Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ...ΤΟΝ ΝΤΑΒΑ ΤΟΥ!

ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥΦΤΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΘΕΣΕ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΧΑΛΚΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Mavrogenous Στις .
NTABOYNTOGLOYXAL
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ;
Θέματα όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της» - Η απάντηση του ΥΠΕΞ.

Μιλώντας χτες το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk σχετικά με τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα όπου ο ιερέας μια θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν για να τους διευκολύνουμε» υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος υπουργός είπε πως «πριν από μερικά χρόνια, με οδηγία του πρωθυπουργού μας, δόθηκε η άδεια για να παίρνουν την τουρκική ιθαγένεια ιερείς ξένης ιθαγένειας, έτσι ώστε να μετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η Ιερά Σύνοδος».
«Δεν προσεγγίζουμε το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας» σημείωσε, αλλά πρόσθεσε: «Εάν στη Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».
ΥΠΕΞ: Η επαναλειτουργία της Χάλκης δεν είναι ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης
Απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφορικά με το θέμα του μουφτή στη Θράκη, αλλά και τεμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως αντάλλαγμα για τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έδωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κύριος Κωνσταντίνος Κούτρας.
Ο κ. Κουτρας ανέφερε ότι «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως απαιτείται από ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε μάλιστα ότι «Τη στιγμή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού της προσοχής της διεθνούς και της τουρκικής κοινής γνώμης, επιχειρούν να παρουσιάσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας ως αντικείμενο διακρατικής διαπραγμάτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου