Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο βιβλιοπώλης της Ν.Υ. που αγάπησε σφόδρα της ελληνική γλώσσα!

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΣΑΜ ΤΣΕΚΟΥΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ..

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ;  Δείτε τι έγραφε το ΒΗΜΑ :

ΣΑΜ ΤΣΕΚΟΥΑΣ «Οσο αναπνέω θα προβάλλω την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά γράμματα» λέει με περηφάνια.

Ο Σαμ Τσέκουας, στο βιβλιοπωλείο του στην Αστόρια
Ο Σαμ Τσέκουας, στο βιβλιοπωλείο του στην Αστόρια
Το βιβλιοπωλείο του Σαμ στην Αστόρια ανήκει στα «αξιοθέατα» της Νέας Υόρκης. Είναι το μοναδικό στην αμερικανική μεγαλούπολη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνοαμερικανών που πουλάει ελληνικά βιβλία. Το βιβλιοπωλείο στον αριθμό 33-18 της οδού Μπρόντγουεϊ μοιάζει με συνηθισμένο συνοικιακό βιβλιοπωλείο. Ανάμεσα στις αγγλικές εκδόσεις και στα μπεστ σέλερ τελευταίας εσοδείας, ράφια που ξεχειλίζουν από ελληνικούς τίτλους. Δεν είναι μόνο τα αναμενόμενα κείμενα αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και Ιστορίας αλλά και βιβλία σύγχρονης ιστορίας και λογοτεχνίας, δοκίμια και βιογραφίες, οδηγοί μαγειρικής, μελέτες και βιβλία τέχνης. Η στενή βιτρίνα κρύβει πίσω της έναν χώρο με μεγάλο βάθος και βιβλία παντού, τοποθετημένα με τρόπο χαοτικό σε ράφια και πάγκους, στο ισόγειο και στο αχανές υπόγειο.

Το μοναδικό βιβλιοπωλείο στην Αστόρια των εκατοντάδων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων ανήκει στον 48χρονο Νιγηριανό Σαμ Τσέκουας , ο οποίος νιώθει Ελληνας, όπως τονίζει με πάθος, σε εξαιρετικά ελληνικά. Ηταν μαθητής στη Νιγηρία όταν έπεσε στα χέρια του μια αγγλική έκδοση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Από τότε μέθυσε με το ελληνικό πνεύμα. Ηρθε στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1980, αποφασισμένος να μάθει ελληνικά και να σπουδάσει. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οδοντιατρικής στη Θεσσαλονίκη έφυγε για την Αμερική, όπου βρίσκονταν ήδη τα αδέρφια του. Το 1992 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Seaburn στην Αστόρια, εκεί όπου «ο αέρας μυρίζει Ελλάδα». Ως σήμερα έχει εκδώσει 120 ελληνικούς τίτλους, ανάμεσα σε αυτούς και μια ποιητική σειρά, η οποία κυκλοφορεί με την επωνυμία Salonica Ρress. Τo 1994 άνοιξε το βιβλιοπωλείο. Στα ράφια και στις αποθήκες του διαθέτει περισσότερα από 7.000 ελληνικά βιβλία. Ποιος τα διαβάζει; ρωτήσαμε. Του τα παραγγέλνουν απ΄ όλη την Αμερική και στέλνει τις εκδόσεις του παντού, όπου υπάρχει ελληνικός πληθυσμός- στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νότιο Αφρική. Οι άντρες ζητούν βιβλία Ιστορίας και Πολιτικής. Οι γυναίκες προτιμούν τα μυθιστορήματα, κυρίως τα αισθηματικά. Η αγοραστική κίνηση όμως έχει υποχωρήσει τελευταίως, γιατί το ελληνικό βιβλίο είναι ακριβό για τους Αμερικανούς. «Εισάγω ένα εγχειρίδιο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. Κοστίζει όμως 30 δολάρια. Κάπως θα έπρεπε να βοηθήσει η ελληνική πολιτεία, να υπάρξει οικονομική ενίσχυση της έκδοσης ή να τοποθετηθούν χίλια αντίτυπα σε αμερικανικές βιβλιοθήκες για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τη γλώσσα».
Αγνοια των ελληνικών
Η νέα γενιά Ελληνοαμερικανών δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα ούτε το ελληνικό βιβλίο, γιατί δεν προβάλλεται αρκετά. «Η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει μόνο τις ακρογιαλιές, τη φέτα και τις ελιές να παρουσιάσει στον υπόλοιπο κόσμο,έχει και το βιβλίο» υποστηρίζει «το οποίο μπορεί να φέρει πολύ συνάλλαγμα,αρκεί να ενδιαφερθεί η ελληνική πολιτεία για την προώθησή του και να γίνουν καλές μεταφράσεις». Το αγαπημένο του βιβλίο, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, πιστεύει ότι σήμερα «θα αποτελούσε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, αν η συγγραφέας ήταν εβραία.Θα γινόταν αμέσως διάσημη ταινία όπως η “Λίστα του Σίντλερ”». Το 2004 τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος για την προσφορά του με τον τίτλο του πρεσβευτή του Ελληνισμού. Υπουργοί Πολιτισμού έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν το βιβλιοπωλείο του, τους έχει καταθέσει τις ιδέες του, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια, δεν έλαβε καμία βοήθεια από την ελληνική πολιτεία. «Αποφάσισα τελικά να κάνω ό,τι μπορώ και όσο μπορώ μόνος μου». Διοργανώνει εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές, πρόσφερε δωρεάν μαθήματα ελληνικής στο βιβλιοπωλείο του για δύο χρόνια. «Δεν ήρθαν μόνο Ελληνοαμερικανοί αλλά και μέλη άλλων εθνοτήτων, επαγγελματίες γιατροί και δικηγόροι που κατάφερα να τους πείσω πως αν μάθουν την ελληνική θα κατανοήσουν καλύτερα τους όρους του επαγγέλματός τους». Δοκιμάζει τώρα να προωθήσει σε ιδιωτικά αμερικανικά σχολεία τη σειρά που εκδίδει για την εκμάθηση της ελληνικής. «Προσπαθώ να τους πείσω πωςαν διδάξουν στα παιδιά την ελληνική γλώσσα,που έχει δανείσει πολλές λέξεις στην αγγλική, θα μάθουν καλύτερα αγγλικά». Πεποίθησή του είναι ότι πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας σε ένα δραστήριο ελληνικό ινστιτούτο το οποίο να προωθεί την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό όχι μόνο μέσα στην ελληνική παροικία αλλά κυρίως έξω από αυτήν. Οσο για τον ίδιο;
«Οσο αναπνέω θα προβάλλω την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά γράμματα» λέει με περηφάνια.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 7/11/2010

Πιο κάτω είναι το πρόγραμμά του στην Ελλάδα.Διαβάστε:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ – ΑΡΟΑΝΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
 
ΑΧΕΛΩΟΣ Τ.V. (http://www.axeloos.gr)
ΕΚΠΟΜΠΗ ΛΟΓΟΣ ΡΩΜΑΙΪΚΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 8.5.2014 μετὰ τὶς 10 μ.μ.
Ἀποκλειστικὴ συνέντευξι τοῦ Ἐθναποστόλου Δρ. Σὰμ Τσέκουας γιὰ τὴν ΑΡΟΑΝΙΑ καὶ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ.
 
 
ΠΡΩΤΟΝ
Τὴν10.5.14 στὴν ΑΡΟΑΝΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΟΥ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΥΛΟΥ,
Θεία Λειτουργία καὶ προσκύνημα στὸ γενέθλιο οἴκημα τοῦ Ἁγ.    Παύλου, χοροστατούντων τῶν ΣεβασμιωτάτωνΜητροπολιτῶν Καλαβρύτων & Αἰγιαλείας κ. Ἀμβροσίου καὶ Ἄρτης κ.    Ἰγνατίου.
  
   Ἀνάρτησις ἀναμνηστικῶν στηλῶν εἰς μνήμην
   τῶν ἡρώων τῆς Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας
   καὶ τοῦ ἀνεπανάληπτου ἡγέτη Ἰωάν. Καποδίστρια.
 
   Ὁμιλία τοῦ μεγάλου φιλέλληνα Νιγηριανοῦ Δρ. Σάμ Τσέκουας, ὁ ὁποῖος ἐδῶ καὶ σχεδὸν 30 ἔτη ἀγωνίζεται γιὰ τὴν διάδοσι καὶ ἐπικράτησι τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας καὶ τοῦ ἑλληνικοῦ πνεύματος στὴν Νέα Ὑόρκη, ὅπου ζεῖ, ἀλλὰ καὶ σὲ ὅλη τὴν ὑφήλιο.
  
Καὶ ἄλλα ἐνδιαφέροντα.
   
   Ἡ ἐκδήλωσις θὰ μεταδοθῆ ζωντανὰ ἀπὸ τὸν Ραδιοφωνικὸ Σταθμὸ τῆς Ἐκκλησίας Πειραιῶς 91,2  καὶ τὸν Ἀχελῶος TVκαὶ παγκοσμίως διαδικτυακῶς http://www.pe912fm.com/  καὶ http://www.axeloos.gr
 
Σὰν μία πρώτη γεύσι ἀπὸ τὴν Ἀροανία, ἔχουμε ἀναρτήσει στὸ διαδίκτυο τὰ κατωτέρω βίντεο:  

 
ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Ὅσοι δὲν θὰ δυνηθοῦν νὰ παρευρεθοῦν στὴν Ἀροανία, θὰ «διδαχθοῦν» ἀπὸ τὸν Δρ. Σάμ Τσέκουας, ἀπολαμβάνοντας σύντομη ὁμιλία καὶ ζεστὴ γνωριμία μὲ τὸν μεγάλο φιλέλληνα τὴν Τρίτη 13.5.2014 ὥρα 18.30 στὴν Μουσῶν 14 ,  Ψυχικό (προέκτασις τῆς Κατεχάκη πρὸς Γαλάτσι), ὅπου θὰ ἔχωμε ἕνα σπαρτιάτικο μπουφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου