Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο ΑΚΗΣ  ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 

ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ 

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!


Στις αρχές Μαΐου η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, θα επισκεφθεί την Αυστραλία για να προωθήσει τον ελληνικό τουρισμό αλλά και να υπογράψει διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για τη χορήγηση τουριστικής βίζας σε νέους 18-30 ετών, με δικαίωμα εργασίας έως και ένα χρόνο.

Αυτό δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στη Μελβούρνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ξαναρχίζει τα προγράμματα φιλοξενίας Ελλήνων νέων της διασποράς, στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, είπε ότι γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει σε τελείως διαφορετική βάση και να είναι πλέον «αυτοχρηματοδοτούμενο», ενώ πρόσθεσε ότι τον τελευταίο χρόνο -αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια- δαπανήθηκαν ελάχιστα ποσά για το ΣΑΕ. Για τα ποσά που δαπανήθηκαν έως και το 2010, είπε ότι ελέχθησαν από ορκωτούς λογιστές, το πόρισμα δόθηκε στον κ. Ρακιντζή «και αν χρειαστεί να ειπωθεί κάτι, θα ειπωθεί όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος».

Ο κ. Γεροντόπουλος τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ψήφου στον Ελληνισμό της διασποράς, αλλά επισήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει κατόπιν διαβουλεύσεων, να βρεθεί ένα αποδεκτό σύστημα το οποίο να υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής και όχι μόνο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Στο θέμα της σύναψης διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, ο κ. Γεροντόπουλος σημείωσε πως «η Αθήνα την θέλει και την επιδιώκει, αλλά η Καμπέρα δεν δείχνει να ενδιαφέρεται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι όντως τα ελληνικά προξενεία της Αυστραλίας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα, λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ομογενείς, ενώ παραδέχθηκε ότι ίσως να σημειώθηκαν και κάποιες «αστοχίες» στην αύξηση των τιμών των προξενικών τελών. Είπε, όμως, ότι τα τέλη είχαν χρόνια να αυξηθούν και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός έχει επιβαρυνθεί πολλά βάρη και συχνά άδικα.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να τονίσει πως εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τη χθεσινή παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Μελβούρνη «την πρώτη του εκτός Ελλάδας» η οποία, όπως παρατήρησε, «ήταν στηριγμένη στο συναίσθημα».

Σήμερα, ο κ. Γεροντόπουλος συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ και επισκέφθηκε τα ελληνικά σχολεία «Alphington Grammar» και το Hellenic Museum. Επίσης, συναντήθηκε με το προεδρείο του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μελβούρνης με στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Ακολούθως έδωσε συνένευξη τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια μετέβη στο πολιτειακό κοινοβούλιο όπου δόθηκε δεξίωση με την ευκαιρία της εθνικής επετείου.

Αύριο (Τρίτη, 25 Μαρτίου), θα αναχωρήσει για την Καμπέρα, όπου θα επισκεφθεί το "Hellenic Memorial", το "Hellenic Club" και το ελληνικό κοινοτικό νηπιαγωγείο του Αγίου Νικολάου. Ακολούθως, θα μεταβεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και θα συναντηθεί με τον ομογενή υφυπουργό, κ. Συνοδινό, και ομογενείς ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα αναχωρήσει για το Σίδνεϊ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, κ. Στυλιανό και με το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας.

Την Τετάρτη, 26 Μαρτίου, ο κ. Γεροντόπουλος θα συναντηθεί στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο του Σίδνεϊ με τον ομογενή υπουργό Πολιτισμού, Τζορτζ Σούρις, και την ομογενή βουλευτή, Σόφι Κότσις. Θα ακολουθήσει συνάντηση με ομογενειακά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο δημαρχείο της πόλης. Έπειτα, θα επισκεφθεί το ομογενειακό κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος και θα παραστεί στην κοινή εκδήλωση ύψωσης της ελληνικής σημαίας στους όμορους δήμους Hurstville/Kogarah.

Τέλος, ο κ. υφυπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση του Hellenic Initiative.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου