ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ
'' Την Παναγιά Τη Σπηλιανή '' και ως δεύτερο προορισμό , Το Ευπαλίνειο όρυγμα .
ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ : Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αξιωματούχος Δημοσιογράφος της ΈΣΔ
Φωτορεπορτάζ : Παναγιώτα Βασιλοπούλου
Η ΣΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ |
Σε ένα ταξίδι μου το 1997 στη Σάμο , μην φεύγοντας ο Ρεπόρτερ από την ψυχή μου , ακολούθησα το μονοπάτι της εξερεύνησης ,όχι το μονοπάτι της νυχτερινής διασκέδασης και γενικά της διασκέδασης ( χρειάζεται κι αυτό παρόλο του ότι ήμουν 20 ετών , αλλά εγώ ακολούθησα το δικό μου γινάτι )
.
.
Έτσι απόκτησα και το φωτογραφικό υλικό ,( έχοντας πάντα φωτογραφική όπου και να είμαι ) και έμαθα από τους ντόπιους οδηγούς ταξί , ( που τότε, τίποτα από τις ομορφιές των μνημείων και των αξιοθέατων του νησιού όσον αφορούσε την ιστορία της Σάμου δεν ήταν γνωστά ) σε μια τυχαία κουβέντα , μου είπαν πως άξιζε μιας κι είμαι δημοσιογράφος να επισκεφτώ '' Την Παναγιά Τη Σπηλιανή '' και ως δεύτερο προορισμό , Το Ευπαλίνειο όρυγμα .
Τώρα , λίγο πολύ ας πέρασαν τόσα έτη , ακόμα δεν έχουν προστεθεί στις πληροφορίες στο διαδίκτυο , τις λεπτομέρειες που μου είπε ο οδηγός του ταξί..
Τις μοιράζομαι σε ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ μόνο Για Την Ένωση Συντακτών Διαδικτύου , και σας το παραθέτω , ως ένα μικρό ταξίδι στη Σάμο , μέσα από τις λέξεις και τις φωτογραφίες .
Η πηγή της Παναγιάς της Σπηλιανής που είναι και Αγιασμός
|
Πρώτος προορισμός μου , ήταν η Παναγιά η Σπηλιανή . Επί Τουρκοκρατίας , κάτι λοιπόν που δεν είναι γραμμένο στο διαδίκτυο , σε μια επιδομή των Τούρκων στο νησί στο Βαθύ , όλοι οι κάτοικοι είχαν από βραδύς ενημερωθεί για την πληροφορία αυτή , πως θα γινόταν από τους εχθρούς Τούρκους επίθεση . Οι κάτοικοι λοιπόν κρύφτηκαν εκεί και οι Τούρκοι ευτυχώς για μας , δυστυχώς για εκείνους δεν βρήκαν το μέρος που ήταν κρυμμένοι κι αυτό ήταν η Παναγιά η Σπηλιανή.
Υπάρχει και ακόμα μία πληροφορία που έδειξε ο οδηγός ταξί , είναι πως από ψηλά που είναι η Παναγιά η Σπηλιανή , κοιτώντας κάτω στη θάλασσα υπάρχει μέσα στη θάλασσα κοντά στη στεριά ένας τεράστιος βράχος σε σχήμα πειρατικού καραβιού . Όταν επί Βυζαντίου ένα πειρατικό καράβι , πήγαινε με προορισμό να κατακτήσει το νησί , η Παναγιά η Σπηλιανή , το έκανε για να προστατεύσει τους κατοίκους βράχο . Δυστυχώς η φωτογραφική μου η τότε , δεν είχε δυνατότητες να το ζουμάρω και να το φωτογραφίσω .
Το Ευπαλίνειο όρυγμα . ( αρχείο Μου 1997) |
Όντας τον τότε καιρό εγκλωβισμένοι από εχθρούς πολιορκητές , οι κάτοικοι της Σάμου ( έχει περάσει πολλά δεινά η Σάμος στην Ιστορία της ) ο Ευπαλίνος έκανε υπολογισμούς για να μην στερηθούν το νερό, όπου χωρίς νερό θα ήταν ο πιο βασικός λόγος να παραδοθούν, έκανε υπολογισμούς ώστε να βρεθεί βαθιά νερό στη γη , μη ορατό σε όσους δεν γνώριζαν το νησί . Τον εμπιστεύτηκαν λοιπόν στους υπολογισμούς δυο τεχνίτες του και σε μία άκρη των τόσων χιλιομέτρων πήγε και έσκαψε ο ένας αποφασισμένος στο ρίσκο να μην είναι σωστοί οι υπολογισμοί και να μείνει εγκλωβισμένος μην οδηγούμενος πουθενά , και από την άλλη μεριά ο άλλος αποφασισμένος να χάσει , να θυσιαστεί , σε κάποιον λάθος υπολογισμό . Όμως οι υπολογισμοί ήταν άριστοι και συναντήθηκαν ακριβώς στην μέση , με μεγάλη επιτυχία , η Σάμος κι ο Ευπαλίνος , έμειναν στην ιστορία με αυτή την είσοδο που δείχνει η φωτογραφία , που αναλυτικά σε Σύγκριση μεγεθών που αναφέρει ο Ηρόδοτος: είναι :
-
- Υπολογιζόμενο μήκος της οργιάς σε μέτρα 1,50 μέτρα
- Μήκος του ορύγματος: 7 στάδια. Το μήκος του είναι 1036 μέτρα.
- Το κάθε στάδιο είχε 100 οργιές. Το μέγεθος που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, 7 στάδια, αντιστοιχεί σε 700 οργιές, δηλαδή με βάση το υπολογιζόμενο μήκος οργιάς (1,5 μέτρο), το μήκος του ορύγματος υπολογίζεται σε 1050 μέτρα.
- Ύψος και πλάτος 8 πόδια. Το ύψος και πλάτος του είναι περίπου 1,8 μέτρα κατά μέσο όρο.
- Η κάθε οργιά είχε 6 πόδια. Με βάση το υπολογιζόμενο μήκος οργιάς (1,5 μέτρο) το κάθε πόδι ήταν 0,25 μέτρα, και το ύψος και πλάτος του ορύγματος υπολογίζεται σε 2 μέτρα
Η Βικιπαίδεια γράφει :
Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής. Ένα μέρος του ορύγματος είναι σήμερα επισκέψιμο.
Κλείνοντας εδώ το Ρεπορτάζ μου , που το έκανα 19 ετών και το έγραψα 39 , έχω να πω , πως ακόμα και μετά από τόσα έτη , είναι όλα σαν χθές .
Καλή ανάγνωση !!!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου