Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ της Σαλαμίνας , που πατέρας φερόμενος ως δράστης , κακοποίησε με άγριο τρόπο το ανήλικο κορίτσι του .

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΉ ΚΑΚΟΠΟΊΗΣΗ ΑΝΗΛΊΚΩΝ – ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΙ Ο ΑΝΑΓΝΏΣΤΗΣ


Ρεπορτάζ – Άρθρο Για την Ένωση Συντακτών Διαδικτύου :
Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αξιωματούχος Δημοσιογράφος της ΕΣΔ


Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ της άγριας σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου κοριτσιού , στη Σαλαμίνα φερόμενος ως δράστης ο πατέρας του , όπου νοσηλεύεται χειρουργημένο μετά από αιμορραγία στα γεννητικά όργανα λόγο σεξουαλικήςκακοποιησης δεν θα μείνω στις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αλλά θα δώσω μια σε βάθος ανάλυση , ώστε να ενημερώσω το κοινό , για τις βαθύτερες αιτίες και μέτρα πρόληψης και να μην μένουμε αμέτοχοι όταν υποπέσει στην αντίληψη μας τέτοιο περιστατικό. Υπάρχει η ανωνυμία αλλά ας αναλύσω τι εννοώ:
Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχεται στο φως της δημοσιότητας η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών . Θεώρησα σημαντικό να μην αναφερθώ σε περιπτώσεις διαφόρων ρεπορτάζ , σεβόμενη το ότι σε κάθε ρεπορτάζ τα στοιχεία των θυτών και των θυμάτων , δεν ωφελεί παρά μόνο την περιέργεια μας . Ως δημοσιογράφος που έχω εμβαθύνει το θέμα , θέλω να προβάλω την ανάλυση του φαινομένου κι όχι να στιγματοποιήσω τα θύματα και τους δράστες όπως προανέφερα .
Σε μια προσπάθεια μου μέσα από αυτό το ρεπορτάζ – άρθρο , θέλω να ρίξω φως σε αυτό το σοβαρό ζήτημα με στόχο και μοναδικό σκοπό μου την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού . Οπότε θεωρώ περιττό να αναφερθώ σε περιπτώσεις .

Σαφώς πολλές των περιπτώσεων δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας στα πλαίσια της κοινωνικής κατακραυγής και στο γνωστό ‘’κουκούλωμα’’ από την οικογένεια . Από τη μεριά του παιδιού είναι δύσκολο να ξεχωρίσει την αντικρουόμενη φάση που βιώνει , ‘’ αυτός που το ζει και το ταΐζει , το κακοποιεί σεξουαλικά ‘’ . Στις περισσότερες των περιπτώσεων , το πρόσωπο που κακοποιεί σεξουαλικά ένα παιδί , είναι οικείο ή προσφιλές . Που σημαίνει ότι έχει όλο το χρόνο να προετοιμάσει το έδαφος . Αυτός είναι και ο λόγος που ο δράστης δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της πράξης του.
Συνήθως οι δράστες είτε έχουν υποστεί οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία σεξουαλική κακοποίηση , είτε είναι άτομο με σεξουαλικές διαστροφές , είτε επειδή ξέρουν πως αν το αντικείμενο του πόθου τους είναι ενήλικο , φοβούνται την απόρριψη του για σεξουαλική επαφή. Το παιδί λοιπόν είναι το εύκολο θύμα.  Ίσως το έδαφος προετοιμαστεί πρώτα με λεκτική βία , ή σωματική βία , και τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος έχουν το ‘’πλεονέκτημα’’ οι θύτες να έχουν την ευκαιρία να περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά ώστε να δράσουν ανάλογα.
Τι γίνεται στην ψυχολογία των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία;
Δεν υπάρχει διάκριση για το φύλο του παιδιού -θύματος . Το ψυχικό τραύμα που υφίσταται στην ψυχοσύνθεση του το παιδί , ΄είναι μακροχρόνιες επιπλοκές στην ψυχολογία τους . Αν δεν αντιμετωπιστεί από ειδικούς φορείς , παιδοψυχολόγους , ψυχολόγους κ.α φορείς ψυχικής υγείας , δεν θα αντιμετωπιστεί το κακό που έχει υποστεί το παιδί ή ο έφηβος/η πολλές φορές να ώστε να βρει ψυχική γαλήνη . Σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας Άρθρο 2 παρ. στ , εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και θέλει λεπτούς χειρισμούς μια τέτοια δημοσιογραφική κάλυψη. Ειδικά λοιπόν στα ‘’ Εγκλήματα κατά της Γενετήσιας Ελευθερίας " σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα , πρέπει να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά , είτε από είτε από σχολικούς φορείς που θα αναγνωρίσουν συμπτώματα και θα γίνει αντιληπτό με στοιχεία ώστε να καταγγελθεί , ή είτε από τον ένα εκ των δύο γονιών , είτε από συγγενικό ή οικείο πρόσωπο που έχει υποπέσει στην αντίληψη του και μπορεί ανώνυμα πλέον να το καταγγείλει, είτε στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου , είτε σε ιατρό- παιδαγωγικές υπηρεσίες , ή σε κέντρα ψυχικής υγείας ή στον εισαγγελέα ενηλίκων . Το παιδί – θύμα μπορεί στη δίκη να βιώσει διπλά το βιασμό , με την επιβολή της ποινής θα νιώσει μια λύτρωση . Για να φτάσει το δικαστήριο να βγάλει μια απόφαση για τον φερόμενο ως δράστη και να επιβάλει ποινή , πρέπει να γίνει δίκη και να αποδειχθεί η ενοχή του .

Επίσης υπάρχει ο νόμος πλέον ν3727/2008 ( ‘’κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης ) ο οποίος προβλέπει την παρουσία ψυχολόγου ή παιδοψυχίατρου κατά την εξέταση του ανηλίκου από αρμόδιο δικαστικό λειτουργό , όπου ο τελευταίος παρίσταται στη δίκη στηρίζοντας τον ανήλικο/η κατά τη διάρκεια της εξέτασης , ενώ η μαρτυρία μελετάται χωρίς να χρειάζεται να είναι παρόν το θύμα .
Έτσι λοιπόν η ανωνυμία προστατεύεται πλέον ,και έστω κι αν καταγγέλλονται υπόνοιες , ειδικές υπηρεσίες θα αναλάβουν την διαλεύκανση της υπόθεσης .
Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι γονείς στην περίπτωση που το παιδί τους πέσει θύμα παιδόφιλου στο διαδίκτυο, πρέπει να ενημερώσουν την δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος , ώστε να σκιαγραφηθεί το προφίλ του δράστη , να παρακολουθηθεί ώστε να φτάσουν σε αρκετά στοιχεία για τη σύλληψη του και την κατάσχεση του υλικού όπου μπορεί να σωθούν πολλά ακόμα παιδιά που έλαχε να πέσουν θύματα του.
Σε κάθε περίπτωση του παράγοντα σεξουαλικής κακοποίησης είναι η συνεργασία πολλών κρατικών φορέων , όπως κατά βάση πρώτιστα εγκληματολόγων ,παιδοψυχιάτρων , παιδοψυχολόγων , ψυχολόγων , ψυχιάτρων που θα φτιάξουν το προφίλ του δράστη σε συνεργασία ,με τις αστυνομικές αρχές ενάντια στις διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης .
Ειδικά όταν ο παιδόφιλος εκβιάζει το ανήλικο θύμα , ή σε περίπτωση που συναντηθεί και υποστεί το ανήλικο θύμα επί της πράξης σεξουαλική κακοποίηση .
Αν υπάρχει πρόληψη , και συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με αυτό το φαινόμενο αλλά και η ενημέρωση των πολιτών θα συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου..
Να κλείσω το άρθρο- ρεπορτάζ μου με ένα ερώτημα μου : Δεν ήταν πιο χρήσιμο το άρθρο μου από ένα ανατριχιαστικό ρεπορτάζ με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και διασυρμούς του δράστη και στιγματοποίηση του θύματος ;

Ρεπορτάζ- Άρθρο για την Ένωση Συντακτών : Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αξιωματούχος Δημοσιογράφος της ΕΣΔ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου