Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΑΦΕΡΙΜ ΚΑΙ ΜΠΙΡ ...ΑΛΛΑΧ


Μουσουλμανικό τέμενος στον Βοτανικό : το πιο γρήγορο δημόσιο έργο στην Ελλάδα της κρίσης!

Πιο γρήγορο δημόσιο έργο δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων! Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της κοινοπραξίας των τεσσάρων μεγαλύτερων τεχνικών εταιρειών της χώρας και συγκεκριμένα των ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η σύμβαση προβλέπει πως το έργο κατασκευής του τεμένους, με τη μετασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες από σήμερα. Με βάση τη σύμβαση, η αρχική δαπάνη του έργου ορίζεται 715.292,88 που αυξάνεται σε 886.963,17 ευρώ αν προστεθεί ο ΦΠΑ.
Η συγκεκριμένη κοινοπραξία η οποία και κατέθεσε τη μοναδική προσφορά είχε αναλάβει την κατασκευή του τεμένους προ τριετίας. Τότε και για πολλούς μήνες βρίσκονταν σε εξέλιξη η προσπάθεια ανάθεσης του έργου αλλά ουδείς ενδιαφερόμενος εμφανίζονταν με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε από την ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων- κτιριακών της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων.
Η κατασκευή του έργου θα γίνει σε χώρο 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, στη θέση παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Ναυτικού. Με βάση το αρχικό σχέδιο, το τέμενος, συνολικής επιφάνειας 600 περίπου τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελείται από δύο χώρους προσευχής και δεν θα διαθέτει μιναρέ. Γύρω του, θα υπάρχει χώρος πρασίνου, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.
Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου είχαν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη, Νίκου Αθανασιάδη και Παρασκευά Μητσούδη.
Υπενθυμίζεται πως προ εβδομάδων, σε νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είχε ενταχθεί διάταξη που προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό, εν μέσω αντιδράσεων ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ – με εξαίρεση τον Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι» – και της Χρυσής Αυγής.
«Το άρθρο για το ισλαμικό τέμενος Αθηνών είναι τεχνικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί διακομματικά έχουν καθυστερήσει να υλοποιηθούν δραματικά, με αποτέλεσμα να πλήττεται το εθνικό συμφέρον, κι εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου