Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016


nea-taksi-pragmaton
Άρθρο του Κίσινγκερ για την νέα τάξη πραγμάτων! Είμαστε στο πάρα ένα για πυρηνική σύγκρουση;

Άρθρο του Κίσινγκερ για την νέα τάξη πραγμάτων που προωθούν οι ΗΠΑ ερχόμενες σε σύγκρουση με την Ρωσία.
Την Τετάρτη, ο γνωστός πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ και Προεδρικός σύμβουλος Χένρι Κίσινγκερ ταξίδεψε στην Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για έναν «φιλικό διάλογο», αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Σχολιάζοντας την συνάντηση αυτή , το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, υπενθύμισε ότι κατά την διάρκεια 6 ετών, ο Κίσινγκερ πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Πούτιν μάλιστα τόνισε ότι η Μόσχα δίνει πάντα μεγάλη προσοχή στις απόψεις του πρωην Αμερικανού πολιτικού, και τον αποκαλεί «έναν παγκόσμιας κλάσης πολιτικό».
Ο ίδιος χαιρετίστηκε από τον Β. Πούτιν ως ένας «παλιός φίλος». Ο Κίσινγκερ την επομένη ακριβώς ημέρα δημοσίευσε ένα άρθρο περιγράφοντας το όραμά του για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Ουάσιγκτον από το γνωστό γεωπολιτικό περιοδικό εξωτερικής πολιτικής National Interest , ο Κίσινγκερ τόνισε ότι για την παγκόσμια σταθερότητα στις παγκόσμιες υποθέσεις, «η Ρωσία θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως ένα ουσιαστικό στοιχείο της νέας παγκόσμιας ισορροπίας.»
«Από το 2007 έως το 2009», υπενθύμισε ο Κίσινγκερ ο Γεβγιένι Πριμακόφ αντιπροσώπευε την ρωσική ειδική ομάδα που αποτελούνταν από πρώην υπουργούς, υψηλόβαθμα στελέχη και στρατιωτικούς ε.α, και μαζί με την αντίστοιχη αμερικανική, συναντούνταν για να επιλύσουν όλα τα παγκόσμια ζητήματα.
Ο σκοπός της μικτής ρωσο-αμερικανικής ειδικής επιτροπής ήταν να διευκολυνθούν όλες οι πτυχές των σχέσεων των δύο χωρών και να εξεταστούν όλες οι ευκαιρίες για από κοινού προσεγγίσεις σε όλα τα παγκόσμια ζητήματα.
Στην Αμερική, η επιτροπή αυτή περιγράφονταν ως «ομάδα Track II», και ήταν διακομματική ( Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) «ενθαρρύνοντας » τον Λευκό Οίκο σε όλα τα παγκόσμια ζητήματα σε σχέση με την Ρωσία.
«Η Επιτροπή δεν διαπραγματεύονταν σε καμία περίπτωση εξ ονόματός της κυβέρνησης των ΗΠΑ . Εμείς εναλλάσσαμε συναντήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες «μεταφέροντας απόψεις», αναφέρει ο Κίσινγκερ.
Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν κατείχαν υπεύθυνες θέσεις κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κατά την διάρκεια περιόδων έντασης, όλοι υποστηρίζαμε το εθνικό συμφέρον της χώρας μας , αυτό είναι κατανοητό.
Αλλά μάθαμε μέσα από την τεράστια εμπειρία μας τους κινδύνους της νέας τεχνολογίας που απειλεί την πολιτισμένη ζωή και η οποία εξελίσσεται σε μια κατεύθυνση που θα οδηγήσει σε κρίση, και ενδέχεται να διακόψει κάθε οργανωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα [ πυρηνικός πόλεμος ]. Αναταραχές άλλωστε έχουν αρχίσει να διαγράφονται σε όλο τον κόσμο, και οι οποίες μεγεθύνονται από τις διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες και ιδεολογίες.
Ο στόχος της προσπάθειας της περιβόητης επιτροπής Track II ήταν να ξεπεραστούν οι κρίσεις και να εξερευνηθούν κοινές αρχές της παγκόσμιας τάξης.
Ο Γιεβγένι Πριμακόφ ήταν ένας απαραίτητος εταίρος σε αυτή την προσπάθεια. «Κοφτερό» αναλυτικό μυαλό, σε συνδυασμό με μια ευρεία κατανόηση των παγκόσμιων τάσεων που αποκτήθηκαν λόγω μακροχρόνιας ενασχόλησης του, στα κέντρα εξουσίας, με μεγάλη αφοσίωση του στην πατρίδα του, μας βοήθησε στην αναζήτηση ενός κοινού οράματος για ένα κοινό μέλλον .
Δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά εμείς πάντα κάναμε σεβαστές όλες τις απόψεις .
«Προσωπικά μου λείπει ως συνάδελφος και φίλος», τόνισε ο Κίσιγκερ.
«Δεν χρειάζεται να σας πω ότι οι σχέσεις μας σήμερα είναι πολύ χειρότερες από ό, τι ήταν πριν από μια δεκαετία. Πράγματι, είναι ίσως η χειρότερη περίοδο που έχει υπάρξει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει διαλυθεί και από τις δύο πλευρές. Η αντιπαράθεση έχει αντικαταστήσει την συνεργασία. Γνωρίζω ότι στο διάστημα των τελευταίων μηνών του Γιεβγένι Πριμακόφ αναζητήθηκαν τρόποι να ξεπεραστεί αυτή η ανησυχητική κατάσταση. Εμείς θα τιμήσουμε την μνήμη του για την πραγματοποίηση αυτής της προσπάθεια σαν δική μας», δήλωσε ο Κίσιγκερ.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι παρά τις ελπίδες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για την ανάδειξη ενός νέου κόσμου εταιρικών σχέσεων και συνεργασίας, καθώς και τηνη αναγνώριση «πολλών από τις δύο πλευρές … οι τύχες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών παρέμειναν στενά συνυφασμένες, και η ορμή της παγκόσμιας αναταραχής έχει ξεπεράσει πλέον τις ικανότητες της πολιτικής ικανότητας.
Μια σειρά γεωπολιτικών διαφορών, από τον πόλεμο του 1999 του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, η πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή την δεκαετία του 2000, οι συγκρούσεις για την Ουκρανία και την Συρία σήμερα, διαχέουν τις ελπίδες για συνεργασία. Ακόμη και για τις πρόσφατες προσπάθειες να βρεθεί κοινό έδαφος στην σύγκρουση της Συρίας και να εκτονωθεί η ένταση πάνω από την Ουκρανία έχουν γίνει ελάχιστα για να αλλάξουν την αίσθηση της αποξένωσης», σημείωσε ο Κίσινγκερ.
«Η επικρατούσα αντίληψη σε κάθε χώρα δίνει το πλήρη φταίξιμο στην άλλη πλευρά, και σε κάθε χώρα υπάρχει μια τάση να δαιμονοποιούνται οι πάντες , συμπεριλαμβανομένων των ηγετών . Θέματα εθνικής ασφάλειας κυριαρχούν στο διάλογο, δυσπιστίες και υποψίες από την πικρή πάλη του Ψυχρού Πολέμου έχουν αναδυθεί εκ νέου», τονίζει ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ .(http://katohika.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου