ΜΙΑ
ΛΑΜΠΡΗ ΕΠΙΣΤΗMΟΝΑΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Να σας Προϊδεάσω για μια Λαμπρή επιστήμονα, θα συγκρατήσετε το όνομά της και σας το τονίζω γιατί ; Θα συνεχίσει να διαπρέπει, στον χώρο των επιστημών και των γραμμάτων . Η Αξιότιμη μας Αγγελική Καρδαρά , είναι Δρ. Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ – Φιλόλογος .
( Αφιέρωμα προς Τιμή της για την προσφορά της στην Επιστήμη . Δείτε το βίντεο )
Από το 2014 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνών στο πλαίσιο των εξ αποστάσεως συμπληρωματικής εκπαίδευσης προγραμμάτων, έχοντας αναλάβει δύο Εκπαιδευτικά προγράμματα, (ΜΜΕ και Εγκληματικότητα : Το Έγκλημα ως Είδηση και Ως Μήνυμα)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ |
O πρώην Αν. Υπουργός ,
που του έχει αφιερώσει Αξιότιμος κ. Γιάννης Πανούσης το πόνημα της |
με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή της Εγκληματολογίας , τον αξιότιμο κ. Γιάννη Πανούση πρώην Αν. Υπουργό , όπου θα ενώσουμε συμπληρωματική συνέντευξη του για το βιβλίο της. Συνεργάζεται, επίσης, με το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) ως εισηγήτρια σεμιναρίων στη θεματική «Media και Έγκλημα».
Θα την απολαύσετε και θα την εκτιμήσετε, για το έργο της, την προσφορά της και το σημαντικό της πόνημα, με τίτλο
ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ'' Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ, όπου βασίζεται στις διαλέξεις της στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και έρευνές της .
Τους ευχαριστώ ολόψυχα ,
και την κυρία Αγγελική Καρδαρά και
τον πρώην Αν. Υπουργό κ. Γιάννη Πανούση .
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Παναγιώτα Βασιλοπούλου :
Να σας καλωσορίσω και τους δύο σε μια από κοινού συνέντευξη με αφορμή το ΄΄βιβλίο θησαυρός΄΄ θα το πω για κάθε Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη , με τίτλο ''ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ '' Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ . Θεωρώ απαράδεκτο για τον κάθε σύγχρονο Αστυνομικό και Δικαστικό συντάκτη να μην το έχει διαβάσει, ως πρώτη προσέγγιση των ερωτήσεων της συνέντευξης. Την εποχή της εξέλιξης, το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αποτελεί μια προστασία για το Δημοσιογράφο ώστε να μην υποπέσει σε λάθος που ίσως να του κοστίσει τη ζωή του, στο δύσκολο αυτό είδος ρεπορτάζ ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1: Αγγελική Καρδαρά : Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για τα καλά σας λόγια. Θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξω ότι το Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη παρέχει προστασία στο δημοσιογράφο. Τον εφοδιάζει όμως με ολοκληρωμένη γνώση για πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν το έγκλημα και το εγκληματικό φαινόμενο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στη νέα εποχή δημοσιογραφίας και να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ. Υπό αυτή την έννοια, ελπίζω ότι το Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη θα αξιοποιηθεί από το δημοσιογραφικό κόσμο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1: κ. Γιάννης Πανούσης:
Η επικοινωνιακή πλευρά της αστυνομικής δράσης είναι κρίσιμος παράγοντας στη στρατηγική ‘’της συμφιλίωσης πολίτη-αστυνομικού’’ και της άρσης των εκατέρωθεν καχυποψιών. Αυτό το στόχο υπηρετεί το Εγχειρίδιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Π.Β:
Στο Αστυνομικό και στο Δικαστικό Ρεπορτάζ, κάποιες φορές, είδαμε πως πάσχει από συνεχόμενες αλλαγές ο Ποινικός Κώδικας, τον οποίο τόσο κόπο κάνει ο Δημοσιογράφος να μάθει, ξαφνικά όπως αναφέρω αλλάζει και βρίσκεται εκτεθειμένος, γιατί είναι το μόνο Ρεπορτάζ που τώρα ισχύει ο μεν Νόμος και αύριο δεν ισχύει. Πότε θα εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο;
Το Ιστολόγιο της
|
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2: Αγγελική Καρδαρά : Στο ερώτημά σας αυτό που εγώ θα μπορούσα να απαντήσω, ως διδάσκουσα σε νέα παιδιά που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία, είναι ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να μελετά και να επικαιροποιεί τη γνώση του, δεδομένου ότι το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που απαιτούν ειδική νομική και εγκληματολογική γνώση. Ως προς το νομικό σκέλος της ερώτησης, θα μας το αναπτύξει ο Καθηγητής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2: κ. Γιάννης Πανούσης :
Δεν πρέπει ο δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ να έχει μόνο ‘’μιά γενική εικόνα’’ του ποινικού δικαίου. Οφείλει να παρακολουθεί τις νομοθετικές εξελίξεις,ακόμα και τη νομολογία,γιατί αλλιώς θα ‘κατασκευάζει’ εγκλήματα και εγκληματίες και θα παρασύρει την κοινή γνώμη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Π.Β:
Χαίρομαι που βλέπω, ως συνέχεια μου στην προηγούμενη ερώτηση, σε μια εγκληματικότητα που η ίδια αλλάζει με τα σημεία των καιρών, πως το παρόν εγχειρίδιο παρουσιάζει επιτέλους βασική Νομική και Εγκληματολογική ορολογία και αποσκοπεί να ανοίξει νέο Κεφάλαιο στη διδασκαλία της δημοσιογραφίας στην χώρα μας, φέρνοντας πιο κοντά το φοιτητή ή τον απόφοιτο των Δημοσιογραφικών Σχολών, ώστε να ενταχθεί το ίδιο το εγχειρίδιο στα μαθήματα των Σχολών Δημοσιογραφίας ως διδακτικό . Η σύγχρονη εποχή μας δεν πρέπει να έχει πιο πολλές απαιτήσεις από το συγκεκριμένο είδος Ρεπορτάζ, από τον ίδιο τον Ρεπόρτερ ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : 3: Αγγελική Καρδαρά : Αναμφισβήτητα το αστυνομικό και το δικαστικό ρεπορτάζ έχουν υψηλές απαιτήσεις και ο σύγχρονος ρεπόρτερ οφείλει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, ενημερώνοντας το κοινό για το εγκληματικό φαινόμενο, σεβόμενος τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την ισχύουσα νομοθεσία. Σε μια εποχή μάλιστα, όπου το έγκλημα διεθνοποιείται και γίνεται πιο σκληρό, ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3: κ. Γιάννης Πανούσης :
Η Newsmaking Criminology συνιστά μία σύγχρονη μορφή της Εφαρμοσμένης εγκληματολογικής θεωρίας. Προσοχή όμως στις αναπαραστάσεις,τους μύθους. τα στερεότυπα και τις υπερβολές [ηρωοποίηση ή δαιμονοποίηση] .
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Π.Β :
Αξιότιμε κύριε Γιάννη Πανούση, δεν είναι τυχαίο πως μεταλαμπαδεύσατε τις γνώσεις σας και τις κατευθύνσεις σας σε μια τόσο άριστη ως άνθρωπο πάνω από όλα, την αξιότιμη κ. Αγγελική Καρδαρά, μαθήτρια σας και τόσο νέα για την πορεία που με το σπαθί της κέρδισε και την πνευματική της ευφυΐα . Και εγώ προσωπικά βλέπω ένα λαμπρό μέλλον σε αυτό το παιδί .
Πιστεύω σε εκείνη και μάλιστα πολύ. Και πού τους κρύβει λοιπόν η Ελλάδα τέτοιους Έλληνες Επιστήμονες , δεν ξέρω αν δικαίως νιώθω θυμό γι’ αυτό; Να μην προβάλει σε γενίκευση τόσο σπουδαίους επιστήμονες;
Κι εσείς κυρία Αγγελική Καρδαρά, προσωπικά γνωρίζω την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση σε πολλούς τομείς , μιλήστε μου λίγο για το άξιο επαίνου εγχείρημα σας το τέταρτο κατά σειρά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4: : κ. Γιάννης Πανούσης :
Ο δάσκαλος δικαιώνεται όταν εμπνέει και καθοδηγεί το μαθητή του στο να κάνει ένα βήμα μπροστά στην επιστήμη και την έρευνα και,γιατί όχι;,να γίνει και καλύτερος του δασκάλου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ , ( άκρη Δεξιά η αξιότιμη Αγγελική Καρδαρά και άκρη αριστερά ο πρώην Αν. Υπουργός κος Γιάννης Πανούσης |
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4: Αγγελική Καρδαρά : Σας ευχαριστώ για μια φορά ακόμα για τη στήριξή σας. Πιστεύω ότι ο κάθε επιστήμονας που αγαπά το αντικείμενό του δίνει τον αγώνα του και γι’ αυτό συνεχίζω με πάθος την έρευνα, τη συγγραφή και τη διδασκαλία. Όσον αφορά το βιβλίο μου, να υπογραμμίσω ότι η ιδέα για τη συγγραφή του Εγχειριδίου Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη ανήκει στον Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πανούση, στον οποίο άλλωστε αφιερώνεται ως ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη συνεργασία μας. Το βιβλίο αποτελεί τη «γέφυρα» ανάμεσα στην εγκληματολογία και τη δημοσιογραφία και αποσκοπεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη δημοσιογραφική έρευνα. Ειδικότερα, παρουσιάζει τη βασική νομική και εγκληματολογική ορολογία, διερευνά εγκληματολογικές τυπολογίες, παραθέτει τα άρθρα του ΠΚ για εγκλήματα κατά της ζωής και κατά της γενετήσιας ελευθερίας που απασχολούν πρωτίστως το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. Παράλληλα ανοίγει τους φακέλους ειδικών θεμάτων, όπως τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, δημοσιογραφία πολιτών. Τέλος, επιχειρεί να ρίξει φως σε σκοτεινές πτυχές πολύκροτων υποθέσεων που απασχόλησαν τα μίντια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και άνοιξαν νέο δρόμο στην εγκληματολογική έρευνα και σκέψη. Να αναφέρω, κλείνοντας, ότι το βιβλίο έχει γραφτεί με πολύ μεγάλη αγάπη και σεβασμό στο δημοσιογράφο και ελπίζω ότι με το βιβλίο αυτό καταφέραμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη δημοσιογραφική έρευνα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Π.Β:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΤΕΡΑΝΟ ΜΑΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ |
Η Ένωση Συντακτών Διαδικτύου, του Βετεράνου της Δημοσιογραφίας κ. Απόστολο Βραχιολίδη, έχει μαθήματα Δημοσιογραφίας, μέσω email, αν ενταχθεί ως μάθημα , θα υπάρξει κάποιο προνόμιο για τους σπουδαστές της, όσον αφορά την ένταξη του και την προβολή πως θα είναι ενταγμένο στα μαθήματα;
Κι ευελπιστώ πως, κυρία Καρδαρά, θα συνεργαζόμαστε σε μια βάση, μέσω συνεντεύξεων μας, άρθρων σας, προβολές για εκδηλώσεις του βιβλίου και θα , ελπίζω ,θα, μένω ενήμερη για τα βήματα σας; Αν με θέλετε για σύμμαχο! Πιστεύω σε σας και νιώθω περήφανη για το μέλλον , πόσο δεν το μέλλον των δικών μας παιδιών και την κοινωνία τους . Γιατί του δίπλα το παιδί , με αφορά , γιατί θα είναι η κοινωνία του δικού μου παιδιού .
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ . ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΣΟΜΠΟΛΟ |
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5: Αγγελική Καρδαρά: Θα ήταν χαρά και τιμή μου να αποτελέσει το Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη διδακτικό εγχειρίδιο σε Σχολές Δημοσιογραφίας. Όσον αφορά τα δικά σας μαθήματα, δεν γνωρίζω πώς πραγματοποιούνται και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ενταχθεί το βιβλίο μου, επομένως στην παρούσα φάση δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημά σας. Πάντοτε όμως είμαι θετική σε δημιουργικές δράσεις και μελετώ προσεκτικά τις προτάσεις.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5: κ. Γιάννης Πανούσης:
Είμαι υπέρ της συν-διδασκαλίας ορισμένων σεμιναρίων από πανεπιστημιακούς και επαγγελματίες. Όλοι θα ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6 : Π.Β :
Δεν βλέπω να τελειώνουν οι ερωτήσεις μου . Νομίζω πως εδώ πρέπει να κλείσω τη συνέντευξη μας , ευχαριστώντας για την από κοινού συνέντευξη μας , μιας και ήταν Τιμή μου η αποδοχή σας , γιατί η συνεργασία πάντα φέρνει πιο Θετικά αποτελέσματα κατ΄ εμέ. Πριν κλείσω όμως να ρωτήσω και τους δύο σας , αν θέλετε να προσθέσετε κάτι που μου διέφυγε ή δεν ρώτησα ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6: Αγγελική Καρδαρά: Με έχετε καλύψει πλήρως με τις ερωτήσεις σας. Να σας ευχηθώ καλή συνέχεια και να ευχηθώ, επίσης, σε όλα τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τη δημοσιογραφία να έχουν πάθος για αυτό που κάνουν, να μελετούν και να επιμορφώνονται.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6: Γιάννης Πανούσης :
Η Εγκληματολογία ,και με το Εγχειρίδιο αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες όπως ‘’Το έγκλημα στα ερτζιανά’’[ΕΡΤ],βγαίνει επιτέλους από τον ασφυκτικό ακαδημαϊσμό
και το θεσμικό καβούκι στο οποίο την
είχε κλείσει το δυναστικό Ποινικό
δίκαιο. Καλή συνέχεια.
Κλείνοντας, να προσθέσω κάτι για μένα, ένα σχόλιο μου. Δεν σημαίνει ότι, λέγοντας σε κάποιον είσαι σπουδαίος, εσύ που τον κρίνεις είσαι πιο σπουδαίος. Αλλά ισχύει ότι εφόσον μαθαίνω από σένα , ναι , ξέρω ότι μαθαίνω από σένα, άρα μπορώ να δηλώσω πως είσαι σπουδαίος .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου