Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φωτογραφία προφίλ του χρήστη Παναγιώτα Βασιλοπούλου
Ένα ενδιαφέρον άρθο και επίκαιρο
από την ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ '' Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ , ΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ΄΄ Μια Σωστή Ενημέρωση .........

Κατάθλιψη , μια λέξη που ακούμε κάθε μέρα και την εκφράζουμε σε κάθε αγχωτική κατάσταση που περνάμε , '' θα πάθω κατάθλιψη ΄΄ , '' πρέπει να έχω κατάθλιψη΄΄ , ΄΄ θα πάθει κατάθλιψη΄΄ , ΄΄ δεν είμαι τρελή - τρελός δεν έχω κατάθλιψη΄΄ .
Τέτοιες φράσεις τις ακούμε καθημερινά και συνεχώς .
Τις λέμε , αλλά ξέρουμε τι λέμε με αυτές τις διατυπώσεις ; Πόσο ενήμεροι είμαστε και πόση γνώση έχουμε για το τι σημαίνει κατάθλιψη, ποια συμπτώματα έχει , τι είναι η τελικά η κατάθλιψη; Και γιατί την φοβόμαστε αν ακούσουμε ή διαβάσουμε κάτι που να συμπίπτει με κάποια συμπτώματα που θα παρατηρήσουμε στην ψυχολογία μας , και φοβόμαστε να δεχθούμε πως ίσως να βιώνουμε μια καταθλιπτική περίοδο επί του παρόντος ή να πάσχουμε από κατάθλιψη ;
Θα αναλύσω τα ερωτήματα αυτά , γράφοντας τα πάντα για την κατάθλιψη .


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ :
Ένα συνεχές συναίσθημα μελαγχολίας , θλίψης και μη άντλησης χαράς από την καθημερινότητα , απώλεια ενδιαφερόντων , αίσθημα κόπωσης , αρνητικές συνεχώς σκέψεις , έλλειψη αποφασιστικότητας, διαταραχές ύπνου , διαταραχές διατροφής (μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης τροφής ή άρνηση για λήψη τροφής ( ανορεξία) , απέχθεια για την υγιεινή μας καθαριότητα και φροντίδας της εμφάνισης μας, χρήση ουσιών , μεγάλες ποσότητες αλκοόλ , καμία διάθεση για ερωτική ζωή ή έντονη ερωτική ζωή όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται πολλές φορές από την έλλειψη στον εγκέφαλο, μιας ουσίας που ονομάζετε σεροτινίνη όπου είναι υπαίτια για την έλλειψη χαράς και κύριος παράγοντας  για τα συμπτώματα αυτά .
Υπάρχει η ήπια κατάθλιψη ( μετά από έναν χωρισμό, μια απώλεια ( ενός θανάτου , ένα διαζύγιο , αν χάσουμε την δουλειά μας , αν οι οικονομική μας κατάσταση είναι σε άθλια επίπεδα , ) που μόλις περάσει ένα λογικό διάστημα έως έξι μήνες και συνεχίζουμε να νιώθουμε το ίδιο , τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε κάποιο Κέντρο Ψυχικής Υγείας ,ή κάποιον ειδικό στην ψυχική υγεία ( ψυχολόγο , ψυχοθεραπευτή , ψυχίατρο ) για την σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία της κατάθλιψης . Υπάρχει η μορφή επίσης της μείζον κατάθλιψης , που δεν Θεραπεύεται με την ψυχοθεραπεία και την μέθοδο της γνωσιακής συμπεριφοράς , όπως το να υιοθετήσουμε αλλαγές στον τρόπο σκέψης , προσθέτοντας νέα ενδιαφέροντα στην καθημερινότητα μας , ή η συμμετοχή μας στο κοινωνικό σύνολο ( είτε νέες γνωριμίες, ή η εγγραφή μας σε κάποιο σύλλογο ακόμα και ο εθελοντισμός μπορεί να φέρει ψυχική ισορροπία. )
Η Μείζον λοιπόν κατάθλιψη , χρειάζεται χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής , όπου τα αποτελέσματα στη δράση στους , είναι μακροχρόνια , από τρεις μήνες θα αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση στην υγεία μας , ή και στο διάστημα των έξι μηνών. Η πρόληψη μέσα από τη θεραπευτική αγωγή της ουσίας της σεροτινίνης , επαναφέρει στα επίπεδα του εγκεφάλου την ουσία που είναι ελλιπής και επανέρχεται η σταθεροποίηση της ψυχικής μας κατάστασης .
Να τονίσω πως πολλοί , λόγο άγνοιας , στο άκουσμα της λέξης κατάθλιψης , το πρώτο που θα πουν , είναι ¨΄ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΟΣ_ΤΡΕΛΗ “”.
Το αντίθετο ισχύει , η διάγνωση δηλαδή πως πάσχει το άτομο από κατάθλιψη , είναι η επαλήθευση πως δεν υπάρχει σχιζοφρένεια ( αν και η σχιζοφρένεια , με τα νέας εξέλιξης χάπια , μπορεί σε πολλές των περιπτώσεων να υπάρχει μια φυσιολογική καθημερινότητα στο άτομο αν λαμβάνει κανονικά την φαρμακευτική αγωγή του . )
Μόλις δούμε ,λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή , βελτίωση , θα καταλάβουμε , ότι δεν ήταν κάτι τραγικό η όλη διαδικασία και το βήμα μας, να αφήσουμε κάποιον ειδικό να μας βοηθήσει στο τι συμβαίνει στον ψυχισμό μας , θα δούμε ότι καλώς πράξαμε και βοηθήσαμε τον εαυτό μας ,για ίαση .
Αν παρατηρήσουμε ένα δικό μας οικείο άτομο που έχει πάνω από τέσσερα από αυτά τα συμπτώματα , καλό θα είναι να μην το ενοχοποιήσουμε πως ευθύνεται το ίδιο το άτομο ,για αυτό που βιώνει , αλλά να κατανοήσουμε πως η στήριξη μας , η στοργή μας και μια ήρεμη συζήτηση , για παρότρυνση να επισκεφτείτε και μαζί αν το επιθυμεί κάποιον ειδικό , είναι η πιο σωστή κατεύθυνση , που μπορείτε να ακολουθήσετε .

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ( στο άτομο μας ή σε ένα άτομο που θέλουμε να στηρίξουμε)
  • Να το πιέζουμε να αντεπεξέλθει σε όσα δεν μπορεί σε αυτή την περίοδο της ζωής του .
  • Να το ενοχοποιούμε για αρνητικές σκέψεις όταν μας τις εκφράσει .
  • Να το κατηγορούμε για όσα νιώθει .
Ας κατανοήσουμε πως αν θέλουμε να το στηρίξουμε , μπορούμε να ρωτήσουμε τον γιατρό του για το πώς και με ποιους τρόπους θα καταφέρουμε να συμβάλουμε θετικά , στην πρόοδο της υγείας του .

Ένα σημαντικό ζήτημα στο άτομο είναι '' τι θα πουν οι συγγενείς , οι φίλοι , στη δουλειά μου , το κοινωνικό σύνολο , αν μάθει ότι πάσχω από κατάθλιψη; .''
Όπως σε μια πάθηση , σωματική δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι , όπως , ο διαβήτης , όπως ένα έμφραγμα, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ,κ.α ) να ξέρουμε πως δεν ευθυνόμαστε . Θα συζητήσει με το γιατρό του , αν και που θέλει ή δεν θέλει να το πει το ίδιο.
Υπάρχει το προσωπικό απόρρητο και άλλωστε όπως λέει ο λαός “' Η αρρώστια δεν πουλιέται , μα ούτε και αγοράζεται .

ΑΡΘΡΟ : Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Δημοσιογράφος ΕΣΔ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου