Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Βόμβα Βαρουφάκη: Εάν χρειαστεί θα εισάγουμε παράλληλο νόμισμα – Σαν την Καλιφόρνια

Βόμβα Βαρουφάκη: Εάν χρειαστεί θα εισάγουμε παράλληλο νόμισμα – Σαν την Καλιφόρνια

Λίγες ώρες μετά το πέρας του δημοψηφίσματος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης προχωράει σε μια βόμβα μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph. Διαψεύδουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να έχει δηλώσει:
«Εάν χρειαστεί, θα εισάγουμε παράλληλη ρευστότητα στη λογική της Καλιφόρνια με τα IOUs σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και μια εβδομάδα». Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό δεν θα είναι προοίμιο για ένα Grexit, αλλά μια νομική κίνηση κατά της απαραβίαστης ιεορότητας της νομισματικής ένωσης, όπως φέρεται να δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα. «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα.
Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την επιλογή να αναλάβουν τον άμεσο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, αν παραστεί ανάγκη, αντί να δεχθεί μια δρακόντεια κατάσχεση των αποταμιεύσεων των καταθετών – το γνωστό bail in.
Διάψευση από το ΥΠΟΙΚ
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη δήλωση έγινε σε ανύποπτο χρόνο, ήταν στο πλαίσιο μιας θεωρητικής κουβέντας και αφορούσε την περίπτωση που δεν θα υπήρχε συμφωνία.
Πηγή: iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου