Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ.... ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ!

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 29 Οκτωβρίου-Γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ώρες για να υποδεχθούμε την χειμερινή ώρα. Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.
Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, και θα πρέπει να θυμηθούμε στις 04:00 τα ξημερώματα να αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία πίσω και να δείχνουν 03:00. Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 όπου και θα αλλάξει σε θερινή την Κυριακή στις 26 Μαρτίου. (2017 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου 2017)

Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί συμβαίνει αυτό; 
Η ιδέα λοιπόν, να γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε προταθεί ήδη το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, όμως εφαρμόστηκε μόνο κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο πρώτος έλεγχος για το αν εξοικονομείται πράγματι ενέργεια με τη θερινή ώρα έγινε το 1970 από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξοικονομείται γύρω στο 1% σε σχέση με τη χρήση της χειμερινής ώρας.
Στη συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να… μείνει. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973 Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις.
Σήμερα περίπου στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο αυτό. Έως το 1996 στην Ε.Ε. κάθε χώρα εφάρμοζε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τα δικά της «θέλω», ώσπου οι Βρυξέλλες… ανέλαβαν και οι αλλαγές της ώρας, πλέον, γίνονται ως εξής:
Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
[cnn]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου