Η ΕΡΤ3 ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ “ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ “ ΄Ελληνες φιλόσοφοι, εικονογραφγημένοι”
αποκλειστικο:
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΟΤΙ Η ΕΡΤ "ΣΟΥΦΡΩΣΕ.. ΕΡΓΟ ΤΗΣ |
Το υφαρπαγέν εργο της για τους Φιλοσόφους.. |
Η γνωστή συγγραφέας Ντορέτα Πέππα, καταγγέλλει σήμερα, στον πρόεδρο της Διοικούσας Εποτροπής, την ΕΡΤ3 για κλοπή του έργου της “Έλληνες Φιλόσοφοι, εικονογραφημένοι” που η ΕΡΤ3 παρουσιάζει κάθε Δευτέρα (11 βράδι) με όμοιο τίτλο ως animated ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ Η συγγραφέας οικοδομεί την καταγγελία της κατά της ΕΡΤ3 με πλήθος στοιχείων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όντως διαπράχθηκε λαθροχειρία από το κρατικό κανάλι..Δείτε τι ακριβώς αναφέρει στην καταγγελία της η κ. Ντορέτα Πέππα., προς τον πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της ΕΡΤ κ. Νίκο Σωτηριάδη!.
Ως προς τα μεταδιδόμενα αυτή τη στιγμή από τη ΕΡΤ3 τα χαρακτηρίζει αλαλούμ και προσβλητικά των Ελλήνων φιλοσόφων.
Αθήνα, 10 Απριλίου 2003
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Αξιότιμοι κύριοι,
Αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα με την ΕΤ3 και με τη σειρά «Animated ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ» και θα επιθυμούσα άμεση επικοινωνία για ικανοποίησή μου, ώστε να μην αναγκαστώ να αντιμετωπίσω δικαστικά το θέμα. Αλλά ας παρουσιάσω πρωτίστως το ζήτημα αυτό καθ’ εαυτό.
Η σειρά της ΕΤ3: «Αnimated ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ», που παρουσιάζεται από την ΕΤ3 ως δική της παραγωγή, όπως βλέπουμε στο ανηρτημένο πρόγραμμα της ΕΤ3 (http://tvradio.ert.gr/details.asp?pid=3402894&chid=10) ή ακούμε π.χ. στο τρέιλερ της εκπομπής με αντικείμενο τον Σωκράτη (http://www.youtube.com/watch?v=F4qnEsU5wvI), μεταδίδεται από το κρατικό κανάλι κάθε Δευτέρα, στις 11 το βράδυ και σε επανάληψη το Σάββατο στις 5 το απόγευμα (Animation: Minotaur Digital Arts), και εμφανίζεται ως μια «Ιδέα» (δημιουργία, δηλαδή) του κ. Γιώργου Χατζηβασιλείου.
Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Η ιδέα είναι δική μου (Ντορέτα Πέππα) και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά οκτώ χρόνια πριν, το 2005, με την έκδοση της σειράς βιβλίων: «Έλληνες Φιλόσοφοι εικονογραφημένοι», από τις εκδόσεις ΕΠΟΣ και το περιοδικό «Φιλοσοφία ζώσα κλαίουσα και μειδιώσα» (εμπορικό σήμα κατοχυρωμένο) – βλ. και http://doretapeppa.blogspot.gr/. Η λογική της σειράς των ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, όπως ήταν η αρχική σκέψη της υλοποίησης της «ιδέας» ΜΟΥ, με σκοπό την ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη προβολή της, ήταν να ολοκληρωθούν οι «Έλληνες Φιλόσοφοι» και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι «Λατίνοι Φιλόσοφοι εικονογραφημένοι», οι «Νεότεροι» κ.λ.π., ώστε να ολοκληρωθεί η σειρά των ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ εικονογραφημένων, ενώ υπήρχε η σκέψη στο μέλλον να εκμεταλλευτώ την ιδέα μου ποικιλοτρόπως (ταινίες, εκπομπές, μεταφράσεις σε άλλες χώρες,multimedia κ.λ.π.).
Το ότι αυτό το ζήτημα της ιδέας, αποτελεί τη βάση και την ουσία της όλης παραγωγής της ΕΤ3, διαπιστώνεται τόσο από τα δελτία Τύπου της ΕΤ3, όσο και από τα δημοσιεύματα στον Τύπο (enikos.gr, espressonews κ.λ.π. βλ. τα λινκς): http://www.enikos.gr/media/119362,Filosofoi_se_kinoymena_sxedia!.html
http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/tv-gossip/73953/o%CE%B9-%C2%ABanimated-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9%C2%BB-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%843
http://www.newsbeast.gr/media/arthro/497185/animated-filosofoi-kathe-deutera-stis-2300-to-vradu/
http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=1108&movie=%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9:&MovieID=1172
http://www.axortagos.gr/animated-filosofoi-stin-et3.html
Αλλά το ζήτημα της ΙΔΕΑΣ τονίζεται και στους ίδιους τους τίτλους της εκπομπής, και μάλιστα, ιδιαιτέρως (διαθέτουμε ήδη κατεβασμένα από το ίντερνετ τρία επεισόδια της σειράς, σε περίπτωση που στην πορεία «αλλάξει» κάτι από την ΕΤ3).
Συγκεκριμένα, στους τίτλους της σειράς και στην αρχή κάθε επεισοδίου βλέπουμε:
«Η ΕΤ3 και η DTV παρουσιάζουν» και πιο κάτω «ΑnimatedΦΙΛΟΣΟΦΟΙ», συνεχίζοντας με τα εξής: «Ιδέα, σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Χατζηβασιλείου», ενώ πιο κάτω η επισύναψη της πληροφορίας: «αφήγηση – συνεντεύξεις: Γιώργος Χατζηβασιλείου», από τον ίδιο, δηλαδή, που εμφανίζεται ως ο «δημιουργός» / «ευρέτης» της Ιδέας και της σειράς κατά συνέπειαν, καταδεικνύει μία από τις αιτίες γι’ αυτή την καθαρή κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι συνεντεύξεις με πανεπιστημιακούς και ανθρώπους του πνεύματος προωθεί εξόχως τον κ. Χατζηβασιλείου και τον φέρνει σε επαφή με εξαιρετικά σημαντικούς και καταξιωμένους κύκλους, με απώτερο σκοπό την εκτόξευση της καριέρας του.
Ακόμη και ο τίτλος, όμως, «Αnimated ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ», πέρα από το ότι αποτελεί ουσιαστικά απόδοση του «ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ εικονογραφημένοι» σε κινούμενο σχέδιο όμως, εμφανίζεται ακριβώς με τον ίδιο εικονιστικά τρόπο, δηλαδή, το «ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ» κεφαλαία και το «εικονογραφημένοι» πεζοκεφαλαία και πλάγια. Έχει, δηλαδή, κλαπεί τόσο η ιδέα, όσο και το όλο σκεπτικό της προβολής της εικαστικά, ακόμη και ο τρόπος απεικόνισης του τίτλου.
Αντιθέτως, στο ζήτημα της απόδοσης της ιδέας, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Έχει πλήρως ευτελιστεί το όλο αρχικό σκεπτικό το οποίο είχα εγώ. Για να σχηματίσετε μια πιο συγκεκριμένη άποψη, παραθέτω κάποια παραδείγματα:
Στην πρώτη εκπομπή, που ήταν αφιερωμένη στον Πυθαγόρα, ο μεγάλος φιλόσοφος εμφανίζεται σχεδόν ως «τσαρλατάνος» και συγκεκριμένα, στο σημείο που ο αφηγητής αναφέρεται στις μεταφυσικές ιδέες του φιλοσόφου, πετάγεται αποπίσω του ο… Χουντίνι, ο γνωστός μάγος – ταχυδακτυλουργός των αρχών του περασμένου αιώνα, ενώ όταν ο αφηγητής μιλά για το ταξίδι του Πυθαγόρα στην Αίγυπτο, η εικόνα δείχνει ένα αεροπλάνο να κατευθύνεται προς τα εκεί, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση στον αποδέκτη ως προς το χρόνο και την ιστορική πραγματικότητα στην οποία έζησε ο φιλόσοφος. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά, που βλέπουν ήδη από τον Φεβρουάριο τη σειρά σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα!
Έτερον παράδειγμα. Στην εκπομπή την αφιερωμένη στον Εμπεδοκλή, ο φιλόσοφος αναφέρεται ως «Προφήτης και μάγος», ενώ αποπίσω του αναδύεται η εικόνα του Γκάνταλφ, του γνωστού μάγου από τον κινηματογραφικό «Άρχοντα των δακτυλιδιών» του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν. Φαίνεται ότι κατά τους υπευθύνους του προγράμματος της ΕΤ3 και κατά τον κ. Χατζηβασιλείου, οι μεγάλοι μας φιλόσοφοι, που οι ιδέες τους, οι οποίες αποτελούν τη βάση του Δυτικού Πολιτισμού και διδάσκονται σε χιλιάδες ελληνικές και ξένες πανεπιστημιακές έδρες, είναι κατά συρροήν θαυματοποιοί και μάγοι.
Άλλο ένα παράδειγμα: Στην εκπομπή, την αφιερωμένη στον Ηράκλειτο, εκεί όπου γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί το περίφημο: «Τα πάντα ρει» του φιλοσόφου (πιο σωστό είναι: «Πάντα ρει»), γίνεται αντιδιαστολή μεταξύ του ελληνικού «πάντα» (το παν) και του πάντα (της κινέζικης αρκούδας), αλλά το φοβερό είναι ότι η μουσική υπόκρουση είναι το βασικό θέμα από το “Saturday night fever”, στο οποίο πρωταγωνιστούσε και χόρευε ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Τραβόλτα. Καμία σχέση εννοιολογική ή άλλη με το περιεχόμενο της εκπομπής! Πλήρης αποπροσανατολισμός του νεαρού ή μη γνωρίζοντος αποδέκτη!
Όσο για το… ανύπαρκτο «animation» -συγκρίνετέ το με τον τρόπο με τον οποίο αποδόθηκε η εικονογράφηση στα δύο βιβλία που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΕΠΟΣ, «Σωκράτης» και «Διογένης», τα οποία μπορώ να σας αποστείλω άμεσα- σε ορισμένα σημεία, όπως στον «Πυθαγόρα» για παράδειγμα, η φιγούρα του «ενωμένου» - σιαμαίου φιλοσόφου (!) είναι σαφώς εικονιστικά κλεμμένη από το κόμικ της ΕΠΟΣ, όπως και άλλες «φιγούρες» εντός των επεισοδίων, εξαιρουμένης της φιγούρας «υποδοχής» που παίζει σε όλη την εκπομπή.
Επίσης, ο συνδυασμός σκίτσου – φωτογραφίας επαναλαμβάνεται στην εκπομπή της ΕΤ3, όπως και στη δική μου σειρά των ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, με τη διαφορά ότι ενώ εγώ χρησιμοποιώ φωτογραφίες από αρχαία μνημεία ή αντικείμενα και «αναπαράγω» το περιβάλλον στο οποίο έζησε και έδρασε πραγματικά ο εκάστοτε αρχαίος Φιλόσοφος, στην ΕΤ3 βλέπουμε, π.χ. στο σημείο που γίνεται αναφορά για τη δίαιτα των Φιλοσόφων, να βγαίνουν στην οθόνη… χάμπουργκερ και αναψυκτικά!
Η ιδέα μου είχε σκοπό ψυχαγωγικό μεν, αλλά πρωτίστως και κυρίως εκπαιδευτικό. Μάλιστα, είχε γίνει παρουσίαση της σειράς των Φιλοσόφων εικονογραφημένων στην Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο το 2005, με έγκριτους ομιλητές, όπως τον θεολόγο κοινωνιολόγο κ. Γεώργιο Μουστάκη, ενώ είχαν γίνει παρουσιάσεις και σε σχολεία, στα οποία αναδεικνύονταν πέρα από τις βασικές φιλοσοφικές ιδέες και τη βιογραφία των φιλοσόφων, επιπλέον τα ήθη και τα έθιμα των αρχαίων Ελλήνων, όπως π.χ. το αρχαίο συμπόσιο (στοιχεία από «Συμπόσιον», Πλάτωνος), ενώ ορισμένα παιδιά είχαν δραματοποιήσει και επεισόδια από τη ζωή του Σωκράτη, για παράδειγμα. Ο εκπαιδευτικός αυτός σκοπός έχει πλήρως χαθεί από τον τρόπο μετάδοσης της σειράς της ΕΤ3, ενώ ήδη έχει «περάσει» η εκπομπή της ΕΤ3 σε πολλά σχολεία σήμερα, με αυτή την διόλου εκπαιδευτική μορφή την οποία υιοθέτησε η ΕΤ3, κατόπιν της υλοποίησης της πρότασης (και ουχί ΙΔΕΑΣ) του κ. Χατζηβασιλείου. Για παράδειγμα: (http://xristx.blogspot.gr/2013/03/animated-3-5.htmlhttp://blogs.sch.gr/88dimath/2013/03/26/animated-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%82/).
Το γεγονός αυτό έχει δια παντός καταστρέψει τη δυνατότητά μου συνέχισης της σειράς των ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ εικονογραφημένων με κάποιον εκδοτικό οίκο. Στο μπλογκ μου (http://doretapeppa.blogspot.gr/p/blog-page_139.html), το οποίο υπάρχει εδώ και ένα χρόνο στο διαδίκτυο, εκφράζεται η επιθυμία μου να συνεχίσω τη σειρά των «Φιλοσόφων εικονογραφημένων», η οποία είχε διακοπεί από τον εκδοτικό οίκο ΕΠΟΣ λόγω του υψηλού της κόστους. Η συνέχιση αυτή τώρα καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας της εκπομπής της ΕΤ3, όπως ήδη ανέφερα. Οι μισοί που θα έχουν δει τη σειρά θα πουν ευλόγως ότι η Πέππα έκλεψε την «ΙΔΕΑ» του Χατζηβασιλείου και οι άλλοι μισοί, έχοντας διαπιστώσει την κακόγουστη απόδοση του όλου εγχειρήματος, θα θεωρήσουν ως ανάξια λόγου και τα δικά μου τα βιβλία.
Τα βιβλία της σειράς των «Φιλοσόφων» της ΕΠΟΣ είχαν κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία, αλλά και στα περίπτερα, σε ευρεία πανελλήνια κυκλοφορία, το έτος 2005, όπως αποδεικνύεται και από τα αναγραφόμενα στα βιβλία στοιχεία, από το ISBN της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Σωκράτης 960-8118-04-2 και Διογένης 960-8118-05-0) και από την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ενώ αναγράφεται σαφώς και εντός της ταυτότητας ότι το Copyright ανήκει σ’ εμένα. Το νομικό τμήμα της ΕΤ3 όφειλε να είχε ελέγξει αν υπήρχαν δικαιώματα επί της συγκεκριμένης «ιδέας» και ποιος τα είχε.
Είναι λογικό ο κ. Χατζηβασιλείου να είχε υπόψιν του τα βιβλία μου, επειδή και το αντικείμενο των σπουδών του τότε ήταν «Η Πολιτική Φιλοσοφία», όπως αναφέρει και το αναρτημένο στο διαδίκτυο βιογραφικό του. Άλλωστε, η σειρά αυτή των «Φιλοσόφων» διαφημιζόταν και στο περιοδικό «Φιλοσοφία ζώσα, κλαίουσα και μειδιώσα» των εκδόσεων ΕΠΟΣ, το οποίο οπωσδήποτε θα προμηθευόταν –επίσης από τα περίπτερα, όπου κυκλοφορούσε πανελληνίως- καθότι ήταν και αυτό στο αντικείμενο των σπουδών του. Στο λογοτεχνικό πεδίο, ο κ. Χατζηβασιλείου (ο οποίος αυτοπροτείνεται και ως σκηνοθέτης, συνθέτης, φιλόσοφος και ό,τι… άλλο), εμφανίζεται στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου μόνο με ένα μυθιστόρημα «Η κυρία της Μαύρης ηπείρου», σε αντιδιαστολή με το πλουσιότατο λογοτεχνικό και μεταφραστικό δικό μου έργο.
Δεν μπορεί σε μία εποχή που οι δημιουργοί χειμάζονται και δεν έχουν να ζήσουν, ένα κρατικό κανάλι να τους κλέβει κι αποπάνω! Αναμένω απάντησή σας.
Ντορέτα Πέππα
Συγγραφέας
YouTube - Βίντεο από αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Τηλ. 6939470683, 2285032960
e-mail: doretapeppa@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου