοτροφία: Σχεδόν μέρα πάρά μέρα οι λύκοι - ή υβρίδια λύκων, όπως υποστηρίζουν κάποιοι- πέφτουν σε κοπάδια ή στάνες σε πιο κοντινά σημεία στο χωριό, ενώ ειναι πολλές οι φορες που έχουν βρεθεί πνιγμένα και 5 και 10 ζώα μαζί και άλλα τόσα αγνοούμενα ή τραυματισμένα! Πριν μερικούς μήνες πήδηξαν σε μάντρα με ουσιαστικά οικόσιτα πρόβατα, στα τελευταία σπίτια του Διστόμου και έφαγαν 6-7 ζώα.

Απεγνωσμένες φωνές από την τσοπάνισα!

Οι καταστροφές  θα ήταν μεγαλύτερες αν όλοι οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν εφοδιαστεί με μεγάλο αριθμό τσοπανόσκυλων που δίνουν γερές μάχες κάθε μέρα - μάλιστα έχουν βρεθεί και τρία φαγωμένα σκυλιά- το ένα Καυκάσου! Τα ίδια και χειρότερα γίνονται τα τελευταία αυτά χρόνια  και τα καλοκαίρια όταν οι τσοπάνηδες των χωριών ανεβάζουν τα κοπάδια τους στα λιβάδια του Παρνασσού ή της Κίρφης.

Το πόσο επικίνδυνη είναι πλέον η κατάσταση προκύπτει και από το ότι  το τελευταίο κρούσμα έγινε σε μάντρα με συρμάτινο φράχτη (σήτα) ύφους 2,5 μέτρων, ενώ σε μια άλλη πρόσφατη περίπτωση άρπαξε κατσίκα μέσα από την μάντρα της στάνης, με την κτηνοτρόφισα στα 5 μέτρα, που μπόρεσε και απέτρεψε  με τις απεγνωσμένες της φωνές τον δεύτερο λύκο!

Οι λύκοι τρώνε το 10% του κοπαδιού!

"Χάνω 80 γίδες και πρόβατα το χρόνο, δηλαδή το 10% του ζωικού κεφαλαίου μου" λέει με απόγνωση έμπειρος κτηνοτρόφος με οικογενειακή παράδοση και μεράκι στο επάγγελμα. Ο ίδιος θέτει και το θέμα της ελλιπέστατης αποζημίωσης: "Παίρνουμε από τον ΕΛΓΑ 80 ευρώ το κεφάλι ως αποζημίωση μετά από μήνες, όταν ένα τραγί κοστίζει 300 ευρώ. Και αυτά χωρίς να υπολογίζεις την επιπλέον απώλεια για 2-3 χρόνια από την διαδικασία αναπαραγωγής". Πέρυσι ο ίδιος τσοπάνης αναγκάστηκε να αγοράσει 100 ζωντανά για αναπλήρωση κεφαλαίου- "πληρώνω διπλά το φαΐ του λύκου" λέει..

Τα ''κουφά'' σε σχέση με τον ΕΛΓΑ δεν είναι μόνο η χαμηλή τιμή αποζημίωσης και η καθυστέρηση. Είναι  ακόμη ότι όταν ο λύκος έχει πνίξει και φάει ένα πρόβατο ή γίδι τότε δεν το μετράει ο ΕΛΓΑ: "''Ενα ίσον κανένα'' μας λένε οι υπεύθυνοι! Δεν είναι κοροϊδία αυτό; Πώς δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα ζώα που τα χάνουμε διότι γκρεμοτσακιζονται κυνηγημένα από τους λύκους ή επειδή τα κατασπαράζουν σε απόμακρα και επικίνδυνα βράχια". Έτσι πολλοί τσοπάνηδες, απογοητευμένοι από την πρακτική αυτή δεν πάνε  να δηλώσουν όταν είναι ένα ή δυο τα ζώα που τρώνε οι λύκοι... 

Έξω από την Λιβαδιά- και τα Ασπρα Σπίτια!

Για τους τσοπάνηδες του Διστόμου το πρόβλημα δεν είναι η εξαφάνιση του λύκου, αλλά η μείωση του πληθυσμού τους που τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γεμίσει τον Παρνασσό, την Κίρφη, τον Ελικώνα και πλέον όλους τους δασωμένους λόφους- "μέσα στα χωράφια και στα αμπέλια κυκλοφορούν πλέον" λέει απηυδισμένος κτηνοτρόφος που είδε ζευγάρι λύκους στα αμπέλια μεταξύ Διστόμου και Στειρίου. Εδώ έχουν φτάσει, λένε κάτοικοι της περιοχής, στα πρώτα σπίτια της Παραλίας, τα Άσπρα Σπίτια. Άλλος αναφέρει ότι είδε  τις ημέρες της παγωνιάς τον Μάρτιο, μια τριάδα λύκων 500 μέτρα έξω από την Λιβαδειά, στον εθνικό δρόμο, στο ύψος του νεκροταφείου. 
Και να σκεφτεί κανείς ότι τα υβρίδια λύκου (διασταύρωση λύκου με σκυλιά) λέγεται πως είναι πιο επιθετικά στον άνθρωπο σε σχέση με τους λύκους...

"Θα φάνε και τα παιδιά μας;"

Τα οξυμένα αυτά ζητήματα με τους λύκους - και με βασικό αίτημα ''να μειωθεί ο πληθυσμός τους''- τα έχουν θέσει οι κτηνοτρόφοι του Διστόμου και των γύρω χωριών στις κυβερνήσεις -πρόσφατα τα είπαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ Τσιρώνη που συνάντησαν στο γραφείο του, μαζί με κτηνοτρόφους από τα Δερβενοχώρια. Αλλά και τα περασμένα χρόνια επιτροπές τους είχαν πάει και στους Υπουργούς Γεωργίας. Ενημέρωσαν και βουλευτές, τον ΕΛΓΑ, τους Δασάρχες, τη Γεωργική υπηρεσία κ.α αρμόδιους. "Δεν σηκώνει άλλη υπομονή, λένε. Έχουμε την κρίση, έχουμε τα μέτρα και τα ...έκτακτα μέτρα, έχουμε εισφορές κλπ, έ, ας πάρουν και ένα θετικό μέτρο και για μας! Που δεν κοστίζει! Σε άλλα κράτη, όπως η Γαλλία που ενέσκηψαν και εκεί λύκοι, το κράτος βοήθησε τους κτηνοτρόφους με μέτρα όπως η μείωση του πληθυσμού των λύκων. Εδώ θα τους αφήσουν να μας φάνε ζωντανούς; Θα τους αφήσουν να μπουν μέσα στο χωριό να φάνε και τα παιδιά μας; Δεν βλέπουν ότι  η Φύση έχει χάσει την ισορροπία της;".

Η τελευταία φράση κρύβει και όλη την ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Φύση έχει χάσει την ισορροπία της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου