Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΤΑ ΘΕΤΡΑΛΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΤΥΧΩΣ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ

Γράφει 
η Σοφία Βούλτεψη
Κατά την προχθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία, ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Κοτζιάς φέρεται να είπε ότι πως πρέπει να κλείσουν άμεσα τα υπόλοιπα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής στη βάση των αρχών της κυβέρνησης, προκειμένου να επικεντρωθούμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Δυστυχώς, η κατάσταση στη χώρα παίρνει πολύ επικίνδυνη τροπή. Διότι κυβερνάται από ανθρώπους που είτε είναι εντελώς ανίκανοι να αναλύσουν τα πράγματα – και επομένως να δράσουν – είτε δεν θέλουν να το κάνουν και καταφεύγουν σε τεχνάσματα, ψεύδη και προπαγάνδα.
Διαφορετικά, θα «έβλεπαν» ότι δεν υπάρχουν δύο μέτωπα, αλλά ένα: Ο άξονας Άγκυρας – Σκοπίων. Και επομένως, όχι μόνο δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην προοπτική «επίλυσης» του ενός θέματος για να στραφούμε απερίσπαστοι στο άλλο, αλλά συμβαίνει το


 ακριβώς αντίθετο: Αν υποχωρήσουμε στο ένα μέτωπο, θα χάσουμε και στο άλλο!
Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές, 6 Μαρτίου, έξι ημέρες μετά την σύλληψη των στρατιωτικών, βγήκαν όλοι μαζί (Τσίπρας, Καμμένος, Ζάεφ) μετά από εξαφάνιση πολλών ημερών: Ο Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη, ο Καμμένος έκανε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ο Ζάεφ ξεμύτισε για πρώτη φορά μετά την 27η Φεβρουαρίου, όταν έδωσε συνέντευξη στο Ρόιτερ’ς – και ενώ είχε προηγηθεί ορυμαγδός δηλώσεων και συνεντεύξεων, που ξαφνικά διεκόπησαν!
Ούτε είναι τυχαίο ότι ακριβώς εκείνη την ημέρα της… επανεμφάνισης, Τσίπρας και Ζάεφ επικοινώνησαν με τον γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες.
Όπως μάθαμε, ο κ. Γκουτέρες με τον Ζάεφ συζήτησε τις διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.
Και όπως επίσης μάθαμε – από επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού – με τον Γκουτέρες ο κ. Τσίπρας συζήτησε «για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ».
Δηλαδή, τη μέρα που αλλού πατούσαμε και αλλού βρισκόμασταν, ο καημός τους ήταν να συζητούν τα της ΠΓΔΜ! Και με το ίδιο θέμα, την ίδια μέρα, ασχολήθηκε και ο υπουργός των Εξωτερικών!
Άρα… άξονας!
Την ίδια εκείνη ημέρα, 6 Μαρτίου, ο Ζάεφ επέμεινε και πάλι στην μη αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του, είπε ότι με την ταυτότητα δεν γίνονται παζάρια και έφθασε στο σημείο να ζητήσει να… «ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πώς αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους "Μακεδόνες" εκτός "Μακεδονίας"».
Δηλαδή, προκειμένου να μην αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του, που προβλέπει προστασία των εκτός Σκοπίων «Μακεδόνων» - άρα μιλά ανοιχτά για ύπαρξη μειονότητας στη χώρα μας – θέτει ένα γελοίο και ανύπαρκτο θέμα.
Και αυτό θυμίζει έντονα τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θέτει τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας, του μουφτή και τα λοιπά. Και θυμίζει έντονα το στυλ Ερντογάν, που επαναλαμβάνει πως αυτός δεν διορίζει τον Πατριάρχη. Μοιάζει δηλαδή με υπαγόρευση επιχειρηματολογίας, για συνεννόηση.
Άρα… άξονας!
Κατά τα λοιπά, όλοι θυμόμασταν τι έλεγαν οι κυβερνητικοί για την επίσκεψη Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017: Ιστορική επίσκεψη, η πρώτη μετά από 65 χρόνια, κορυφαίο γεγονός, η αντιπολίτευση αγνοεί τους κανόνες της εξωτερικής πολιτικής, αιδώς Αργείοι, ανοίγουμε κανάλια επικοινωνίας για να μην συμβεί λάθος ή ατύχημα, η επίσκεψη είχε… άμεσα αποτελέσματα!
Αυτά μας έλεγε ο κ. Κοτζιάς! Και τα «άμεσα» αποτελέσματα τα είδαμε… άμεσα!
Και όταν το βράδυ της 12ης προς 13η Φεβρουαρίου είχαμε τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, είχαμε άλλες ωραίες δηλώσεις. Όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου Τζανακόπουλου στον Σκάι (16 Φεβρουαρίου), ο οποίος με περίσσευμα θράσους είχε πει: «Αν δεν είχε μεσολαβήσει η επίσκεψη (σ.σ. Ερντογάν), τα πράγματα πιθανόν να ήταν πολύ χειρότερα»! Τότε ήταν που μας είπε πως «είναι δεδομένο το «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος»!
Και βέβαια, ήλθαν τα χειρότερα, παρά την επίσκεψη Ερντογάν και τους διαύλους… επικοινωνίας! Η σύλληψη των στρατιωτικών μας!
Θυμίζω τέλος, ότι στις 14 Φεβρουαρίου, μετά τον εμβολισμό, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον ομόλογό του Γιλντιρίμ και αυτός (ο Γιλντιρίμ) του είπε πως «το χθεσινό περιστατικό δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια».
Οπότε, αφού τέλος πάντων δέχθηκε τις εξηγήσεις του συναδέλφου του, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν του ξανατηλεφωνεί για να του πει πως «όπως όταν εμβολίσατε το πλοίο μας δεχθήκαμε τις εξηγήσεις σας, έτσι κι’ εσείς πρέπει να σταματήσετε αυτό το παιχνίδι και να στείλετε πίσω τους στρατιωτικούς».
Εκτός κι’ αν βάλει τον Ζάεφ να το πει στον Ερντογάν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου