Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Επίσκεψη πολλαπλών συμβολισμών στη Σμύρνη για τον Νίκο Κοτζιά

Επίσκεψη πολλαπλών συμβολισμών στη Σμύρνη για τον Νίκο Κοτζιά
Ιδιαίτερα συμβολικής σημασίας ήταν η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Σμύρνη την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των δυο χωρών Ελλάδας-Τουρκίας, οι ΥΠΕΞ εγκαινίασαν μαζί την επανεγκατάσταση των ελληνικών προξενικών Αρχών στο διατηρητέο κτήριο Καπετανάκη, που ανακαινίσθηκε λόγω στατικών προβλημάτων που παρουσίασε στις αρχές του 2000.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην είσοδο του Προξενείου και έγιναν δεκτοί από τον Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, ο πρώτος Μητροπολίτης μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922.
Στη συνέχεια έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων υπό τα βλέμματα πλήθους επισήμων και δημοσιογράφων.
Κοτζιάς και Τσαβούσογλου μοιράστηκαν τμήματα της κορδέλας των εγκαινίων σε μια συμβολική κίνηση.
Στο εσωτερικό του Προξενείου Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απεύθυναν χαιρετισμούς μετά την τελετή των εγκαινίων όπου έκαναν αναφορές τόσο στα ζητήματα που ενώνουν τις δυο χώρες όσο και στις διαφορές που υπάρχουν οι οποίες όμως δεν πρέπει να γίνουν εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εν συνεχεία οι δυο Υπουργοί είχαν γεύμα εργασίας στο εστιατόριο «RecepUsta», όπου συζητήθηκαν επί μιάμιση ώρα όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων, το προσφυγικό, το Κυπριακό, η οικονομία καθώς και οι ευρύτερες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Αξιοσημείωτη ήταν η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι πολίτες της Σμύρνης στους δυο υπουργούς κατά την διάρκεια της μετάβασης τους, που έγινε πεζή, από το Προξενείο στο εστιατόριο.
Η απόσταση των 300 μέτρων που χώριζε τα δυο σημεία, έγινε σε χρόνο σχεδόν μισής ώρας καθώς σταματούσαν συνεχώς τους υπουργούς για να τους χαιρετήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και από τις δυο πλευρές η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα με ειλικρίνεια και διάθεση κατανόησης.
Τουρκική πηγή τόνισε στον γράφοντα ότι όσα μας ενώνουν είναι πιο ισχυρά απ’ αυτά που μας χωρίζουν κι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε στο μέλλον.
Η έμμεση αναφορά που έγινε από τη πλευρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους «γκιουλενιστές» που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.
Τούρκος αναλυτής τη σχολίασε ως αναπόφευκτη καθώς δεν μπορούσε να αποφύγει την αναφορά αυτή καθώς είναι πρώτο θέμα στην εσωτερική ειδησεογραφία.
Όσον αφορά τις πτήσεις δυο αεροσκαφών που ανήκουν στον σχηματισμό επιδείξεων της τουρκικής αεροπορίας κι έγιναν την ώρα των εγκαινίων του Προξενείου, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ερωτηθείς από τον γράφοντα, σημείωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά κάνουν δοκιμαστικές πτήσεις για τους εορτασμούς της 9ης Σεπτεμβρίου και δεν έχουν καμιά σχέση με προκλήσεις της τουρκικής πλευράς που γράφτηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Ίσως δεν γνωρίζουν στην Ελλάδα, ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν, η Σμύρνη απέκτησε Μητροπολίτη τον κ. Βαρθολομαίο, όπως επίσης ότι το Προξενείο ανακαινίσθηκε με κυβέρνηση Ερντογάν.
Το ότι σήμερα ο κ. Κοτζιάς έκανε τα εγκαίνια μαζί με τον Υπουργό μας, σημαίνει πάρα πολλά, σημείωσε ο ίδιος Τούρκος Αξιωματούχος.
Έχουμε περάσει σε μια νέα σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα, όπως είπε και ο Υπουργός μας, η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών, κατέληξε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου