Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

TO ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΝ ΤΟΥ ΦΑΤΣΟΜΠΟΥΚΙΟΥ

ΤΟ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΕΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Το Μεγαλύτερο Ψέμα στο Web»-ΤΟ FACE BOOK!

Το ντοκιμαντέρ "Terms & Conditions May Apply" του παραγωγού και σκηνοθέτη Cullen Hoback προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους αμερικανικούς κινηματογράφους, καυτηριάζοντας την πρακτική υποχρεωτικής αποδοχής όρων και προϋποθέσεων για κάθε λογής ιντερνετικές υπηρεσίες. Είναι τόσο εκτενείς και δυσνόητες που κανείς, πραγματικά κανείς, δεν τις διαβάζει πριν τις αποδεχτεί, λέει χαρακτηριστικά ο Hoback. Έδειξε μάλιστα πως και ο ίδιος ο Μαρκ (Ζάκερμπεργκ), φοβάται τις κάμερες.

Τον ιδρυτή του μεγαλύτερου επί σειρά ετών σάιτ κοινωνικής δικτύωσης επισκέφτηκε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, τον πλησίασε με το συνεργείο του και τον ρώτησε «αν συνεχίζει να πιστεύει πως το προσωπικό απόρρητο έχει πεθάνει», αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του Ζάκερμπεργκ. Εκείνος, αντέδρασε ζητώντας ευγενικά να διακοπεί η εγγραφή στην κάμερα και τον παρέπεμψε στο τμήμα δημοσίων σχέσεων για τους... σχετικούς όρους και προϋποθέσεις. Εντούτοις, ο Hoback φορούσε φαινομενικά αθώα, «κατασκοπευτικά» γυαλιά και έτσι η σκηνή μεταφέρθηκε στην ταινία, έστω και χωρίς το απαραίτητο... κλικ του Μαρκ.

Το κίνητρο του σκηνοθέτη ήταν να εκδικηθεί κατά κάποιον τρόπο τον Ζάκερμπεργκ για την παραβίαση, όπως την χαρακτηρίζει, του απορρήτου ενός δισεκατομμυρίου μελών της υπηρεσίας του. Ήθελε να καταγράψει τον επικεφαλής του Facebook να αρνείται την καταγραφή σε βίντεο από τον απρόσκλητο επισκέπτη για να του απαντήσει «Κι εμείς δεν θέλουμε να μας καταγράφεις εσύ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου