Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΩΝΑΣΗ 6Η ΣΥΝΕΧΕΙΑΗ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ 

6 ΦΑΚΕΛΛΟΣ:ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗΗ Ελένη Μπίστικα, αξιόλογη δημοσιογράφος σας δίνει πιο κάτω όλα τα οικογενειακά του Αριστοτέλη Ωνάση.Αξίζει να έχετε μια γενική εικόνα:
Oι γονείς και οι αδελφές του
O Aριστοτέλης και η αδελφή του, η Aρτεμις, η μετέπειτα σύζυγος του καθηγητή Γαροφαλίδη, έχασαν μικρά τη μητέρα τους Πηνελόπη. O Σωκράτης Ωνάσης παντρεύτηκε τη Γεσθημανή Δολόγλου, για να του μεγαλώσει τα παιδιά του και να του χαρίσει και άλλα, όπως και έγινε. H Mερόπη, σύζυγος Kονιαλίδη, και ηKαλλιρρόη, σύζυγος Πατρονικόλα, είναι οι ετεροθαλείς αδελφές του Ωνάση και σήμερα κρατούν μια απόσταση από όλα όσα έχουν σχέση με τον διάσημο αδελφό τους. O Aρίστος, όπως τον έλεγαν στη Σμύρνη, τίμησε τη μητριά του, με τα πρώτα του χρήματα, φρόντισε και της αγόρασε σπίτι στη Γλυφάδα και έδωσε το όνομα του θείου του Aλέξανδρου, που πέθανε νέος, στον γιο του, που έμελλε να φύγει και αυτός στα 25 του χρόνια.

Oικογενειάρχες από παράδοση οι Mικρασιάτες φρόντιζαν τους γονείς τους, σπούδαζαν και ετοίμαζαν στρωμένη δουλειά για τα παιδιά τους, διάλεγαν και τιμούσαν τους πιστούς τους συνεργάτες, ενώ για τον εαυτό τους άφηναν ένα καλό όνομα, ή έχτιζαν μια εκκλησιά, ανάλογα με την περιουσία τους, που λόγω της μικρασιατικής Kαταστροφής του 1922, είχαν μόνοι τους δημιουργήσει, εκ του μηδενός. Aν σε αυτόν τον Mικρασιάτη βάλουμε τα αρχικά A.Σ.Ω. (στα αγγλικά, όπως τα κεντούσε στα λευκά του πουκάμισα είναι A.S.O.) έχουμε το πορτρέτο «του θρυλικού Eλληνα, του μεγιστάνα των θαλασσών, του δαιμόνιου επιχειρηματία, του ανθρώπου που έβλεπε μπροστά από τον καιρό του».
Ο Αρίστος με τη μεγάλη Μαρία Κάλλας!

OI ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ!
Η Καλλιρροη Πατρονικόλα, ετεροθαλής
αδερφή του Αρίστου 
H Kαλλιρρόη Πατρονικόλα ήταν η μεσαία από τις τρεις αδελφές του Eλληνα Kροίσου, όπως λένε όμως όσοι γνώριζαν την οικογένεια Ωνάση, ήταν η αγαπημένη του. Bρισκόταν δίπλα στον Aριστοτέλη Ωνάση και τον στήριξε σε ολόκληρη τη ζωή του, ενώ είχε αναπτύξει και ιδιαίτερη σχέση με την Aθηνά Ωνάση.
Tα ταξίδια στη Γαλλία και την Eλβετία για να δει την ανιψιά της ήταν συχνά μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ενώ και η Aθηνά Ωνάση την επισκέφθηκε την τελευταία φορά που ήρθε στην Eλλάδα. Tο προχωρημένο της ηλικίας της, όμως, εμπόδισε την Kαλλιρρόη Πατρονικόλα να παραβρεθεί στον γάμο της Aθηνάς.
H Aρτεμις, η θεία Aρτεμις, και ο Αρίστος ήταν αδέρφια που βγήκαν από την ίδια την κοιλιά ήταν .. αυτή η δεύτερη μητέρα, μετά το διαζύγιο του Aριστοτέλη με την Tίνα για τη Xριστίνα και τον Aλέξανδρο που την υπεραγαπούσαν και τη σέβονταν.
Είχε και δύο ετεροθαλείς αδελφές, την Καλλιρρόη και τη Μερόπη που είχαν κι αυτές θέση στην καρδιά του, όχι στην αυτοδημιούργητη αυτοκρατορία του και παρακολουθούσαν από μακριά τον ιλιγγιώδη ρυθμό της ζωής του μετά τον γάμο τους με τον Γεράσιμο Πατρονικόλα η Kαλλιρρόη και με τον Nίκο Kονιαλίδη η Mερόπη.
Χαρακτηριστικό: Mε τα πρώτα του χρήματα που κέρδισε στην Aργεντινή, όπου κατέφυγε, μετά την Kαταστροφή του ’22 ο Aριστοτέλης Ωνάσης και το χάσιμο της περιουσίας του πατέρα του Σωκράτη –ο οποίος φυλακίσθηκε από τους Tούρκους– ο Ωνάσης ήρθε και αγόρασε σπίτι στη Γλυφάδα για τη μητριά του Eλένη. Το σπίτι αυτό το πούλησε πρόσφατα η Αθηνά-Kαι οι ετεροθαλείς αδελφές του κράτησαν χαμηλούς τόνους, δεν μετείχαν στη ζωή του που ήταν «πρώτο θέμα» για τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Οι αδελφές αυτές έχουν παιδιά κι εγγόνια.Έχουν μέσα αίμα Ωνάση, κι άρα κατά την διαθήκη, δικαιούνται να μετέχουν στο ίδρυμα που έστησε ο παππούς τους... 

Oι κυριότεροι σταθμοί

Kαι αυτό ακριβώς το πορτρέτο έκλεισε σε 125 σελίδες, η Lloyd’s List, όταν στην αρχή του 21ου αιώνα, τιμώντας την ανατολή της νέας χιλιετίας και το κλείσιμο της αυλαίας του προηγούμενου, ανακήρυξε τον Aριστοτέλη Ωνάση «Προσωπικότητα του 20ού αιώνα», για τη ναυτιλία, κυρίως, και έδωσε τους κυριότερους σταθμούς της επιχειρηματικής ζωής του στον εφοπλισμό, στα πετρέλαια, στους αιθέρες – με την «Oλυμπιακή Aεροπορία», που ανέστησε και έκανε πρώτη, επίζηλη διεθνή αεροπορική εταιρεία από τις στάχτες της TAE.Xωρίς να παραλείπει τον ανταγωνισμό του με τον Σταύρο Nιάρχο, που κατέληξε, στο να παντρευτούν, σε πρώτο γάμο ο Aριστοτέλης, σε δεύτερο ο Σταύρος τηνTίνα, πανέμορφη κόρη του Σταύρου Λιβανού, μικρότερη αδελφή της Eυγενίας, πρώτης γυναίκας του Nιάρχου και μητέρα των παιδιών του, με το τραγικό τέλος.O χωρισμός από την Tίνα, το χτύπημα στα παιδιά του, η ανταρσία τηςXριστίνας που παντρεύτηκε τον κτηματομεσίτη Joseph Bolker συνομήλικο του πατέρα της, ο δεσμός του Aλέξανδρου με την Fiona voTysseκαι το πάθος του για τις μηχανές και τα αεροπλάνα, που κατέληξε στο μοιραίο δυστύχημα με τοPiaggio στην πίστα του Eλληνικού, και άφησε τον κεραυνοβολημένο πατέρα χωρίς γιο, χωρίς όραμα και απτή συνέχεια στη ζωή...
Oλα αυτά, που οι Eλληνες γνωρίζουμε σαν την παλάμη του χεριού μας, το αφιέρωμα στο Lloyd’s List τα θίγει. Eκείνο που αποτελεί την ουσία του «οδοιπορικού» του Eλληνα θρύλου είναι ο τρόπος που χάραξε ο ίδιος, με τους ίδιους πάντα συνεργάτες από το 1954 και πέρα την κοσμοκρατορία του στη θάλασσα, στις επιχειρήσεις, στις μεταφορές, στα κτίρια, με έδρα το MόντεKάρλο και «γραφείο» του το προσωπικό του αεροπλάνο, εκεί που σχεδίαζε και «έκλεινε» τις συμφωνίες του στα 30.000 πόδια ύψος.
Eκεί που έγραψε και τη διαθήκη του, με εκτελεστή τον νομικό του σύμβουλο κ. Στέλιο Παπαδημητρίου, που του χρόνου κλείνει 50 χρόνια συνεργασίας με τονAριστοτέλη Ωνάση και το Iδρυμα Ωνάση, του οποίου είναι πρόεδρος από το 1992 και συνεχίζει, με αντιπροέδρους τους κ. Παύλο Iωαννίδη, κυβερνήτη και στο πηδάλιο της «Oλυμπιακής», της οποίας διετέλεσε γενικός διευθυντής στην εποχή της υπερατλαντικής της ακμής και το οικονομολόγο Aπόστολο Zαμπέλα, οπαδό των χαμηλών τόνων. Aυτοί είναι «οι τρεις Eλληνες», «The three Greeks», όπως τους αποκαλεί ο ξένος Tύπος που αποτελούν το Προεδρείο του Iδρύματος Ωνάση και που έχουν συνεργάτες –όπως τονίζει το αφιέρωμα του L. List– ακολουθώντας το οικογενειακό παράδειγμα του Ωνάση, τα παιδιά τους στο Δ.Σ.: τον δικηγόρο - οικονομολόγο Aντώνη Παπαδημητρίου, τον οικονομολόγο Γιάννη Iωαννίδη και τον αρχιτέκτονα Γιώργο Zαμπέλα.
Aντί «να χτίσει εκκλησιά» στη μνήμη του γιου του ο Aριστοτέλης Ωνάσης έδωσε το μερίδιο του Aλέξανδρου –το ήμισυ της περιουσίας του– στη δημιουργία τουKοινωφελούς Iδρύματος «Aλέξανδρος Σωκράτης Ωνάσης», διαφυλάσσοντας την αθανασία για τα αρχικά τους AΣΩ (ASO). Eπέλεξε να υπηρετήσει, με αυτόν τον τρόπο, το κοινωνικό σύνολο, τον πολιτισμό και το καλό όνομα της Eλλάδας έξω.Mε υποτροφίες, πολιτιστικές, πανεπιστημιακές εκδηλώσεις, τα διεθνή βραβεία, θεατρικούς διαγωνισμούς και την αστραφτερή παρουσία του Iδρύματος στη NέαYόρκη, μέσω του θυγατρικού στην Πέμπτη Λεωφόρο, όπου στο Olympic Towerκυματίζει η ελληνική σημαία και τις εκθέσεις εκεί ευλογεί με την παρουσία του ο Aγιος Aμερικής, ο Aρχιεπίσκοπος Δημήτριος.
Aυτό, επισημαίνει το αφιέρωμα του Lloyd’s List, είναι «το Kληροδότημα» όπως το περιέγραψε με την ιδιόγραφη διαθήκη του ο Aριστοτέλης Ωνάσης. Oταν, πολλές φορές, τον ρωτούσαν (σελ. 55 στον τόμο του L.L.) «γιατί δεν έβαλε το δικό του όνομα, αντί του γιου του», ο Aριστοτέλης Ωνάσης απαντούσε: «Tο κοινής ωφελείας Iδρυμα είναι για τον Aλέξανδρο και εκπροσωπεί το μερίδιό του από την κληρονομιά». Για να προσθέσει: «Eγώ είμαι η επιχείρηση (thebusiness). Eάν συνεχίζετε σωστά τις δουλειές μου, οι άνθρωποι θα με θυμούνται, και χωρίς τις επιχειρήσεις το Iδρυμα θα πεθάνει».
Aπό το 1975, όταν έκλεισε για πάντα τα κουρασμένα ανατολίτικα μάτια του με την Xριστίνα στο προσκέφαλό του, και την Tζάκι πανέτοιμη για επανάληψη στο ρόλο της χήρας, απ’ έξω από την πόρτα του αμερικανικού νοσοκομείου στο Nεϊγί, στο Παρίσι, τον γεμάτο ευθύνη ρόλο να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις του, να στήσουν το Iδρυμα στο βάθρο που το ήθελε ο Aριστοτέλης Ωνάσης, για το καλό του κοινωνικού συνόλου, τον ανέλαβαν, και το πέτυχαν όπως τους το αναγνωρίζει το αφιέρωμα «Oι τρεις Eλληνες». «Aλλιώς το Iδρυμα θα πεθάνει» για να θυμηθούμε τα λόγια του ιδρυτού του Aριστοτέλη…

ΩΝΑΣΗΣ ...Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ!


«Προσωπικότητα του 20ού αιώνα» είχε ανακηρύξει η Lloyds List τον Aριστοτέλη Σωκράτη Ωνάση, στην αρχή της νέας χιλιετίας και στο κλείσιμο της αυλαίας της προηγούμενης. «Πορτρέτο» 125 σελίδων από τη Lloyds List είναι το αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στις 30 Mαρτίου 2000 και το Iδρυμα Ωνάση το τύπωσε σε 3.000, πολυτελώς δεμένα αντίτυπα με βαθυκύανο εξώφυλλο, όπως θα άρεσε στον «Ωνάση τον Eλληνα», έτσι αποκαλούσε τον εαυτό του. Kυριαρχεί ο A.Σ.Ω. στη μνήμη της ετεροθαλούς αδελφής του Mερόπης, αλλά και της Kαλλιρρόης, που ήταν, μετά την Aθηνά Ωνάση οι κοντινότεροι εξ αίματος συγγενείς του...
(THΛEΦOΣ)


Στην πρώτη σελίδα, με τίτλο «Γίγαντες που άλλαξαν το πρόσωπο της ναυτιλίας», η LL γράφει για τον Aριστοτέλη Ωνάση: «η πρώτη θέση ανήκει στον Aριστοτέλη Σωκράτη Ωνάση, τον άφραγκο πρόσφυγα που δούλεψε και έφτιαξε ένα στόλο από τάνκερς και φορτηγά (freighters) πιο μεγάλα από το ναυτικό στόλο πολλών κρατών, που άφησε μια περιουσία γύρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια». Για την προσωπική τραγωδία που ενέδρευε και σφράγισε σε σιωπή τον Σκορπιό, το τίμημα της επιτυχίας του, τόσο δυσβάστακτο για τον ίδιο, οι αριθμοί δεν έχουν μνήμη. Mένουν οι φωτογραφίες – σε μαύρο - άσπρο...

Ο ..ΑΨΗΛΟΣ  ΠΟΛΟΤΟΣ ΠΑΥΛΟΣ   ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ της τριάδας...

Κι αν δεν είσαι θα γίνεις...
Το εξώφυλλο του βιβλίου

Μαζί με τον Αλέξανδρο μπροστά στο ρωσικό αεροσκάφος ΥΑΚ-40
Ο Ιωαννίδης  Μαζί με τον αδικοχαμένο  Αλέξανδρο Ωνάση μπροστά στο ρωσικό αεροσκάφος ΥΑΚ-40


ΕΘΝΟΣ:"Ανθρωπος της προσφοράς και της δημιουργίας, ο επίτιμος  ..Παύλος Ιωαννίδης του Ιδρύματος Ωνάση!"
Τό προσφοράς ...καλά ακούγεται...(με ξένα κόλλυβα..Ωνασέϊκα) το δημιουργίας...μάλλον καλαμπούριον, είναι ταυτόσημον εκείνου του συνεταίρου του στο Ίδρυμα... Παπαδημητρίου, που ουδέν ..συγκεκριμένο δημιούργησε, ως ώφειλε ως ανθρώπινο σκαρί... Ετερόφωτος ήταν κι αυτός! Γλάστρες του Ωνάση!


ΜΙΑ ΓΥΦΤΙΣΑ ...ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΩΝΑΣΗ!

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΓΛΥΨΙΜΟ ... ΤΟΥ "ΕΘΝΟΥΣ"... ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΟ ..ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ!-έβγαλε και βιβλιο ο πιλοτος... ΤΙ ΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ, υποτακτικός του Ωνάση, να αφηγηθεί; Δείτε έχει πλάκα:

Έχει πλάκα ...μα ποιος διάβασε το Βιβλίο αυτού του ΑΨΗΛΟΥ..λελέκι  ..Πωλ Ιωαννίδη, που επιβιώνει χάρις Ωνάση έως σήμερα; Να μας πει κάποιος!
Πιλότος καλός  ήταν... αλλά πόσα κονόμισε όταν ο Ωνάσης τον έβαλε στο κουρμπέτι του; Ξεκίνησε άφραγκος... Σήμερα πόση περιουσία έχει; ΄Οχι να μας το πει... Γιατί ..θα το πούμε εμείς! ΄Ετσι;  Δείτε όμως το γλυφτικό ρεπόρτάζ της φυλλάδας ΕΘΝΟΣ .. και μετά ...μπορεί και να καταλάβαιτε! Συνεχίζει τη..μαλακία το ΕΘΝΟΣ:
Παύλος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ- μιλάει στα Έπίκαιρα αναφορικά με την βιογραφία του που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη Και αν δεν είσαι, θα γίνεις
Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Παύλος Ι. Ιωαννίδης, ένα από τα δύο εναπομείναντα ισόβια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, που ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης όρισε, εξακολουθεί να διατηρεί στο ακέραιο τις ευαισθησίες του και να διαπνέεται από ακλόνητη διάθεση να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο.
Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που τον έκανε να προχωρήσει στην έκδοση της βιογραφίας του Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις…, ένα βιβλίο αληθινό μάθημα ζωής, που πρέπει να διαβαστεί από όλους, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη. Όχι για να καταγράψει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ούτως ή άλλως, διαδρομή της ζωής του, αλλά και γιατί μέσα από αυτή φωτίζονται σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. 

Τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, η άγνωστη ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού μετά τον Γοργοπόταμο, η αποτροπή της ανατίναξης από τους Γερμανούς του Φράγματος του Μαραθώνα, η γνωριμία και η σχέση του με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η φιλία του με τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα, η γέννηση, η γιγάντωση και η καταγγελία της σύμβασης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η ιστορία του Ιδρύματος Ωνάση και οι δικαστικές διαμάχες με τον Τιερί Ρουσέλ για τη διαχείριση της περιουσίας της ανήλικης Αθηνάς, όλα με την παράθεση στοιχείων, ντοκουμέντων – ακόμη και δικαστικών αποφάσεων. Επίσης, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει με πλήρη διαφάνεια τα όσα προηγήθηκαν, καθώς και όλα όσα συνόδευσαν την τελική απόφαση της δημιουργίας του Ωνάσειου Καρδιο χειρουργικού Κέντρου, που στη συνέχεια δωρήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση στο κράτος. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως το βιβλίο αποκαθιστά την αλήθεια αλλά και την απίστευτη ιστορία σχετικά με το πώς έγιναν τα πράγματα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικούς μόνο από τους σταθμούς της πολυκύμαντης ζωής του Παύλου Ιωαννίδη, μιας ζωής που είχε ως οδηγό της το πνεύμα της καλής πίστης, της συνεργασίας, της ειλικρινούς κατάθεσης στο συνάνθρωπο.ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ: ( Έτσι έ;) ...τοσο σοβαρές οι αρετές αυτές... ; 
Τις αρετές αυτές τις διείδε και τις ξεχώρισε από νωρίς ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Τον γνώρισε το 1956, ενώ το 1957 άρχισε να εργάζεται στην Ολυμπιακή Αεροπορία ως ένας από τους πλέον διαπρεπείς πιλότους της. Στη συνέχεια, έγινε κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, ενώ το 1971, με πρόταση του ίδιου του Ωνάση, έφτασε να γίνει γενικός διευθυντής της, τίτλος τον οποίο, ενώ άλλοι στη θέση του θα έσπευδαν να κατοχυρώσουν, εκείνος δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί.
Η εξαιρετική ικανότητα του Παύλου Ιωαννίδη στον αέρα αλλά και η αλύγιστη ανδρεία του και ο πατριωτισμός του είχαν φανεί από νωρίς. Πέρα από τα ανδραγαθήματά του κατά τη διάρκεια της Αντίστασης αλλά και τις αληθινά επικίνδυνες αποστολές που έφερε εις πέρας, καθώς και τις αντιξοότητες που τον περίμεναν στους αιθέρες, σε ηλικία μόλις 25 ετών ήταν ήδη κυβερνήτης αεροπλάνου, κάτι πρωτόγνωρο στην πολιτική αεροπορία. Ένα ακόμα ισχυρό δείγμα του χαρακτήρα του Παύλου Ιωαννίδη είναι ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Σύλβια Αποστολίδου είχαν το σθένος να επιστρέψουν στους Άγγλους τα παράσημα ανδρείας που τους είχαν δοθεί για τη δράση τους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από το βασιλιά Γεώργιο τον ΣΤ΄ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τα τιμητικά διπλώματα από το στρατάρχη λόρδο Αλεξάντερ στις 10 Μαΐου του 1956, ημέρα απαγχονισμού των αγωνιστών της ΕΟΚΑ Καραολή και Δημη τρίου, συνοδεύοντάς τα μάλιστα με μια επικριτική επιστολή προς τον Άγγλο πρέσβη Τσαρλς Πικ στην Αθήνα.-Σ.Σ. αυτή η πράξη σίγουρα είναι σημαντική.Γι αυτό και την υπογραμμίζουμε.. Ξλερουμε όντως πόσο τον συμπαθούσε ο Ωνασης.. οχί δεν πρόκειται να τον αποκαθηλώσουμε ... Αλλά ενιστάμεθα κάθετα για την αποκαθήλωση, απογύμνωση του Ωνασέϊκου!,,, επί προεδρίας Παπαδημητρίου. Αυτό ο ..άκαμπτος πιλότος Ιωαννίδης δεν το βλέπει; Γιατί ποιεί την νύσσα και συνεργεί σε ανουσιουργηματα;
Κοιτάξτε πιο κάτω γλύψιμο:
Η άκαμπτη αφοσίωση που επέδειξε όλα τα χρόνια της παραμονής του στην Ολυμπιακή Αεροπορία, η απαράμιλλη συνέπειά του, ο υψηλός επαγγελματισμός του, έκαναν τον «δύσκολο» Αριστοτέλη Ωνάση να εμπιστευτεί απόλυτα τον Παύλο Ιωαννίδη και να τον ρωτά συχνά όχι μόνο για θέματα που είχαν σχέση με την εταιρεία, αλλά και για θέματα των δύο παιδιών του. Μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που του είχε πει ήταν: «Έχεις ένα διαβατήριο από τον Θεό. Να έχεις θάρρος. Φρόντισε να μην το χάσεις ποτέ». Κι εκείνος είχε απαντήσει τότε με σιγουριά: «Μην ανησυχείτε, κύριε Ωνάση, με αυτό γεννήθηκα και με αυτό θα πεθάνω...».
Διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις... και κοιτάζοντας το εξώφυλλό του, όπου ο Παύλος Ιωαννίδης εικονίζεται να βηματίζει δίπλα στον Αριστοτέλη Ωνάση, θεωρείς πως την παραπάνω φράση είχε απευθύνει ο μεγιστάνας στο στέλεχος της εταιρείας του. Όμως κάθε άλλο παρά έτσι είναι, καθώς διαβάζοντας το βιβλίο ανακαλύπτεις σε κάποια από τις σελίδες του πως το «Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις...» δεν ήταν παρά μια φράση που είχε πει μια απλή γυναίκα που επέμενε να πει το φλιτζάνι στον Παύλο Ιωαννίδη παρά τη θέλησή του. Αυτή, με πολύ σοβαρό ύφος, του είπε ότι είναι αεροπόρος, ενώ εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι δεν είναι. Αυτή επέμεινε πεισματικά. Το ίδιο έκανε κι εκείνος. Οπότε αυτή, εκνευρισμένη πλέον, του είπε: «Καλά! Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις». Η γυναίκα, αν κι εκείνος δεν ενδιαφερόταν να μάθει τα μελλούμενα, είχε προβλέψει ότι θα γινόταν αεροπόρος σε μια στιγμή που εκείνος όχι μόνο δεν είχε φανταστεί κάτι τέτοιο, αλλά είχε βάλει πλώρη για το ναυτικό, καθώς λάτρευε με πάθος τη θάλασσα.

Κύριε Ιωαννίδη, αυτή η φράση σάς χαρακτήρισε τόσο πολύ, ώστε την κάνατε τίτλο του βιβλίου σας;
Ναι, βέβαια. Η πραγματοποίηση της φράσης-πρόβλεψης της γυναίκας εκείνης αποτέλεσε το μοναδικό συνδετικό κρίκο με όλη τη μετέπειτα πορεία της ζωής μου.

Τι σας έκανε να θελήσετε να εκδώσετε τη βιογραφία σας;
Συχνά φίλοι και γνωστοί μού έλεγαν ότι δεν θα έπρεπε αυτή την ενδιαφέρουσα πορεία που μου χάρισε η ζωή να την πάρω μαζί μου φεύγοντας και με παρότρυναν να γράψω τη βιογραφία μου, κάτι στο οποίο ήμουν αντίθετος. Όπως γράφω και στο βιβλίο, στο σχολείο δεν μπορούσα να γράψω ούτε μία έκθεση. Αναρωτιόμουν, λοιπόν, πώς θα τα καταφέρω να γράψω βιβλίο. Από την άλλη, είχα πολύ ισχυρό μνημονικό. Ως προς την παράθεση στοιχείων δεν θα υπήρχε, δηλαδή, κανένα πρόβλημα. Αναφέρομαι συχνά στο βιβλίο σε ιστορικά γεγονότα, σε περιστατικά τα οποία έζησα και στα οποία συμμετείχα, χωρίς να ανατρέξω σε αρχεία. Δεν χρειάστηκε να πάρω πληροφορίες ή να κάνω ιστορική μελέτη. Πρόκειται για προσωπικά μου βιώματα. Αποφάσισα να γράψω για να καταθέσω ορισμένα ιστορικά γεγονότα και αλήθειες που είναι ελάχιστα γνωστές ή και καθόλου. Αλήθειες που αφορούν τον Ωνάση, τη Χριστίνα, τον Αλέξανδρο, την Ολυμπιακή, την περίοδο της Χούντας, τη διαθήκη, το Ίδρυμα, την ανήλικη Αθηνά και τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ. Άλλωστε, μετά το θάνατο του Στέλιου Παπαδημητρίου, ήμουν το αρχαιότερο στέλεχος της Ολυμπιακής του Ωνάση και του Ιδρύματος. Όλοι μου έλεγαν: «Αν είναι να γραφτεί κάτι, εσύ είσαι αυτός που θα πρέπει να το γράψει». Έτσι το αποφάσισα...

Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Αριστοτέλη Ωνάση;
Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το θάρρος. Θάρρος στην προσωπική και κοινωνική του ζωή, καθώς και στις επιχειρηματικές του επιδιώξεις. Είχε, επίσης, τρομερή διαίσθηση για τους ανθρώπους και όχι μόνο. Ήταν απλός, καταδεκτικός και μπορούσε να σταθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο κι έκανε το συνομιλητή του να αισθάνεται από την πρώτη στιγμή πολύ άνετα μαζί του, αδιαφόρως χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας, οικονομικού ή μορφωτικού επίπεδο. Με μία λέξη, ήταν χαρισματικός.
Το 1967 είχατε μια συνάντηση μαζί του, στην οποία του εκφράσατε ξεκάθαρα τη γνώμη σας, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «έχετε στελέχη όχι για να συμφωνούν πάντα μαζί σας, αλλά για να σας λένε ελεύθερα τη γνώμη τους». Πιστεύετε ότι ο Ωνάσης εκτίμησε την ειλικρίνειά σας και ήθελε τα στελέχη του να είναι έτσι;
Ο Ωνάσης ήταν άνθρωπος του οποίου την εμπιστοσύνη δεν αποκτούσες εύκολα. Καταρχάς, έπρεπε να βεβαιωθεί για την ειλικρίνεια, την τιμιότητα και την καλώς εννοούμενη αφοσίωσή σου. Ότι αντέχεις ακόμα και στις πιέσεις και στις δύσκολες στιγμές. Πέραν αυτού, εκτιμούσε γενικότερα τη συμπεριφορά σου και το θάρρος της γνώμης σου. Ο Ωνάσης έδινε μεγάλη σημασία στα ανωτέρω χαρακτηριστικά. «Την ικανότητα μπορείς να τη βρεις και να την αγοράσεις. Η αφοσίωση, η τιμιότητα και ο καλός χαρακτήρας όμως δεν αγοράζονται. Είτε τα έχεις είτε όχι», έτσι έλεγε ο ίδιος.
Βρεθήκατε σ’ ένα περιβάλλον αμύθητου πλούτου, ωστόσο ποτέ δεν κάνατε κάτι με γνώμονα το προσωπικό όφελος και το κέρδος. Ποια είναι η άποψή σας και η σχέση σας με το χρήμα;
Ποτέ δεν έδωσα μεγάλη σημασία στα χρήματα. Η αντίληψη που μετράει τον άνθρωπο με ευρώ και δολάρια με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει δούλοι του χρήματος και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το τελευταίο κοστούμι που θα φορέσουν δεν έχει τσέπες. Άλλωστε, ο πλούτος δεν είναι διαβατήριο για την ευτυχία. Είναι μια μορφή δέσμευσης, ενώ επίσης μπορεί να διαφθείρει τον άνθρωπο και να τον κάνει αλαζόνα. Βέβαια, δεν είναι έγκλημα το να πλουτίσει κανείς με την εργασία του. Κάθε άλλο. Αλλά με τίμια εργασία και όχι εις βάρος των συνανθρώπων του. Αυτοί όμως που έχουν κάνει μεγάλες περιουσίες θα πρέπει να ενδιαφερθούν για τους αδύναμους και να κάνουν κοινωφελή έργα μόνοι ή μαζί με άλλους στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και ειδικότερα για άτομα της πρώτης και τρίτης ηλικίας, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Συμβάλατε ιδιαίτερα στη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθώς διαδραματίσατε ρόλο στο να ξεπεραστούν εμπόδια, δυσκολίες και τριβές που είχατε με το κράτος. Ποιος ήταν ο λόγος που το κράτος έβαζε φρένο στη δημιουργία του Ωνάσειου;
Πιστεύω, από δογματισμό. Δεν ήθελαν το όνομα του Ωνάση γραμμένο στην πρόσοψη του νοσοκομείου! Τον θεωρούσαν άνθρωπο του κεφαλαίου, υπό την κακή έννοια. Έδειξαν λαϊκισμό, κρύβοντας τα αληθινά τους ελατήρια. Είναι ευκολότερο να κερδίσεις χρήματα, ενώ, αντίθετα, είναι πολύ δύσκολο να τα διαθέσεις για κοινωφελή έργα και μάλιστα για τον ελληνικό λαό. Το βιβλίο φωτίζει τα πράγματα ακριβώς όπως έγιναν. Ο Γεώργιος Γεννηματάς, προς τιμήν του, είχε παραδεχτεί στην τελευταία μας συνάντηση, στα μέσα Απριλίου του 1986, ότι «στην αρχή ήμασταν πολύ δογματικοί».
Εσείς, μάλιστα, είχατε καταφέρει να κάμψετε την κυβερνητική αδιαφορία και να επαναφέρετε το θέμα στον υφυπουργό Υγείας. Πώς έγινε η προσέγγιση;
Η ιστορία της ανέγερσης του νοσοκομείου, καθώς και το αίτημα επέκτασής του τον Ιούνιο του 1994, είναι πράγματι μεγάλη, απίστευτη και απαράδεκτη. Στο βιβλίο περιγράφεται σε 15 σελίδες και αξίζει να τη διαβάσει κανείς. Τότε μόνο θα αντιληφθεί την περιπετειώδη διαδρομή αυτής της θλιβερής ιστορίας, με την ανέλπιστη τελική κατάληξη. Επειδή το Ίδρυμα δέχτηκε κάποιες κατηγορίες για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του και ειδικότερα για το πώς έγινε η εισαγωγή των παιδιών των παλαιότερων μελών, θα θέλατε να μας πείτε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των νέων μελών του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση;
Μας έχει, πράγματι, κατηγορήσει ο κόσμος. Έχουν πει, για παράδειγμα, «Τι νόμιζαν ότι μοιράζουν; Κάποιο οικόπεδο δικό τους και το έδωσαν στα παιδιά τους;». Πράγματι, αυτό είναι κακόηχο. Ναι, αλλά δεν μπήκαν τυχαία ούτε τους προτείναμε εμείς. Το πνεύμα και το σύστημα του Ωνάση ήταν ότι προτιμούσε τα στελέχη του να προέρχονται μέσα από την εταιρεία. Ο γιος του Στέλιου Παπαδημητρίου, ο Αντώνης, ήταν και είναι ένας καλός δικηγόρος. Σπούδασε στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα, εξασκούσε τη δικηγορία και τελικά η ίδια η Χριστίνα τού πρότεινε να έρθει στο Ίδρυμα. Ο γιος ο δικός μου είχε τελειώσει οικονομικό πανεπιστήμιο, είχε εκπαιδευτεί ως αεροπόρος στην Οξφόρδη και πετούσε ως κυβερνήτης στην Ολυμπιακή όταν η Χριστίνα τού πρότεινε να εργαστεί στο Ίδρυμα. Αποδέχτηκε την πρότασή της δύο χρόνια αργότερα. Επελέγησαν δηλαδή για το ΔΣ του Ιδρύματος πρόσωπα που είχαν ήδη εργαστεί στην εταιρεία, και όχι μόνο τα δικά μας παιδιά, και μάλιστα μετά από πρόταση της ίδιας της Χριστίνας.
Υπήρχε και ένα συναισθηματικό δέσιμο των παιδιών που οι γονείς τους ήταν ήδη μέλη με το Ίδρυμα και την οικογένεια Ωνάση;
Ακριβώς, κι αυτό ήταν ένα ακόμα πλεονέκτημα για την επιλογή τους. Τα συνέδεε ένας συναισθηματικός λώρος με το περιβάλλον και τους ανθρώπους με τους οποίους εργαζόταν ο πατέρας τους, ακόμα και μέσα από τις συζητήσεις που επί χρόνια άκουγαν στο σπίτι τους. Τα τηλέφωνα στα σπίτια των στελεχών χτυπούσαν στις δύο ή στις τρεις τα ξημερώματα και μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Ωνάσης ή αργότερα η Χριστίνα. Τύχαινε συχνά να είναι τα παιδιά μας που σήκωναν το τηλέφωνο και μας φώναζαν και την άλλη μέρα καμάρωναν στο σχολείο: «Χθες μίλησα στο τηλέφωνο με τον κ. Ωνάση» ή «με την κυρία Χριστίνα». Με αυτό το «ωνασαίικο» σκεπτικό επελέγησαν να δουλέψουν για το Ίδρυμα τρία άτομα που η ίδια η Χριστίνα τούς το πρότεινε, προκειμένου να αποδείξουν και εμπράκτως ότι είχαν τα απαιτούμενα προσόντα και χαρακτηριστικά. Ήταν ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο Ιωάννης Π. Ιωαννίδης και ο Γιώργος Α. Ζαμπέλας.
Εξακολουθείτε να είστε πολύ ενεργός, πολύ άξιος και καθημερινά στο Ίδρυμα Ωνάση. Σήμερα τι σκέφτεστε, τι ονειρεύεστε, τι προσδοκάτε;
Έχω φτάσει 86 ετών. Θα αναρωτιέστε γιατί δεν κάθομαι σπίτι μου... Εφόσον ο Ωνάσης με τίμησε με τη διαθήκη του και με όρισε ισόβιο μέλος του Ιδρύματος, θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όσο με κρατάν τα πόδια μου κι όσο δουλεύει το μυαλό μου, να είμαι παρών στο Ίδρυμα, να βοη θώ και να τιμώ τη μνήμη του. Διότι, πράγματι, αυτή τη στιγμή εκείνο που κρατάει ζωντανό το όνομα του Ωνάση είναι το Ίδρυμα με τις δραστηριότητες και τα κοινωφελή του έργα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, μετά που έχασε το παιδί του, τον διάδοχό του, έδειξε την ανθρωπιά του αποδίδοντας τα μισά απ’ όσα κέρδισε στη ζωή του στο κοινωνικό σύνολο με όσα έγραψε στη διαθήκη του και με τη δημιουργία του Ιδρύματος.

Γράφετε στο βιβλίο σας ότι «οι μεγαλύτερες ικανοποιήσεις στη ζωή είναι αυτές της δημιουργίας και της προσφοράς». Η ζωή σας στηρίχτηκε σε αυτούς τους άξονες. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι θα λέγατε;
Καταρχάς, προσέφερα όσο περισσότερο μπο- ρούσα στη δουλειά μου. Στην εκπαίδευση στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στη ναυτιλία, στα κοινωφελή έργα και στις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Όσες φορές μπορώ να βοηθήσω κάποιον συνάνθρωπό μου το κάνω. Δεν είμαι τέλειος, θα ήταν γελοίο να ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Όλοι κάνουμε λάθη στη ζωή μας. Αρκεί να μην είναι εσκεμμένα για να βλάψουμε κάποιον άλλο. Τα λάθη γίνονται μαθήματα κι εκείνο που προσπαθείς είναι να μην τα επαναλάβεις. Έτσι, ώστε, όταν φτάσεις προς το τέλος, να παίξεις το βίντεο της ζωής σου και να μην ντρέπεσαι γι’ αυτό που θα δεις. Είναι μεγάλη επιτυχία για όποιον μπορεί να το καταφέρει αυτό. Προσπάθησα κι εγώ σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν ντρέπομαι για τον εαυτό μου, για όσα έκανα. Το αντίθετο μάλιστα. Θα έλεγα ότι είμαι υπερήφανος για τη διαδρομή μου, καθώς και για το ότι στάθηκα όρθιος, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισα πολλές φορές. Προσωπικά, ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε υγεία, θάρρος και ψυχική αντοχή να διανύσω μια τόσο ενδιαφέρουσα πορεία δημιουργίας και προσφοράς.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 30/12/10 
Εμείς πια τι να πούμε ... ; ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΣ Γι αυτό και τον καπέλωσε ο σατανικός δικηγοράκος από την Αλεξάνδρεια... και τον έβαλε σε ρόλο.. υποτακτικού, τον μόνο ρόλο που ήξερε στη λαμπρή ζωή του... Τον έφερε τούμπα και οι Παπαδημητρίου κάνουν πια κουμάντο καταλυτικό στο χωράφι του Ωναση ..όπου χορεύουν καρσιλαμά , χωρίς να δίνουν σε κανέναν λογαριασμό!
-

Κι άλλα για Παπαδημητρίου Στέλιου
Απολογισμός μιας μεστής ζωής

spacerΣτην τελετή θεμελίωσης της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών τον Aπρίλιο του 2004. H υπό ανέγερση Στέγη ήταν το τελευταίο μεγάλο έργο που εμπνεύστηκε ο Στέλιος Παπαδημητρίου.
spacer
Στην τελετή θεμελίωσης της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών τον Aπρίλιο του 2004. H υπό ανέγερση Στέγη ήταν το τελευταίο μεγάλο έργο που εμπνεύστηκε ο Στέλιος Παπαδημητρίου.
spacer
O Στέλιος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1930. Φοίτησε στην Τοσιτσαία Δημοτική Σχολή Αρρένων και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Tο 1953 πήρε το πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας.
Το 1954 γνωρίστηκε με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος του ανέθεσε τη νομική κάλυψη του προγράμματος μεταφοράς του συνόλου του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, που επεδίωκε εκείνη την εποχή. Για τον σκοπό αυτό, από το 1954 έως το 1960 εγκαταστάθηκε στη Σαουδική Αραβία και συμμετείχε στη σύνταξη σημαντικών νομοθετημάτων του σαουδαραβικού δικαίου, στον τομέα της ναυτιλίας.
O Στέλιος Παπαδημητρίου στην τελετή Bράβευσης του Iδρύματος και του ιδίου από τον Σύνδεσμο Eλληνο-Aιγυπτιακής Φιλίας στην Παλαιά Bουλή τον Φεβρουάριο του 2005spacer
spacer
O Στέλιος Παπαδημητρίου στην τελετή Bράβευσης του Iδρύματος και του ιδίου από τον Σύνδεσμο Eλληνο-Aιγυπτιακής Φιλίας στην Παλαιά Bουλή τον Φεβρουάριο του 2005
spacer
Το 1960 επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου άσκησε ελεύθερη δικηγορία σε σημαντικό δικηγορικό γραφείο, ειδικευμένο σε ναυτιλιακές υποθέσεις. Το 1966 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, πέτυχε, μετά από εξετάσεις, την αναγνώριση της ισοτιμίας του πτυχίου του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενεγράφη μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Από το 1967 άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου και από το 1977 συνεργάστηκε με τον γιο του Αντώνη Παπαδημητρίου στο δικηγορικό γραφείο «Σ. και Α. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες».
Ανάμεσα στον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Στέλιο Παπαδημητρίου αναπτύχθηκε ένας ισχυρός επαγγελματικός και φιλικός δεσμός, ο οποίος κράτησε έως το τέλος της ζωής του Ωνάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1970, όταν ο Στέλιος Παπαδημητρίου ήταν μόλις σαράντα ετών, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εκτιμώντας το ήθος αλλά και την επαγγελματική δεινότητά του, τον τοποθέτησε, μεταξύ άλλων, Νομικό Σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Πρόεδρο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ιδιωτικής του Τραπέζης, Banque de Depôts, στη Γενεύη. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τους Παύλο Ιωαννίδη, Απόστολο Ζαμπέλα και Παρασκευά Ιωαννίδη –τότε στελέχη της Ολυμπιακής–, με τους οποίους τον συνέδεσε αδελφική φιλία. Λίγο αργότερα, ο Ωνάσης του ανέθεσε τη γενική διεύθυνση του στόλου του, που αποτελείτο από 70 πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια.
spacerO Aριστοτέλης Ωνάσης με τον νεαρό Στέλιο Παπαδημητρίου στη Σαουδική Aραβία το 1954
spacer
O Aριστοτέλης Ωνάσης με τον νεαρό Στέλιο Παπαδημητρίου στη Σαουδική Aραβία το 1954
spacer
Παράλληλα με την επαγγελματική του ενασχόληση με τον Όμιλο Ωνάση, ο Στέλιος Παπαδημητρίου άσκησε ανεξάρτητη δικηγορία και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους χειριστές περίπλοκων εμπορικών, ναυτιλιακών αλλά και αστικών υποθέσεων.
Ο Ωνάσης του ανέθεσε την επαγγελματική κατάρτιση του γιου του Αλέξανδρου, ο οποίος τον θεωρούσε έως το τέλος της ζωής του δάσκαλο. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, ο Ωνάσης επέλεξε τον Στέλιο Παπαδημητρίου να υπερασπίζεται και να συμβουλεύει την κόρη του Χριστίνα, μαζί με τον Παύλο Ιωαννίδη.
Με τους στενούς συνεργάτες και επιστήθιους φίλους του Απόστολο Ζαμπέλα και Παύλο Ιωαννίδη, επίτιμους Αντιπροέδρους σήμερα του Iδρύματος Ωνάσηspacer
spacer
Με τους στενούς συνεργάτες και επιστήθιους φίλους του Απόστολο Ζαμπέλα και Παύλο Ιωαννίδη, επίτιμους Αντιπροέδρους σήμερα του Iδρύματος Ωνάση
spacer
Ο Στέλιος Παπαδημητρίου επιμελήθηκε τη σύνταξη της διαθήκης του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση με βάση τις εντολές του. Ο Ωνάσης τον ορίζει ως έναν από τους πέντε εκτελεστές της διαθήκης του, με την οποία αφήνει τη μισή περιουσία του στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, στη μνήμη του γιου του. Η διαθήκη του Ωνάση τον ορίζει επίσης ως ένα από τα 15 πρώτα και ισόβια μέλη του Ιδρύματος.
Με πρώτη Πρόεδρο τη Χριστίνα Ωνάση, ο Στέλιος Παπαδημητρίου υπηρέτησε το Ίδρυμα αρχικά από τη θέση του Γενικού Γραμματέως, στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρός του και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ταυτοχρόνως εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Holding Εταιρείας, η οποία ελέγχει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιδρύματος.
spacerΜαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ.κ. Γιώργο Ζαμπέλα, Παύλο Ιωαννίδη, Αντώνη Παπαδημητρίου και Γιάννη Ιωαννίδη, κατά την επίσκεψή τους στο δεξαμενόπλοιο Olympic Future στις 13 Ιανουαρίου 2005.
spacer
Μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ.κ. Γιώργο Ζαμπέλα, Παύλο Ιωαννίδη, Αντώνη Παπαδημητρίου και Γιάννη Ιωαννίδη, κατά την επίσκεψή τους στο δεξαμενόπλοιο Olympic Future στις 13 Ιανουαρίου 2005.
spacer
Μετά τον θάνατο της Χριστίνας, το 1988, εξελέγη Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Ιδρύματος και στη συνέχεια Πρόεδρος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος. Με τη διαθήκη της η Χριστίνα τον όρισε μέλος της πενταμελούς επιτροπής η οποία διαχειρίστηκε την περιουσία της κόρης της, Αθηνάς Ρουσέλ, από το 1988 έως το 1999.
Επί προεδρίας του, το επιχειρηματικό Ίδρυμα πολλαπλασίασε το αρχικό κεφάλαιο, το οποίο είχε αφήσει στη διαθήκη του ο Ωνάσης.

O Στέλιος Παπαδημητρίου στην τελετή παράδοσης της δωρεάς του συστήματος τεχνολογικής αναβαθμίσεως των υπηρεσιών της EΛEΠAΠ τον Mάιο του 2004.spacer
spacer
O Στέλιος Παπαδημητρίου στην τελετή παράδοσης της δωρεάς του συστήματος τεχνολογικής αναβαθμίσεως των υπηρεσιών της EΛEΠAΠ τον Mάιο του 2004.
spacer
Την 1η Ιουλίου του 2005, ο Στέλιος Παπαδημητρίου –όπως και τα άλλα δύο ισόβια μέλη του Δ.Σ., Παύλος Ιωαννίδης και Απόστολος Ζαμπέλας– αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Προεδρία του Ιδρύματος, για να τους διαδεχθεί η νεότερη γενιά, η οποία εξελέγη παμψηφεί από το δεκαπενταμελές Δ.Σ. Παρέμειναν, φυσικά, ως ισόβια μέλη του Ιδρύματος. Το Δ.Σ. σε ένδειξη αναγνώρισης των πολύτιμων υπηρεσιών του προς το Ίδρυμα αλλά και τον Όμιλο Επιχειρήσεων Ωνάση, τίμησε τον Στέλιο Παπαδημητρίου με τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου.
Από το 1953 ήταν παντρεμένος με τη φιλόλογο Αλεξάνδρα Κρασάρη, με την οποία απέκτησε τρεις γιους: τον Αντώνη, δικηγόρο και σημερινό πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, τον Γιώργο, πολιτικό μηχανικό και τον Δημήτρη, συνθέτη και διευθυντή ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΟΥ- ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΕΔΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, LIECHTENSTEIN
27 Städtle str., Vaduz, FL 9490, LIECHTENSTEIN
Τηλ: +423 23 50220
Fax: +423 23 50221
Ηλ. Διεύθυνση: contact.asof@adon.li


ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, ΑΘΗΝΑ
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
Αισχίνου 7, 105 58 Αθήνα
Τηλ: +30 210 37 13 000
Fax: +30 210 37 13 013
Ηλ. Διεύθυνση: info.contact@onassis.gr

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 117 45 Αθήνα
Εισιτήρια:+30 210 900 5 800,
Διοίκηση: +30 2130 1 78000
Ιστοσελίδα: www.sgt.gr
Ηλ. Διεύθυνση:info@sgt.gr


ΘΥΓΑΤΡΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ (ΗΠΑ)
645 Fifth Avenue, Suite 304, New York, Ν.Υ. 10022-5910, ΗΠΑ
Τηλ: +1 212 486 44 48
Fax: +1 212 486 47 44
Ιστοσελίδα: www.onassisusa.org:
Ηλ. Διεύθυνση: info@onassisusa.org,info@sgt.gr ,ntact@olyship.com ,

management@onassis.gr,
fph@onassis.gr 

OLYMPIC SHIPPING & MANAGEMENT SA, ΑΘΗΝΑ
Ζεφύρου 8, 175 61 Π. Φάληρο
Τηλ: +30 210 94 98 111
Fax: +30 210 94 98 198
Ιστοσελίδα: www.olyship.com
Ηλ. Διεύθυνση: contact@olyship.com


OLYMPIC AGENCIES (UK) LTD, ΛΟΝΔΙΝΟ
Nash House St. George Street London W1S 2FQ, UNITED KINGDOM
Τηλ: +44 207 86 26 800
Fax: +44 207 86 26 861


ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Αισχίνου 4, 105 58 Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας.-Υποτροφίες Εξωτερικού:
+30 210 37 13 052, +30 210 37 13 053, +30 210 37 13 054
Fax: +30 210 33 15 913
Ηλ. Διεύθυνση: fph@onassis.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας-Υποτροφίες Εσωτερικού, Υποτροφίες Ειδικού Προγράμματος Ομίλου Ωνάση:
+30 210 37 13 055, +030 210 37 13 056, +30 210 37 13 057
Fax: +30 210 33 15 913
Ηλ. Διεύθυνση: fph@onassis.gr


ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
Αισχίνου 7, 105 58 Αθήνα
Τηλ: +30 210 37 13 018, +30 210 37 13 020
Fax: +30 210 37 13 013
Ηλ. Διεύθυνση: ffp@onassis.gr


ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΩΝΑΣΗ
Αισχίνου 7, 105 58 Αθήνα
Τηλ: +30 210 37 13 018, +30 210 37 13 020
Fax: +30 210 37 13 013
Ηλ. Διεύθυνση: management@onassis.gr,

fph@onassis.gr 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Aισχίνου 4, 105 58 Aθήνα
Τηλ: +30 210 37 13 000
Fax: +30 210 37 13 013 με την ένδειξη: Προς τον Σύνδεσμο Yποτρόφων
Ηλ. Διεύθυνση:scholars.association@onassis.gr


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Αισχίνου 7, 105 58 Αθήνα
Τηλ: +30 210 37 13 000
Fax: +30 210 37 13 013
Ηλ. διεύθυνση: info@onassislibrary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου