Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΡΕ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥ... ΤΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΜΑΘΕΣΤΑΤΟΣ ...ΟΛΑ ΜΠΑΧΑΛΟ!...Ε, ΣΤΟΥΡΝΑΡΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

Τα 5 «χαράτσια» που θα «παγώσουν» τις ενοικιάσεις ακινήτων

Τα 5 «χαράτσια» που θα «παγώσουν» τις ενοικιάσεις ακινήτων

ΡΕ ΠΑΓΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΟΥ!

Σημαντικές επιβαρύνσεις στην αγορά ακινήτων φέρνει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων. 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εάν οι αλλαγές αυτές περάσουν από τη Βουλή ως έχουν, «θα μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο ''νεκροταφείο ακινήτων'', όπου τίποτε δε θα ενοικιάζεται, και τίποτε δεν θα κληρονομείται!»

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

1. ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, διάταξη με την οποία για να αποδεχθεί κάποιος συμβολαιογραφικά μια κληρονομιά, θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα.

Εάν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους.

Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στην σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποιήσης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς.

Αυτό θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει.


2. ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 

Με το ίδιο νομοσχέδιο, σε κάθε μίσθωση ακινήτου θα απαιτείται πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας από μηχανικό, δίμηνης ισχύος, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυθαίρετα.

Με τον τρόπο αυτό, λόγω του υψηλού κόστους της διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων και του σημερινού χαμηλού ύψους των ζητούμενων μισθωμάτων, η δαπάνη έκδοσης του παραπάνω πιστοποιητικού σε πολλές περιπτώσεις θα μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και το προσδοκώμενο ετήσιο μίσθωμα.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων ιδίως μικρής αξίας και σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν θα έχουν πλέον το παραμικρό κίνητρο να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς εκμίσθωση, ή θα τα εκμισθώνουν χωρίς μισθωτήριο, δηλώσεις κλπ.

Τα 5 χαράτσια στις ενοικιάσεις

Εάν ψηφιστούν όλα τα παραπάνω, σε κάθε νέα μίσθωση κατοικίας, καταστήματος, γραφείου, ακόμη και γκαρσονιέρας κλπ., ο εκμισθωτής ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται τουλάχιστον με:

1. Αμοιβή Ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης»,

2. Αμοιβή Πολιτικού Μηχανικού για το πιστοποιητικό «πολεοδομικής νομιμότητας».

3. Αμοιβή Μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει.

4. Φόρο Εισοδήματος 15%–55% ανάλογα με το συνολικό εισόδημά του, μαζί με το φόρο « αλληλεγγύης».

5. ΕΝΦΙΑ με συμπληρωματικό φόρο από τις 200.000 ευρώ.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου