Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑΜΑΤΑ


 Η είσοδος στα δημόσια θεάματα ειναι ελευθερη για τους δημοσιογράφους και φυσικά για τους συντάκτες του Διαδικτύου (μέλων της Ε.Σ.Δ)...όμως:
***Ακολουθούν οι παροχές του ΟΤΕ TV προς τα μέλη της Ε.Σ.Δ 
***ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ...ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΟΣΟΥΣ ΣΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ...ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ!ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ-ΑΛΙΚΗ- Η εθνική ΣΤΑΡ θρασύτατα  θεωρούσε τους δημοσιογράφους ...διαφημιστές της...ΤΖΑΜΠΕ.. δηλαδή μαλάκες! Έλαβε την απάντηση από τον Βραχιολίδη!
Ναι μεν ...αλλά δε. ΄Οπως το έχουμε σημειώσει πολλές φορές  η ελεύθερη είσοδος δημοσιογράφων τελεί υπό την ομπρέλα των κανονισμών που διέπουν τον πάροχο του θεάματος- (θέατρα-κινηματογράφος-γήπεδα κ.λ.π.) Αυτό από μια άποψη έχει τη λογική του.΄Αλλοι φορείς δεν θέτουν φραγμούς στους εκπροσώπους του Τύπου κι άλλοι θέτουν επιλεκτικά ποιους και πόσους δημοσιογράφους θα επιτρέψουν την ελεύθερη είσοδο.


Χαρακτηριστική του πνεύματος αυτού είναι η επιστολή που έστειλε στην Ε.Σ.Δ. ο Όμιλος κινηματογραφικών αιθουσών STER CINEMAS, o οποίος σκάρωσε ολόκληρο ΠΟΝΗΜΑ για να εξηγήσει τα ευεξήγητα. Δικαιοπρακτικά ...Νομικά το πόνημα είναι συγκροτημένο, αν και έχουμε ενστάσεις σε ορισμένα σημεία. 


Αλλά δεν μπορούμε να στερήσουμε το δικαίωμα του κάθε οικοδεσπότη-πάροχου να κανονίζει ο ίδιος τα του οίκου του. Αυτό είναι τό ένα. Το άλλο αφορά την ουσία: Και η ουσία είναι μία:Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεκάδες , αν όχι εκατοντάδες ιστοσελίδες που ασχολούνται με το θέαμα και που προβάλλουν αδαπάνως τις δραστηριότητες των παραγωγών θεάματος... Κάνουν δηλαδή δωρεάν διαφήμιση στα προϊόντα τους! Συνεπώς το ελευθέρας του δημοσιογράφου, δεν αποτελεί χάρη! Αλλά πράξη έξυπνη Δημ. Σχέσεων που έχει ΑΜΕΣΗ ανταποδοτικότητα. αφού ο συντάκτης θα αναφερθεί -θα καλύψει το έργο-θέαμα από τον ιστό του, ΔΩΡΕΑΝ-ΤΖΑΜΠΑ ! Το ερώτημα είναι ποιός κάνει χάρη σε ποιόν; ! Ο πάροχος θεάματος ή ο προβάλων δημοσιογράφος το προϊόν του; Μήπως μπορεί να μας απαντήσει η STER CINEMAS ;


Αλλά αποτελεί μέγιστη βλάκεία για τον δημοσιογράφο να πληρώνει από την τσέπη του για να προβάλλει τα εμπορικά προϊόντα του άλλου! Το κατανοείτε αυτό κύριοι του STER; 


Δεν ξέρουμε τα ουσιαστικά αίτια της στενόμυαλης αυτής αντίληψης της STER CINEMAS.. διότι μας κάνει εντύπωση οι επιλογές της: "Τέλος, για την παροχή της δωρεάν εισόδου, θα πρέπει να μην έχει συμπληρωθεί ο ανώτατος κατά νόμο αριθμός των 70 ατόμων εβδομαδιαίως για όλες συνολικά τις κατηγορίες προσώπων, στα οποία έχει επιλέξει η εταιρεία να παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν και ατελούς εισόδου, "   


Το μόνο που δεν ζητάει η ster από το συντάκτη, είναι χαρτί από τον παπά της ενορίας του ...ώστε να του επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο...


Λίαν καλώς. Και επειδή η σχέση θεάματος και δημοσιογράφου έχει ανταποδωτικό χαράκτηρα, λέμε στα μέλη μας: Ανταποδόσατε στο ster ΤΑ ΙΔΙΑ! Αγνοείστε την!...Και διότι φαίνεται ότι η εταιρία αυτή αγνοεί την καταλυτική λεπτομέρεια... πως τα θέαματα χωρίς τον δημοσιογράφο θα ήταν περίτωση μόνον μαχαλά-συνοικίας!


Καμιά διασημότητα δεν θα υπήρχε χωρίς τον μαλάκα τον δημοσιογράφο... Κατανοητόν αυτό;


ΑΝΑΙΔΩΣ Η ΚΑΛΗ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ θεωρει τους δημοσαιογράφους διαφημιστές της στο ΤΖΑΜΠΑ...


Υπάρχει ιστορικός διάλογος του δικού μας θυελώδους ρεπόρτερ ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ  και συμπτωματικά σήμερα προέδρου της Ε.Σ.Δ,  με τη μεγαλύτερη σταρ του σινεμά Αλίκης Βουγιουκλάκη:

-- ΑΛΙΚΗ: Αχ...μωρέ σας αγαπώ εσάς τους δημοσιογράφους... Σας αγαπώ, είστε οι διαφημισυές μου!!

-- ΑΠ.ΒΡΑΧ. Δεν κατάλαβα... μανδάμ; Είμαι εγώ διαφημιστής σου; Πόσα μου πληρώνεις τον μήνα κ. Αλίκη και δεν το ξέρω;


--Ελα..καλέ μη θυμώνεις... Εγώ πάντως  σας αγαπώ..

--Τέτοια αγάπη να μου λύπει!... κυρία Βουγιουκλάκη!

Ναι,  Παραθυμώνουμε και με τη σοφιστική της ster... Μας αγνοεί; Την αγνοούμε κι εμείς... Θα την πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα. ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ.. Είναι το πιο φονικό νόμισμα για τα θεάματα, πολιτκούς κι άλλους καλλιτεχνίζοντες!  


Ωστόσο η επιστολή-πόνημα που μας έστειλε,η STER-CINEMAS είναι γεμάτη από λεπτομέρειες που αγοείτε... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ. Είναι πόνημα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΣ, σοβαρό!  Αν κι εμείς καλύψαμε τους STER-ΤΙΚΟΥΣ, το όλο "στόρυ" τους,  με μία φράση: ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ-ΠΑΡΟΧΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ να δέχεται ή όχι κάποιον. Γιατί αυτό αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας!
      
   
Μαρούσι, Απρίλιος 2016

Αξιότιμοι κύριοι,
Σε απάντηση της από 18.03.2016 επιστολής σας θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, θα επιθυμούσαμε, με την παρούσα να διευκρινίσουμε ότι η παροχή στην επιχείρησή μας της δυνατότητας σε κάποιες κατηγορίες προσώπων να απολαμβάνουν, με βάση την ιδιότητά τους, της δωρεάν παρακολούθησης ταινιών στους κινηματογράφους μας, αποτελεί επιλογή της εταιρείας μας και όχι εκ του νόμου υποχρέωσή της. Οι νομικές διατάξεις που αναφέρονται σε ελεύθερη είσοδο ορισμένων προσώπων στα δημόσια θεάματα και ακροάματα, αφορούν σαφώς την επιβολή ή μη φόρων (ατέλειες) επί των άνευ ανταλλάγματος εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών εισόδου στους κινηματογράφους και όχι στο δικαίωμα της δωρεάν εισόδου αυτό καθεαυτό, που αποτελεί επαφιέμενη στην ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης επιλογή. Ο ίδιος μάλιστα ο νόμος θέτει ανώτατο όριο αριθμού προσώπων που δικαιούνται ατελούς εισόδου, το οποίο ανέρχεται σε 70 άτομα εβδομαδιαίως.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μας, από τη στιγμή που έχει επιλέξει να κάνει χρήση αυτής της φορολογικής, πλην όμως κοινωνικού περιεχομένου, δυνατότητας, έχει περαιτέρω υποχρέωση να διαφυλάττει με κάθε νόμιμο τρόπο το ποσοτικό και ποιοτικό της περιεχόμενο, προβαίνοντας σε πιστή τήρηση των σχετικών διατάξεων νόμου. Πολύ περισσότερο όταν η συγκεκριμένη τυχόν παροχή υποβάλλεται σε περιορισμούς τόσο από το Νόμο όσο και από τις συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο κάθε επιχειρηματίας του κινηματογράφου απέναντι στις εταιρείες διανομής των ταινιών που προβάλλει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΠΟΛ. 1058/2-3-1992, «… διευκρινίστηκε ότι δεν οφείλεται ΦΠΑ στην περίπτωση εισόδου στα δημόσια θεάματα και ακροάματα α) των ασκούντων ενεργά το δημοσιογραφικό επάγγελμα τακτικών μελών των ενώσεων Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων και των Ενώσεων Δημοσιογραφικών Συντακτών ή ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου…».
Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 1 της ΠΟΛ. 1096/15-3-1993, «Δεν οφείλεται ΦΠΑ, στην περίπτωση εισόδου σε δημόσια θεάματα, των μελών της ένωσης προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών, με την προϋπόθεση ότι ο εκμεταλλευτής του θεάματος επιτρέπει την είσοδο των προσώπων αυτών χωρίς την καταβολή αντιτίμου (εισιτηρίου).»
Αλλά και ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΠΟΛ. 1199/13-8-2001, «Δεν οφείλεται ΦΠΑ στην περίπτωση εισόδου στα δημόσια θεάματα και ακροάματα των ασκούντων ενεργά το δημοσιογραφικό επάγγελμα τακτικών μελών όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσιογράφων, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα, με την προϋπόθεση ότι ο εκμεταλλευτής του θεάματος επιτρέπει την είσοδο των προσώπων αυτών χωρίς την καταβολή αντιτίμου (εισιτηρίου).»
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ίδιας ΠΟΛ. 1199/13-8-2001, «Η ιδιότητα των παραπάνω προσώπων θα αποδεικνύεται από ειδικό δελτίο αναγνώρισης που θα χορηγείται από την επαγγελματικήτους ένωση, η οποία είναι αρμόδια να βεβαιώσει την ιδιότητά τους αυτή», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 3, «Ως προς τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις της ελεύθερης εισόδου στα δημόσια θεάματα ισχύουν τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο 1022320/8011/2033/Α0014/ΠΟΛ. 1058/2.3.92 και με την τήρηση των ορίων που προβλέπονται με την παράγραφο 4 αυτής (μέχρι 70 δικαιούχα πρόσωπα εβδομαδιαίως, για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων συνολικά).»
Και βέβαια, σύμφωνα με τη διευκρινιστική ΠΟΛ. 1025/21-1-2015, «… σχετικά με τη θεώρηση των ταυτοτήτων δημοσιογράφων εν ενεργεία, ηθοποιών, σκηνοθετών κλπ σας γνωρίζουμε τα εξής: 1. Η είσοδος των ανωτέρω προσώπων στα δημόσια θεάματα και ακροάματα, με την προϋπόθεση ότι ο εκμεταλλευτής του θεάματος επιτρέπει την είσοδο αυτών χωρίς την καταβολή αντιτίμου (εισιτηρίου), θα γίνεται εφεξής με την επίδειξη των ειδικών δελτίων – ταυτοτήτων αναγνώρισης της ιδιότητάς τους ως μελών επαγγελματικών ενώσεων, χωρίς να απαιτείται θεώρηση από τη Φορολογική Διοίκηση, υπό τον όρο ότι το εν λόγω δελτίο ταυτότητας βρίσκεται εν ισχύ. Οι επαγγελματικές οργανώσεις οφείλουν να διασφαλίζουν την ισχύ ή μη αυτών των δελτίων ταυτότητας, αναγράφοντας σε αυτές την ιδιότητα του μέλους ως εν’ ενεργεία ή συνταξιούχου, τακτικού ή έκτακτου κλπ.»
Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι:
α) Πρόκειται για δωρεάν παροχή της επιχείρησής μας, που έχει αποφασιστεί ελεύθερα -και κατά τούτο και ανακλητά- κατά την ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας μας, τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς τη διάρκεια της, όπως αυτά περιορίζονται από το νόμο και τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας μας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται για εκ του νόμου υποχρέωσή μας. Μάλιστα, η ελεύθερη αυτή επιλογή αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για τα υπόλοιπα.
β) Καθιερώνεται εκ του νόμου, μια διαδικασία ελέγχου, που διασφαλίζει την παροχή αυτή, τόσο ως προς το ποσοτικό όσο και ως προς το ποιοτικό της περιεχόμενο.
γ) Η παροχή αφορά σε πρόσωπα που φέρουν την ιδιότητα μέλους επαγγελματικής δημοσιογραφικής ένωσης ή συνδικαλιστικής επαγγελματικής δημοσιογραφικής οργάνωσης που έχει συσταθεί και λειτουργεί νόμιμα.
δ) Τα μέλη αυτά πρέπει να είναι εν ενεργεία επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
ε) Τα μέλη αυτά πρέπει να είναι τακτικά.
στ) Τα ανωτέρω να πιστοποιούνται από ειδικό δελτίο – ταυτότητα αναγνώρισης της ιδιότητάς τους ως τέτοιων εν ενεργεία τακτικών μελών επαγγελματικής δημοσιογραφικής ένωσης, που τους παρέχει η ίδια η εν λόγω ένωση.
ζ) Το ειδικό δελτίο – ταυτότητα να είναι εν ισχύ.
η) Το εν ισχύ αυτό ειδικό δελτίο – ταυτότητα να επιδεικνύεται κατά την είσοδο στον κινηματογράφο.
θ) Τέλος, για την παροχή της δωρεάν εισόδου, θα πρέπει να μην έχει συμπληρωθεί ο ανώτατος κατά νόμο αριθμός των 70 ατόμων εβδομαδιαίως για όλες συνολικά τις κατηγορίες προσώπων, στα οποία έχει επιλέξει η εταιρεία να παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν και ατελούς εισόδου, ενώ συγχρόνως να μην έχει τεθεί σχετικός περιορισμός από την εταιρεία διανομής της συγκεκριμένης κάθε φορά ταινίας.
Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένων των ανωτέρω περιορισμών, ιδίως του συγκεκριμένου αριθμού των 70 προσώπων εβδομαδιαίως που πρέπει, εκ του νόμου, να τηρείται κατ’ ανώτατο όριο για τους τέσσερις κινηματογράφους μας σε όλη την Ελλάδα και για το σύνολο των ελεύθερα επιλεγεισών από την εταιρεία μας επαγγελματικών κατηγοριών (ηθοποιών, σκηνοθετών, θεατρικών συγγραφέων, σεναριογράφων, δημοσιογράφων), είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να περιορίσουμε την εν λόγω παροχή, ώστε να προσφέρεται στα μέλη των πλέον αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών ενώσεων, τηρουμένων των ανωτέρω προϋποθέσεων και διαδικασιών. Ήδη με τις ατέλειες που παρέχονται, υφίσταται ζήτηση που υπερκαλύπτει το ανωτέρω όριο, γεγονός που υπαγορεύει την μη επέκταση της παροχής και σε επιπλέον ενώσεις, καθώς θεωρούμε ότι παροχή που δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της ισοδυναμεί με παροχή που δεν προσφέρεται.
Μετά τιμής,


Ster Cinemas 

Ti λες ΡΕ ΠΑΙΔΙ; Τόσο σοβαρά είναι τα πράματα!Μια ακόμη ερώτηση προς τους STER-ITIKOYΣ: Επιτρέπετε σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες ελευθερη την είσοδο!Λίαν καλώς. Ποιός είναι ο πιο χρηστικός αυτοί η ο συντάκτης του διαδικτύου που θα προβάλει-κριτικάρει το έργο που είδε; Αυτός τον τελευταίο δεν τον θέλετε. Λίαν καλώς.Βασικά υπάρχει πρόβλημα στεριτικής νοητικής κι επ΄αυτού εμείς αδυνατούμε να επέμβουμε. ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ--ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΕΣΤΕ ... 

Χαράς Ευαγγέλια για τους λάτρεις του είδους και μέλη της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου ( Ε.Σ.Δ.)

ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ TV ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

΄Οπως μας πληροφορεί ο υπεύθυνος του Καλλιτεχνικού Τομέα της Ε.Σ.Δ. κ. Μάριος Κυρόπουλος, διαπιστευμένος στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο ΟΤΕ κάνει σημαντικές προσφορές προς όλους  τους δημοσιογράφους, μέλη των εξής εγκρίτων δημοσιογραφικών Ενώσεων, μεταξύ των οποίων και η Ε.Σ.Δ. ( είναι τελευταία στη λίστα ).Οι προσφορές θα ισχύσουν από 20 Αυγούστου. ΕπωφεληθείτεΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου