Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

ΒΡΕ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΕΙ!!

OI AΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΖΕΡΤΖΕΛΕΔΕΣ ΠΟΥ ΧΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ...ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΟΤΕ... ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Μ. Τσαμάζ: «Αρνούμαι να δώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ»

Μ. Τσαμάζ: «Αρνούμαι να δώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ»
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ 
ΟΤΕ κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΜΑΖ
«Είμαστε η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και της κοινωνίας και ανοίγουμε το δρόμο για την ψηφιακή ανάπτυξη». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, όπου παρουσίασε το όραμα του Ομίλου ΟΤΕ για ένα καλύτερο κόσμο μέσα από την τεχνολογία και την καινοτομία. 

Ο κ. Τσαμάζ άσκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή δεν διευκολύνει τον ανταγωνισμό και δεν είναι ελαστική ως προς τις αυτονόητες ρυθμίσεις που απαιτεί η αγορά. Έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ανεξάρτητη Αρχή για μεροληπτική στάση έναντι του ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα είπε: «Σε κάθε μας προσπάθεια, βρίσκουμε απέναντί μας όχι μόνο τους ανταγωνιστές, αλλά και την ΕΕΤΤ. Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν έχει προηγούμενο. Αυτή τη στιγμή, η πολιτική της ΕΕΤΤ δεν βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό, αποθαρρύνει τους πραγματικούς επενδυτές και ζημιώνει τη χώρα και τους πολίτες». Και συμπλήρωσε: «Από το 2016, με απόφαση της ΕΕΤΤ, η αγορά της λιανικής δεν απαιτεί ρύθμιση γιατί έχει επαρκή ανταγωνισμό. Τυπικά λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να προεγκρίνονται τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ. Η πραγματικότητα, δείχνει ακριβώς το αντίθετο». 



 Με αφορμή την εμπορική διάθεση ταχυτήτων έως 200Mbps στη σταθερή, ο κ. Τσαμάζ μίλησε για τις εκτεταμένες επενδύσεις του Ομίλου για δίκτυα νέας γενιάς, ύψους 2 δισ. ευρώ την περασμένη εξαετία και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. «Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Χάρη στις επενδύσεις μας, το δίκτυο COSMOTE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος διαδρομής 43.000 χιλιομέτρων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επειδή όλοι διαφημίζουμε νέα δίκτυα, να πω το εξής: Έχουμε ήδη έτοιμες σχεδόν 13.000 καμπίνες. Από αυτές εμπορικά διαθέσιμες είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 11.000. Οι δύο ανταγωνιστές μας μαζί έχουν σήμερα ενεργές το πολύ 400 καμπίνες. Άρα ο ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή διαφημίζει και πουλάει κυρίως μέσα από το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, η εταιρεία συνεχίζει να περνάει οπτικές ίνες, με στόχο περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά & επιχειρήσεις, σε 650 περιοχές σε όλη την Ελλάδα να έχουν το επόμενο διάστημα πρόσβαση σε πολύ γρήγορο internet μέσω οπτικών ινών. Όπως σημείωσε, ο Όμιλος διαθέτει επίσης 16.000χλμ οπτικών ινών που περνάνε από 15 χώρες μέσω της OTEGlobe, ενώ έχει εγκαταστήσει και 12.000 χλμ οπτικών ινών στο πλαίσιο του Rural Broadband. 

Οπτική ίνα στο σπίτι 
Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσαμάζ ανακοίνωσε ότι το 2018 ο Όμιλος ΟΤΕ θα ξεκινήσει το rollout υποδομών Fiber to the Home. «Ο σχεδιασμός του έργου έχει προχωρήσει, ώστε να είμαστε σύντομα έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση, καλύπτοντας επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πάντα με την προϋπόθεση της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και την Πολιτεία, και βέβαια της σχετικής ζήτησης», σημείωσε. 



«Πρέπει να βρεθούν λύσεις» στο δρόμο για το 5G

Σε ό,τι αφορά την κινητή, το δίκτυο COSMOTE είναι μακράν Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G και 4G+, με 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ το 2018 ο Όμιλος ΟΤΕ θα έχει 4G παντού, καλύπτοντας και τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Αναφορά έγινε και στις πρόσφατες πιστοποιήσεις του δικτύου από ανεξάρτητους φορείς. Ειδικότερα, η διεθνώς αναγνωρισμένη OOKLA απένειμε στην COSMOTE το βραβείο “Greece’s Fastest Mobile Network 2017”, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεών της το δίκτυο κινητής COSMOTE είναι ταχύτερο κατά 70% σε επίδοση download και κατά 30% σε upload από τον δεύτερο πάροχο. Την υπεροχή του δικτύου κινητής COSMOTE επιβεβαιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά και η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία μετρήσεων και ελέγχου δικτύων P3 Communications, που απένειμε στην COSMOTE την πιστοποίηση “Bestin Test”, για την καθολική υπεροχή της σε όλους τους δείκτες μετρήσεων φωνής και δεδομένων.

«Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο κοντινό μέλλον. Το 5G είναι προ των πυλών. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, αποκτούμε τεχνογνωσία με τη συμμετοχή μας σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα 5G. Πρόσφατα, παρουσιάσαμε και livedemo 5G, όπου πιάσαμε ταχύτητες 4,5Gbps», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες ανάπτυξης δικτύου. «Το 5G λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες από το 3G και το 4G. Επίσης, «σηκώνει» εφαρμογές, που απαιτούν αντίδραση σε πραγματικό χρόνο, όπως η οδήγηση χωρίς οδηγό. Χρειάζεται λοιπόν πολύ πυκνό δίκτυο, με περισσότερους σταθμούς βάσης. Αν θέλουμε 5G, πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις γνωστές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις κεραιών, την τεχνοφοβία και τα μικροπολιτικά συμφέροντα τοπικών παραγόντων που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες.»



Ζητούμενο η δίκαιη και διαφανής Ρύθμιση
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ο καλύτερος κόσμος που οραματίζεται ο ΟΤΕ μέσα από την τεχνολογία, απειλείται από τη στάση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ στην επιχειρηματολογία του: 
  • Τον Οκτώβριο εκκρεμούσαν από την ΕΕΤΤ 425 εγκρίσεις για τα τιμολογιακά προγράμματα του ΟΤΕ.
  • Τους τελευταίους 8 μήνες εγκρίθηκαν μόλις 65, με μέσο χρόνο έγκρισης 4 μήνες.
  • Η ΕΕΤΤ έχει δημιουργήσει βιομηχανία εγκρίσεων. Για παράδειγμα, αν ο ΟΤΕ ήθελε να κάνει σήμερα μία Χριστουγεννιάτικη προσφοράΧευρώ δωροεπιταγή για κάθε νέα σύνδεση σταθερής, με βάση την ιστορική εμπειρία από την ΕΕΤΤ θα χρειαζόταν 35-50 εγκρίσεις και πάνω από 4-5 μήνες, καθώς η ΕΕΤΤ απαιτεί χωριστή έγκριση της προσφοράς για κάθε ένα πρόγραμμα που διαθέτει ο ΟΤΕ. Δηλαδή για κάθε προσφορά ζητείται έγκριση εκ νέου όλου του εμπορικού χαρτοφυλακίου. 
  • Ένας ακόμη λόγος για να μην ρυθμίζεται η λιανική, είναι ότι ο ανταγωνισμός, με τον κανονισμό vectoring, έχει μπει πλέον και στις υποδομές. Όλοι οι βασικοί παίκτες είναι πάροχοι υπηρεσιών ΚΑΙ υποδομών.
  • Από τις αρχές Οκτωβρίου εκκρεμεί καταγγελία του ΟΤΕ ενώπιον της ΕΕΤΤ, καθώς ανταγωνιστής προσέφερε προϊόντα λιανικής σε περιοχές που έχει αποκλειστικότητα για vectoring, χωρίς να έχει προσφέρει προηγουμένως προϊόντα χονδρικής. Η ΕΕΤΤ δεν έχει αντιδράσει σε αυτή την στρέβλωση της αγοράς. Επιπλέον, στις περιοχές που έχει μονοπώλιο ο ανταγωνισμός, δεν έχει ορίσει αν και πώς θα ελέγχει τις τιμές του λιανικής.
  • Το κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας θεωρητικά μοιράζεται σε όλους τους παρόχους με βάση το μερίδιο αγοράς, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Τόσα χρόνια, το έχει επωμιστεί ο ΟΤΕ. Σε λίγο τελειώνει το 2017, και η ΕΕΤΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο ήταν το κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας για το 2010. Κατά συνέπεια, δεν έχει επιβάλει σε κανέναν να πληρώσει ούτε 1 ευρώ στον ΟΤΕ. 
Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε: «Ζητάμε δίκαιη και διαφανή ρύθμιση, σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του 2017. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του ανταγωνισμού σήμερα, η σωστή πρακτική είναι η expost Ρύθμιση, δηλαδή ο έλεγχος των τιμών μας λιανικής αφού διαθέσουμε το προϊόν. Αν υπάρχει ανάγκη για exante ρύθμιση των τιμών λιανικής, τότε θα πρέπει να ισχύει για όλους. Είναι δυνατόν να ζητάμε έγκριση από την ΕΕΤΤ για την παραμικρή προωθητική ενέργεια; Δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να εξασφαλίζει ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Όχι να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ. Αυτό είναι δική μας δουλειά. Στο τέλος της ημέρας, αρνούμαι να δώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ.»



Κλείνοντας, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε: «Ξέρω ότι η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη δεν μπορούν να κάνουν κάτι, γιατί η ΕΕΤΤ είναι και νομοθέτης, και δικαστής. Τα λέω όμως όλα αυτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους (…) Εφόσον όλοι καταλάβουμε ότι ο τελικός στόχος είναι η ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και ότι αυτός ο στόχος είναι πάνω από μικροπολιτικές και προσωπικές ατζέντες, νομίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθούν λύσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου