Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑ ΦΥΣΗ ΕΔΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΝΕΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ .......

Η επιστήμη ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ κι ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ της για να σας κρατούμε ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ

Πρώτοι εμείς στην Ένωση Συντακτών  Διαδικτύου σας τα εξασφαλίζουμε ...
Ρεπορτάζ : Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αξιωματούχος Δημοσιογράφος της ΕΣΔ  


Τέλος στην κολοστομία -«παρά φύση έδρα», που περιθωριοποιεί πολλούς ασθενείς οι οποίοι χειρουργούνται για καρκίνο του ορθού, βάζει η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας με δυο νέες τεχνικές!  
ο Δρ. Διαμαντής Θωμάς Διευθυντής χειρουργός

Η TA.M.I.S( Διαπρωκτικη Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική) μαζί με την TaTME ,(Transanal Total Mesorectal Excision),αποτελούν τα νέα όπλα στην φαρέτρα των χειρουργών για την αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέος εντέρου.
Με την TA.M.I.S. αφαιρούνται μεγάλοι πολύποδες όρθου με δυσπλασία, κακοήθεις νεοπλάσματα στο αρχικό στάδιο (Τ1Ν0Μ0) όπως και καρκίνος του πρωκτού σε αρχικά στάδιο, πού πλήττει πλέον και άτομα κάτω των 40χρόνων.

«Η TA.M.I.S προσφέρει για τους ασθενείς πολλά πλεονεκτήματα έναντι του ανοικτού χειρουργείου, αλλά και οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας» αναφέρει ο Δρ. Διαμαντής Θωμάς Διευθυντής χειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Η νέα χειρουργική τεχνική γίνεται διαμέσου του πρωκτού χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα. Με την χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων αφαιρείται ο όγκος μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια γίνεται συρραφή του ανοίγματος.


Η TA.M.I.S. χρησιμοποιείται κυρίως για :
Ø μεγάλους πολύποδες ορθού με δυσπλασία,
Ø Καρκίνο ορθού σταδίου Τ1Ν0Μ0 με καλή ή μέτρια διαφοροποίηση,
Ø Όγκους μεγέθους μέχρι 4εκ και μικρότερους του 40% της περιμέτρου, χωρίς υποψία λεμφαδένων από την μαγνητική,
Ø Απόστασηόγκου >4εκ και <20εκ από το δακτύλιο.


Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 24-48ωρες και ο ασθενή εξέρχεται με απλές οδηγίες , αποφεύγοντας μεγάλα αιματηρά χειρουργεία και πολυήμερες νοσηλείες.
Σύμφωνα με τους χειρουργούς η ΤΑΜΙΣ μαζί με την διασφιγκτηριακή εκτομή του ορθού (TaTME) αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία στον καρκίνο του ορθού χωρίς μόνιμη παρά φύση έδρα (κολοστομία).
Η Ta-TME (Transanal Total Mesorectal Excision),αποτελεί την εξέλιξη στην χειρουργική του καρκίνου του ορθού, με τα πιο σύγχρονα χειρουργικά μηχανήματα και εφαρμόζεται με  διπλή προσπέλαση σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών όγκων του ορθού πολύ κοντά στον πρωκτό.
Γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του ορθού, του όγκου και των λεμφαδένων δια μέσου του πρωκτού και ταυτόχρονη λαπαροσκοπική κινητοποίηση του παχέος εντέρου για τη δημιουργία αναστόμωσης. Με την τεχνική αυτή αφαιρούνται λεμφαδένες και όγκοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον δακτύλιο αποφεύγοντας την κολοστομία (παρά φύση έδρα).
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου όλων των σταδίων συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία και τα ποσοστά θεραπείας είναι εφάμιλλα της κλασικής χειρουργικής.
«Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές "ανοιχτές" επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες» εξηγεί ο Δρ Θωμάς και προσθέτει.
«Η λαπαροσκοπική κολεκτομή TAMISκαι η TaTME επιτρέπουν στο χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε "ανοιχτή" επέμβαση και το πιο σημαντικό χωρίς «παρά φύση έδρα».


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Ο καρκίνος του παχέος έντερου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα, μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα  και στις γυναίκες μετά  του μαστού. Τα τελευταία χρόνια πλήττει άτομα κάτω των 40χρόνων.Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του , είναι η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα, η κληρονομικότητα , η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, και η πολυποδίαση.
Τα βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι :
Ø Αναιμία- Άλγος στη δεξιά πλάγια κοιλία, και 10% ψηλαφητή μάζα,
Ø Βλεννοαιματηρές κενώσεις- Απόφραξη,
Ø Αποβολή αίματος με τα κόπρανα – Τεινεσμός – Αίσθημα ατελούς αφοδεύσεως , ανάλογα με το σημείο του εντέρου που εμφανίζεται ο όγκος.
Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση ), με αξονική τομογραφία (CT) , με μαγνητική τομογραφία (MRI), και η εξέλιξη στις απεικονιστικές τεχνικές είναι η VIRTUALCOLONOSCOPY όπου ανώδυνα ελέγχεται όλο το μήκος του παχέος εντέρου.
Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου . Η εξέλιξη όμως της χειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του 21ου αιώνα δίνει την δυνατότητα στην χειρουργική του παχέος εντέρου να επέμβει με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο (minimalinvasivesurgery) .Έτσι έχουμε την λαπαροσκοπική κολεκτομή , όπου στην χειρουργική του παχέος εντέρου, τα πλεονεκτήματα υπερέχουν κατά πολύ , για τον ασθενή , έναντι της ανοικτής χειρουργικής.
Η χειρουργική εμπειρία με μεγάλη σειρά λαπαροσκοπικών κολεκτομών δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή , ογκολογικά χειρουργεία και πλήρη εκτομή του όγκου με λεμφαδενικό καθαρισμό , λόγω της μεγέθυνσης που παρέχει η λαπαροσκόπηση και του ευκρινέστερου εγχειρητικού πεδίου . Η γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο και η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου , συνηγορούν για την σπουδαιότητα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής με μεγάλα οφέλη για τον ασθενή.
www.dthomas.gr Τηλ 6977597085Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου