Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ...ΕΙΔΗΣΗ!!!!

Πέθανε ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον «Πήλινο Στρατό»

Πέθανε ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον «Πήλινο Στρατό»
Ο Κινέζος αρχαιολόγος Ζάο Κανγκμίν (Zhao Kangmin) στον οποίο οφείλεται η ανακάλυψη του διάσημου «Πήλινου Στρατού», τα αγάλματα των πολεμιστών από τερακότα που φιλοτεχνήθηκαν πριν από 2.200 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, όπως μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.Ο Ζάο Κανγκμίν ήταν ο πρώτος αρχαιολόγος που ταυτοποίησε τα πήλινα αγάλματα τα οποία είχαν βρει προηγουμένως αγρότες στην προσπάθεια τους να ανοίξουν ένα πηγάδι το 1974. Ο Κανγκμίν ανακάλυψε ότι χρονολογούνται από την εποχή της Βασιλείας της Δυναστείας Τσιν, ενώ στη συνέχεια ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή που βρίσκεται στη βόρεια επαρχία Σαανσί της Κίνας.Οι 8.000 πολεμιστές από τερακότα που βρέθηκαν στην πόλη Σιάν, η οποία χτίσθηκε γύρω στο 250 π.Χ., είναι οι φύλακες του τάφου του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σιχουάνγκ.

Ο αυτοκράτορας που ενοποίησε την αχανή χώρα, πέθανε το 210 π.Χ.. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την τοποθεσία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Εκεί οι Κινέζοι έχουν την ευκαιρία να δουν τα επιτεύγματα του χιλιόχρονου πολιτισμού τους, χάρη στον οποίο εφευρέθηκε το μπαρούτι και το χαρτί.Το 1974, όταν οι αγρότες ανακάλυψαν στη Σιάν τον τάφο, αμέσως ειδοποίησαν τον Ζάο Κανγκμίν, επιμελητή τότε ενός τοπικού Μουσείου. Όπως διηγήθηκε αργότερα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2014 στη επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου του «Πήλινου Στρατού», o αρχαιολόγος πήγε στην περιοχή μαζί με έναν ακόμη υπεύθυνο. «Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι που ενώ πηγαίναμε με τα ποδήλατά μας είχαμε την εντύπωση ότι πετούσαμε», διηγήθηκε. Μόλις διαπίστωσε περί τίνος επρόκειτο, ο Ζάο κάλεσε τους αγρότες να βγάλουν τα σπασμένα κομμάτια των αγαλμάτων και να τα μεταφέρουν σε τρία φορτηγά προκειμένου να τα πάνε στο μικρό τοπικό Μουσείο. Εκεί, ο Ζάο ξεκίνησε να συναρμολογεί τα αγάλματα από τα σπασμένα κομμάτια, μερικά εκ των οποίων είχαν το μέγεθος ενός νυχιού.

«Ήταν το τέλος της κινεζικής πολιτιστικής επανάστασης, όμως κάποιοι ήταν ακόμα αντίθετοι στην αποκατάσταση των αρχαίων αντικειμένων. Έτσι, αποφασίσαμε να τα κρατήσουμε μυστικά», είχε αναφέρει στο άρθρο του.

Το μυστικό όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί για καιρό, έτσι οι αρχές μόλις έμαθαν για την ανακάλυψη έστειλαν μία μεγαλύτερη ομάδα αρχαιολόγων να δουλέψει μαζί του.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ωστόσο, παραδέχθηκε αργότερα ότι ο Ζάο ήταν εκείνος που «έχτισε εκ νέου» με απίστευτη προσοχή και λεπτομέρεια κομμάτι - κομμάτι το τάγμα των στρατιωτών, τους τοξότες, τους ηνίοχους, τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους, τα κουστούμια, τα όπλα ακόμα και το μοναδικό κούρεμα των μαλλιών.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2018, 08:46

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου