Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Ο γκομενος της Ρενούλας... της Δούρου καλέ... "έβγαλε στο σφυρί" και το ασφαλιστικό ταμείο της  ΕΥΔΑΠ... σαφώς για την ... ψυχή της μανούλας του!

Αν δεν διαλύσουν τελείως την Ελλάδα, μην περιμένετε να φύγουν τα αριστερά φασιστόμουτρα... ανάθεμα τους ραγιάδες που τους ψήφισαν...



Η συμμετοχή ΤΣΜΕΔΕ και ΕΥΔΑΠ στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής προκάλεσε την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από Σταϊκούρα, Κεφαλογιάννη, Καραμανλή

Ερώτηση για τη συμμετοχή ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών εταιρειών - ΔΕΚΟ στην ανακεφαλαιοποίηση των μη - συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατέθεσαν στη Βουλή ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπεύθυνος του τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής.

Ειδικότερα όπως αναφέρουν, όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των μη-συστημικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Αττικής και οι συνεταιριστικές τράπεζες, εγείρονται επιπλέον, πρόσθετα ερωτήματα και υφίστανται, ακόμη, εκκρεμότητες.

Ενδεικτικά, στην Τράπεζα Αττικής, τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, εξακολουθούν να υπολείπονται του κεφαλαιακού ελλείμματος που υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδος υπό το δυσμενές σενάριο στην άσκηση που διεξήγαγε.

Κεφάλαια τα οποία, μέχρι σήμερα, αντλήθηκαν, κυρίως, από το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο συμμετέχει για πολλοστή φορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, έχοντας ήδη καταγράψει τεράστια ζημία από την τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας σε σχέση με την αρχική αξία της συμμετοχής του.

Κεφάλαια, όμως, τα οποία αντλήθηκαν και από άλλους φορείς, όπως είναι, ενδεικτικά, η ΕΥΔΑΠ.

Χωρίς να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ποιοί άλλοι φορείς του Δημοσίου, για ποιό λόγο και με ποιές διαδικασίες συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση τόσο της Τράπεζας Αττικής όσο και των συνεταιριστικών τραπεζών.

Σημειωτέον ότι θέμα εγείρεται λόγω της συμμετοχής μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ στην ανακεφαλαιοποιηση. Κατόπιν αυτών τα στελέχη της ΝΔ θέτουν τα εξής ερωτήματα προς τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας:

1ον Ποιά ασφαλιστικά ταμεία και ποιές κρατικές εταιρείες / ΔΕΚΟ συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των μη-συστημικών τραπεζών; Με πόσα κεφάλαια;

2ον. Ποιές διαδικασίες ακολουθήθηκαν προκειμένου να αποφασιστεί αυτοί οι φορείς να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης; Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση του ΔΣ των εταιρειών για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν μέσω της συμμετοχής τους στις εν λόγω αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των μη συστημικών τραπεζών;

3ον. Σε ποια τιμή πραγματοποιήθηκε η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής; Ποια ήταν η τιμή της μετοχής την αντίστοιχη περίοδο;

4ον. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών της Τράπεζας Αττικής, ποιό το κόστος σήμερα για τους φορείς του Δημοσίου, από τη συγκεκριμένη επένδυση;

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια για τη διαδικασία είναι ή επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις μη συστημικές τράπεζες εποπτική αρχή είναι η Τράπεζα της Ελλάδος (και όχι το ΤΧΣ), άρα μένει να φανεί πως θα αντιμετωπίσει και ο Γιάννης Στουρνάρας ενδεχόμενα ζητήματα που θα προκύψουν.

Ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών εφέρετο να έχει ενστάσεις για την πολιτική που ακολουθούσε η προηγούμενη διοίκηση της ΤτΕ όσον αφορά στο παράλληλο τραπεζικό σύστημα, καθώς ειχε θέσει αυστηρούς όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικων τραπεζών.

Για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα πάντως έχει μιλήσει κατ επανάληψη στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δεχόμενος τα πυρά της αντιπολίτευσης. Ο κ.Δραγασάκης είχε τότε απαντήσει ότι οι αντιδράσεις υπήρξαν γιατί ενόχλησε η προοπτική δημιουργίας ενός συστήματος με εναλλακτικά αναπτυξιακά κριτήρια που δεν θα βασίζεται μόνο στην κερδοσκοπική λειτουργία.

Πηγή  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου