Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ... ΑΛΒΑΝΕΖΙΚΑ! ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ!

ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ...ΠΛΑΤΑΝΟ...

ΤΕΤΆΡΤΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2016

Μπράβο στον Αλέξη Τσίπρα! Πάλι καλά που δεν ζήτησε "συγγνώμη" από τον πρόεδρο της αλβανικής βουλής!!!

Την ανάγκη να προστατευτεί η προοπτική των ελληνοαλβανικών σχέσεων από τις εθνικιστικές φωνές υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα.

«Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τις σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες στο διάβα της ιστορίας είχαν και εντάσεις, πάντοτε όμως ήταν σχέσεις συμβίωσης και αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κυρίως, πρέπει να προστατεύσουμε την προοπτική της κοινής γειτονίας από τις εθνικιστικές φωνές, που πάντοτε θέλουν να δημιουργούν προβλήματα τα οποία πάντοτε πληρώνουν οι λαοί. Θέλω να σας συγχαρώ γιατί, κατά καιρούς, έχετε βρεθεί απέναντι σ΄αυτές τις φωνές. Εκπροσωπείτε το κοινοβούλιο της χώρας σας, τον πιο δημοκρατικό θεσμό. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Σας καλωσορίζω και θέλω να ευχηθώ, η επίσκεψή σας να αποβεί εποικοδομητική και οι εξελίξεις στην Αλβανία το επόμενο διάστημα να αναδείξουν τη δημοκρατία και τη βούληση του αλβανικού λαού προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επισκέπτεται τη χώρα μας «σε μια θετική στιγμή πολιτικής σταθερότητας και βελτίωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών».

«Η μοίρα των δύο λαών μας είναι συνδεδεμένη όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε επωφεληθεί τα μέγιστα από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της προόδου μετά τη δεκαετία του '90. Έχουμε, όμως, αισθανθεί και εμείς τις συνέπειες της πρόσφατης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα σας. Είναι προς το συμφέρον μας, να υπάρχει μια Ελλάδα όσο πιο ισχυρή γίνεται» πρόσθεσε ο κ. Μέτα.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και για την αμέριστη συμπαράσταση που είχε επιδείξει η ελληνική προεδρία για την προοπτικής της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, οι λαοί μας έχουν συμβιώσει και έχουν περάσει μαζί πολλές δυσκολίες» κατέληξε ο Ιλίρ Μέτα.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

το σχολιο ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΟΥ ...ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ!

Το σχόλιο μας: Γενικά και αόριστα για "εθνικιστικές φωνές" μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο η Ελλάδα έχει την ατυχία να είναι πρωθυπουργός της.
Μόνο που αυτές οι εθνικιστικές φωνές δεν προέρχονται από κάποιους περιθωριακούς κύκλους αλλά μέσα από την ίδια την αλβανική κυβέρνηση στην οποία και εταίρος είναι ο Ιλίρ Μέτα ως πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλιστικής Ένταξης και του αλβανικού κοινοβουλίου.
Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας όταν κάνει λόγο για εθνικιστικές φωνές, εννοεί περισσότερο αυτούς που μιλάν για τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 

Ύστερα από όλα αυτά δηλαδή να λέμε  "πάλι καλά" που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ζήτησε συγγνώμη για "εγκλήματα κατά των Τσάμηδων"!

Πάντως και ο Μέτα δεν είναι αγνώμων. Όλα κι όλα!
Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και για την αμέριστη συμπαράσταση που είχε επιδείξει η ελληνική προεδρία για την προοπτικής της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Τσάμηδες δεν θα αφήσουν να εκταφούν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών του 1940!

Αποτέλεσμα εικόνας για έπος 1940
ΓΡΑΦΕΙ Ο κ. Θ. Μαλκίδης *

Οι  Τσάμηδες δεν θα αφήσουν να εκταφούν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών του 1940!

Το έπος του 1940-1941, αποτελεί μία ξεχωριστή στιγμή στην ελληνική ιστορία έχοντας και παγκόσμιες διαστάσεις. Η αντίσταση των Ελλήνων και των Ελληνίδων  στη φασιστική  Ιταλία, υπήρξε μία καθοριστική πράξη η οποία μαζί με την ανάλογη αντίσταση στη Ναζιστική Γερμανία, εκτιμήθηκε ως αρχή του τέλους  του φασισμού, με την ελευθερία για την ελληνική πρωτεύουσα να έρχεται σαν σήμερα το 1944. 

Οι Έλληνες όμως στρατιώτες που αντιστάθηκαν στους φασίστες εισβολείς και παρέδωσαν ψυχή και σώμα για την Ελευθερία, ξεχάστηκαν από τους ζώντες και τους έχοντες  την ευθύνη για την περισυλλογή των οστών τους. 

Με εξαίρεση τους θαρραλέους Έλληνες και Ελληνίδες της Βορείου Ηπείρου που φύλαξαν τα οστά των στρατιωτών σε λιγοστά και κρυφά κοιμητήρια, στη Χιμάρα γνώρισα μία εξ΄αυτών, η πραγματικότητα εκφράζεται από την   «Ένωση Τέκνων -Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41».

   Η Ένωση ζητά «να αποκατασταθεί η μεγάλη εθνική και ανθρωπιστική εκκρεμότητα με τους πεσόντες κατά το Έπος του 1940, που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 75 χρόνια. Πέρα από τη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 21 Μαρτίου του 1996, η υποχρέωση αυτή απορρέει και από την Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών και κυρώθηκε από τη Βουλή της Αλβανίας, στις 24 Μαρτίου 2010 και προβλέπει την περισυλλογή των οστών και τον τιμητικό και ευπρεπή ενταφιασμό των Ελλήνων στρατιωτών. Επιτέλους πρέπει να συνεδριάσει η Διακρατική Επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας που συνεδρίασε μόνο μια φορά το 2012 και να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν και συμπεριελήφθησαν στον Κανονισμό Λειτουργίας». 

Εκτός από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για το θέμα αυτό, που δεν υλοποιήθηκε ακόμη, υπάρχει και διεθνής νομολογία και ανθρωπιστική πρακτική για τους νεκρούς πολέμου.

Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν επί του αλβανικού εδάφους 7.948 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες(αναλυτικός κατάλογος στο τέλος του κειμένου).  Λίγοι πεσόντες είναι ενταφιασμένοι στο νεκροταφείο στο Βουλιαράτι, ενώ διάσπαρτοι τάφοι Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν στην Τρεμπεσίνα και το Πόγραδετς, στο 731 και στην Κλεισούρα στα υψώματα του Μπουμπίβι και στην πεδιάδα του Βούρκου,στο Mάλι Σπατ και την Κορυτσά,  σε πλαγιές, βουνά και δάση.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω με την παγκοσμίως γνωστή αδιαφορία του ελλαδικού κράτους για τους Έλληνες που αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, ο   πρόεδρος του  κόμματος των  συνεργατών των Ναζί στην κατοχή , Τσάμηδων και αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Σπετίμ Ιντρίζι δήλωσε  ότι «...οποιαδήποτε ενέργεια για τον εντοπισμό και την εκταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του έπους 1940-41, θα κατασταλεί βίαια από δυνάμεις του κόμματος του!!! ».


Αποτέλεσμα εικόνας για βουλιαράτες νεκροταφείο ελλήνων στρατιωτών
Το έγκλημα από τους φασίστες συνεργάτες των Ναζί στην κατοχή, συνεχίζεται. Αφού δολοφόνησαν τους Έλληνες στη Θεσπρωτία και αλλού, αφού καταδικάστηκαν ως δωσίλογοι, τώρα χωρίς αιδώ ζητούν απόδοση περιουσιών και ιθαγένειας, αποκατάσταση και αποζημίωση, μη επιτρέποντας να εκταφούν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών του έπους του 1940. 
Η απάντηση του ελλαδικού κράτους είναι επιβεβλημένη, αν και έχουμε πολλές αμφιβολίες.  Περιμένουμε όμως ως Έλληνες και αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει, να αποδοθεί η Νέμεσις για το έγκλημα της Ύβρεως έναντι των οστών των Ελλήνων στρατιωτών..... 


*Ο Θ. Μαλκίδης έχει γράψει το βιβλίο για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία στην ελληνική γλώσσα το οποίο έχει μεταφραστεί στην αγγλική και αλβανική γλώσσα (έκδοση Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ) και έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα, το Σχέδιο της Ακαδημίας Επιστημών των Τιράνων για το Αλβανικό Εθνικό Ζήτημα (έκδοση Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών).  

Αποτέλεσμα εικόνας για βουλιαράτες νεκροταφείο ελλήνων στρατιωτών
Το νεκροταφείο στο Βουλιαράτι στις αρχές της δεκαετίας του 1990

ΤΡΊΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2016

Όλα μέλι - γάλα στη συνάντηση Προκόπη Παυλόπουλου - Ιλίρ Μέτα!!! ΝΤΡΟΠΗ!

Η ειρηνική, δημιουργική και ειλικρινής συμπόρευση των λαών στηρίζεται πάντοτε στον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

Και εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε την ιστορία, γιατί την ιστορία τη βλέπουμε όπως πρέπει να γράφεται, όπως μας τη δίδαξαν ο Θουκυδίδης και ο Ηρόδοτος. Και δεν τη δίδαξαν μόνον σε μας, τη δίδαξαν σε ολόκληρο τον κόσμο, τόνισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία, αλλά και στην ανάγκη να τελειώσει η εκκρεμότητα των Ελλήνων, άταφων νεκρών, που έπεσαν στην Αλβανία και «πρέπει να βρουν τον τάφο τους, το επιβάλλει η ιστορία, το επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως το επιβάλλει ο ίδιος ο ανθρωπισμός» σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ως εκ του θεσμικού του ρόλου, αλλά και από την πολιτική του ιδιοσυγκρασία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ειλικρινή, ειρηνική και δημιουργική συμπόρευση των δυο χωρών και των λαών μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι έχουμε αποδείξει απέναντι στη φίλη και γείτονα Αλβανία ότι αυτή τη συμπόρευση των δυο λαών την εννοούμε, διότι όταν σε μια δύσκολη στιγμή χρειάσθηκε να έρθουν στην Ελλάδα, ως νόμιμοι μετανάστες, οι Αλβανοί φίλοι μας, έζησαν στην Ελλάδα, δημιούργησαν και ακόμη και σήμερα υπάρχει μια σημαντική αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα.

«Θεωρούμε ότι με βάση αυτά, η Ελλάδα εννοεί την συμπόρευση, εννοεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθενός που ζει στην άλλη χώρα, όπως και εμείς εννοούμε για την δική μας ομογένεια στην Αλβανία, ότι πρέπει να γίνονται πάντοτε σεβαστά τα δικαιώματα, τα οποία ορίζει το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αλβανίας, κ. Ιλίρ Μέτα, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αλβανία και τόνισε ότι είμαστε διατεθειμένοι να οικοδομήσουμε υποδειγματικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Έκανε, επίσης, λόγο, για πολυσχιδείς ελληνοαλβανικές σχέσεις και ζήτησε την αρωγή της χώρας μας για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι σήμερα που πληθαίνουν οι προκλήσεις και για τις δυο χώρες, χρειάζεται από κοινού συνεργασία για την αντιμετώπισή τους.

«Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αδελφικές, όπως είναι σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αλβανούς, όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και εδώ, στην ίδια την Ελλάδα. Αυτές οι τόσο στενές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια, μας υποχρεώνουν να εκλύουμε μόνο θετική ενέργεια. Αλλά και για να προσεγγίσουμε τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει, με ηρεμία και με τρόπο εποικοδομητικό και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ και αξίες» επισήμανε ο κ. Ιλίρ Μέτα.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την υποδοχή των Αλβανών μεταναστών και χαιρέτισε το θετικό, ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, για την περαιτέρω ένταξή τους στη χώρα μας. Μάλιστα, έκανε και ειδική αναφορά στην συνεισφορά της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το σχόλιο μας: Όλα μέλι - γάλα λοιπόν στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας που είναι... αδερφικές!
Έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων άταφων πεσόντων του 1940 - ΄41 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά κάτι ψέλλισε για "ελληνική ομογένεια" στην Αλβανία. 
Ούτε καν για Εθνική Ελληνική Μειονότητα!
Δηλαδή οι Βορειοηπειρώτες είναι κάτι παρόμοιο με τους Έλληνες της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και πάει λέγοντας...
Ποιες υφαρπαγές ιδιοκτησίας Ελλήνων στη Χιμάρα και τον Βούρκο;
Ποια αλλοίωση πληθυσμού στις μειονοτικές περιοχές αναγνωρισμένες και μη;
Ποιες "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" στα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας της Αλβανίας;

Είπαμε οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις είναι... αδερφικές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου