Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018


Σέρβος ΥΠΕΞ: «Οι Αλβανοί θέλουν μέρος της Βορείου Ελλάδας»

Σέρβος ΥΠΕΞ: «Οι Αλ
Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάσιτς είχε συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, όπου έκανε δηλώσεις με ελληνικό ενδιαφέρον καθώς αναφέρθηκε στα σχέδια των Αλβανών για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, στην οποία συμπεριέλαβε και τη Βόρεια Ελλάδα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Ρωσία και τόνισε πόσο σημαντική είναι η στήριξή της γι ατη Σερβία για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων αλλά και για το θέμα του Κοσόβου. 
Αρχικά είπε πως προσδοκίες Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο προς την κοιλάδα Presevo δείχνουν μόνο ότι «είναι εκτός χρόνου και δεν συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει».
Τόνισε ότι οι Αλβανοί δεν είναι έτοιμοι για κάποιο συμβιβασμό και ότι ουσιαστικά θέλουν το έργο μιας "μεγάλης Αλβανίας" και δήλωσαν ότι η κοιλάδα Presevo θα είναι αλβανικό έδαφος, είπε, «στο αμπέλι γεννιέται ένα σταφύλι» .
«Θέλουν λίγα, θέλουν να φτάσουν στο Νις, θέλουν να πάρουν το ήμισυ του Μαυροβουνίου, τη μισή Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα, δεν συνειδητοποιούν ακόμη ότι η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει», δήλωσε ο Ντάτσιτς
Ευχαρίστησε και πάλι τη Ρωσία, τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την ανεπιφύλακτη υποστήριξη των συμφερόντων της Σερβίας, ανέφερε ο Σπούτνικ.
«Χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητά μας και βεβαίως η Σερβία θα στηρίξει τη Ρωσία από μόνη τηςΗ Σερβία δεν έχει προσχωρήσει ή θα συμμετάσχει ποτέ σε κυρώσεις εναντίον του ρωσικού λαού », δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Επισημαίνει ότι ο Λαβρόφ ενημερώθηκε για την πορεία του διαλόγου με την Πρίστινα και ότι η αλβανική πλευρά δεν εκπλήρωσε καμία από τις συμφωνίες.
«Θέλουμε να υπάρξει συμβιβασμός, να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ειδικά στη Δύση, τα οποία η Πρίστινα εκμεταλλέυεται όταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Τόνισε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς πιστεύει ότι «χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας, δεν μπορεί να υπάρξει λύση».
Ο Ντάτσιτς σημείωσε επίσης ότι έχουν υπάρξει αλλαγές σε ορισμένες χώρες της Δύσης, οι οποίες σήμερα τους επιτρέπουν να μιλήσουν για κάποια συμβιβαστική λύση, ενώ προηγουμένως θεωρούσαν ότι το θέμα αυτό επιλύθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου